Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Elan Peter Prevc Peter Prevc Sara Takanaši

Torek, 19. 4. 2016, 17.20

6 let, 6 mesecev

Ukinitev Elanovega skakalnega programa bo poleg Prevca čutila tudi Sara Takanaši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Sara Takanaši Elan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ukinitev Elanovega skakalnega programa ne bo prizadela le slovenskih skakalk in skakalcev, brez smuči bo ostala tudi japonska superšampionka Sara Takanaši.

Poleg prvega skakalca pretekle zime Petra Prevca so na Elanovih smučeh leteli še Domen Prevc, Cene Prevc, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Rok Justin in Jure Šinkovec, pa tudi Katja PožunEma Klinec in mlada Nika Križnar. A na Elanovih smučeh niso skakali le slovenski športnice in športniki, v klubu je bilo tudi nekaj tujih.

Med temi zagotovo izstopa prva dama smučarskih skokov, Japonka Sara Takanaši, trikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskih skokih. Poleg nje bodo morali novega proizvajalca najti še Japonca Keneširo Ito in Jukija Sato, pa Kanadčan Boyd Clowes McKenzie, Američanke Nita England, Tar Garaghty-Moats in Abby Hughes ter Finca Olli Muotka in Juho Ojala.

Prvakov serviser že brez službe

Da z ukinitvijo skakalnega programa v Elanu mislijo resno, nam je potrdil tudi Prevčev serviser Aljoša Branc, ki je včeraj izgubil službo.

V smučarskih skokih bo, kot kaže, ostal zgolj en proizvajalec smuči, in sicer Fischer, saj po umiku Elana poleg avstrijskega proizvajalca deluje samo še nemški Sport 2000, ki pa diha na škrge. Že pred časom je propadel nemški Fluege.de.  

Peter Prevc in njegov serviser Aljoša Branc sta se v minuli zimi veselila številnih dosežkov. Sodelovanja je zdaj konec, Branc je že izgubil službo pri Elanu. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc in njegov serviser Aljoša Branc sta se v minuli zimi veselila številnih dosežkov. Sodelovanja je zdaj konec, Branc je že izgubil službo pri Elanu. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pa smučarji?

Elanov program skakalnih smuči je bil seveda namenjen zgolj tekmovalni ravni. Bolj tesna je vez med rekreativnimi in tekmovalnimi smučmi pri alpskem smučanju. Tam pa je Elan, nekdaj opremljevalec Bojana Križaja in Ingemarja Stenmarka, v zadnjih letih skorajda povsem izgubil stik s širšim svetovnim vrhom.

Po upokojitvi Mitje Valenčiča in selitvi Andreja Šporna k Stöckliju vsi najboljši slovenski smučarji nastopajo na smučeh tujega opremljevalca, pri dekletih pa je Elanovo čast branila Tina Robnik. Tudi med tujimi tekmovalci je malo zares uveljavljenih imen. Edini tuji smučar z veljavo v svetovnem pokalu na smučeh begunjskega proizvajalca je bil v pretekli zimi Italijan Massimiliano Blardone.

Najhitrejši brki

Poleg smučarjev skakalcev na čelu s Petrom Prevcom je bil tako največji tekmovalni ambasador Elana tekmovalec prostega sloga Filip Flisar. Brkati Mariborčan je na Elanovih smučeh postal svetovni prvak v smučarskem krosu, osvojil mali kristalni globus ter dobil dve tekmi svetovnega pokala. 

Ne spreglejte