Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 2. 2023,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

7

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Robert Hrgota

Sobota, 25. 2. 2023, 20.06

1 leto, 2 meseca

Ugriznil se je v jezik glede vodenja tekme: Težko sem objektiven

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

7

Anže Lanišek Žiga Jelar | Glavni trener Robert Hrgota je bil zadovoljen s skoki Anžeta Laniška. A osrednji slovenski adut ni imel sreče z vetrom in ravnanjem žirije. | Foto Sportida

Glavni trener Robert Hrgota je bil zadovoljen s skoki Anžeta Laniška. A osrednji slovenski adut ni imel sreče z vetrom in ravnanjem žirije.

Foto: Sportida

Razumljivo je bilo razočaranje v slovenskem skakalnem taboru po tekmi nordijskega prvenstva v Planici na srednji skakalnici veliko. Razmere v zraku so se spreminjale od tekmovalca do tekmovalca, vodstvo tekmovanja bi se lahko večkrat drugače odzvalo. Davek so plačali številni favoriti, tudi Slovenca Anže Lanišek in Timi Zajc. Glavni trener Robert Hrgota je jasno pokazal, da bi bila ob normalnih pogojih slovenska aduta v boju za medalje.

Anže Lanišek
Sportal Srečni Poljak z rekordom skakalnice s 13. mesta do zlata, Slovenci brez odličja

Veter na skakalnici se je na posamični tekmi moške preizkušnje spreminjal od tekmovalca do tekmovalca. Velika loterija je bila, kakšne razmere so fantje imeli v zraku, povrhu vsega pa je to vplivalo še na točkovni pribitek/odbitek zaradi vetra. In na manjših napravah, kot je srednja skakalnica, se je to pošteno poznalo.

V prvi seriji smo lahko videli, kako je veter pomagal Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki je vodil, medtem ko žirija našega Anžeta Laniška ob podobnih razmerah ni spustila po zaletišču. Dolgo časa je čakal, se moral tudi umakniti z rampe, nato pa je opravil svoj del posla, kar je zadoščalo za šesti položaj. "Pred njim je Stefan skočil v lepih pogojih. Pri Anžetu bi bili podobni, a se je čakalo. Verjamem, da je bilo tekmo težko voditi, verjamem, da tudi gledalcem gledati," je o tej zgodbi dejal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Sportal Klavrn pogled na Planico, a organizator pojasnjuje

"Škoda je, ker sta Timi in Anže lepo skakala, a ..."

Timi Zajc je bil po prvem polčasu sedmi, v drugo pa sta oba nekoliko nazadovala, pa čeprav sta sama pri sebi čutila, da sta naredila dobre skoke. Skoke, s katerimi sta blestela na treningu in kvalifikacijah.

Robert Hrgota je ostal objektiven in ni uperil puščic. | Foto: Grega Valančič/Sportida Robert Hrgota je ostal objektiven in ni uperil puščic. Foto: Grega Valančič/Sportida

O tem, koliko jeze je bilo po koncu preizkušnje prisotne, je prvi mož stroke dejal: "Nima nekega pomena. Škoda je, ker sta Timi in Anže lepo skakala. Vedeli smo, kam spadata v normalnih pogojih. Danes je bilo žal na tekmi vreme takšno, kot je bilo. Poskušali smo vse. Skočila sta najbolje. Na koncu deveto, deseto mesto. Težko je biti zadovoljen, ker veš, da si dobro opravil. To je za nami, jutri je nova priložnost. Videli smo, da sta tudi dekleti dobro delovali. Fanta prav tako dobro skačeta in gremo lahko optimistično na tekmo."

Jožef Ograjenšek
Sportal Za Planico dajo srce, dušo, denar in dopust

Regularna tekma? "Naj vsak presodi."

V jezik se je ugriznil, ko je ob koncu moral odgovoriti na novinarsko vprašanje o tistih, ki so vodili tekmo: "Poskušal bom biti čim bolj objektiven. Težko sem objektiven. Težko razumeš, da je treba tri metre čez rekord skakalnice skočiti za prevzem vodstva. Da morda pri tem le ni nekaj v redu. Da je koridor takšen, kot je. Od 2 m/s vzgornika do 2 m/s v hrbet je pihalo. Sam sem na mestu trenerja in ni moja naloga, da vodim tekmo. Za to so poklicani drugi. Danes nisi sam odločal o svojih mestih, so še drugi dejavniki."

Robert Hrgota | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Za številne je bila tekma na meji regularnosti. Videli smo, kako se je vse skupaj spreminjalo. Najbolj je nagradilo Poljaka Piotra Žylo, ki je s 13. mesta napredoval do velikega zlata in ubranil naslov prvaka iz Oberstdorfa, srebra in brona pa sta se veselila Nemca Andreas Wellinger in Karl Geiger, medtem ko je vodilni po prvi seriji Kraft končal na nehvaležnem četrtem mestu. Malce je tekma spominjala na prvenstvo v Seefeldu, kjer je Dawid Kubacki v drugi seriji s 27. mesta napredoval do zlata.

"Naj vsak presodi. Škoda je, da se ravno na svetovnem prvenstvu tekma razplete tako," pa je Hrgota še dejal o tem, ali je bila tekma regularna ali ne.

Eva Urevc
Sportal Kaos kmalu po štartu in slaba volja naše tekmovalke
Ne spreglejte