Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
15. 9. 2020,
7.41

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Janez Lampič tek na smučeh Eva Urevc Miha Šimenc Nejc Brodar

Torek, 15. 9. 2020, 7.41

3 leta, 7 mesecev

Nejc Brodar, pogovor

Tudi skuha jim, če je treba

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Nejc Brodar | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Nejc Brodar, glavni slovenski trener smučarjev tekačev, v zadnjih letih zelo dobro vodi slovensko reprezentanco. Anamarija Lampič sicer ne trenira pod njegovim vodstvom, mu je pa uspelo narediti velik napredek pri preostalih tekmovalcih. V njihovi panogi so močno občutili rezanje stroškov, a ga, kot pravi, pripravljenost naših tekmovalcev ne skrbi.

Anamarija Lampič
Sportal Kaj pa Dirka po Franciji? Seveda me zanima!

Gledati morajo na vsak evro

Zaradi finančnih razmer in zaradi koronavirusa so se morali naši smučarji tekači kar veliko prilagajati glede treningov in priprav. Miha Šimenc, naš najboljši tekač na smučeh, je celo odstopil prostor v svoji hiši, da so lahko opravili skupne priprave. Videti je, da celotna ekipa diha kot eno, saj jim je v času priprav kuhal tudi Nejc Brodar, naš sogovornik.

"Tekmovalci so v pogonu, ampak na začetku smo imeli zaradi ukrepov določena prilagajanja. Na drugi strani je v naši panogi izredno slabo finančno stanje, kar pomeni, da smo morali za vsak evro pogledati, kam ga bomo dali," nam je uvodoma povedal Nejc, ki poudarja, da je zelo zadovoljen s pristopom svojih varovancev.

Miha Šimenc | Foto: SZS Foto: SZS

Skrbi ga le Miha Šimenc

Tudi vmesni testi so pokazali dobre rezultate, tako da je Brodar, kar zadeva jesenski del, miren. Želi si predvsem, da bi treninge lahko izpeljali po načrtu. Če ji bom to uspelo, bodo sredi novembra v sezono stopili tako, kot je treba.

"Edina težava, ki jo imamo, je poškodba Mihe Šimenca (diskus herniija, op. p.). To skušamo rešiti brez operacije. Delno nam je uspelo, delno ne. V prihodnjem mesecu ali mesecu in pol bomo videli, ali se bo stanje izboljšalo do te mere, da bo Miha lahko nemoteno treniral. V tem primeru bomo šli z njim v sezono, v nasprotnem primeru se bomo odločili za operacijo."

Ola Vigen Hattestad | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Žal mu je za odhod Norvežana

Poleg vseh finančnih in logističnih težav jih je po lanski sezoni zapustil zelo pomemben člen ekipe. Ola Vigen Hattesatd, nekdanji olimpijski prvak, ki je imel v ekipi vlogo pomočnika. Zdaj se je ekipi pridružil Rok Šolar.

"Ola je v slovensko okolje prinesel veliko informacij. Med drugim, kako trenirajo Norvežani. Mislim, da je bil to glavni poudarek. Pogrešam ga predvsem zaradi tega, ker sva imela zelo dober odnos. Na koncu lahko rečem tudi prijateljski in ne samo profesionalen. Še vedno sva dogovorjena, da je pripravljen pomagati ali svetovati. Sicer tega ne izrabljamo, ampak verjamem, da neka vez obstaja. Kakor je že sam povedal, se je v tej ekipi počutil zelo dobro in domače. Bilo mu je hudo, ampak ga po eni strani povsem razumem. Biti glavni trener norveške reprezentance je predvsem za Norvežana velika čast. Tam mu želim vse najboljše, bova pa v novi zimi konkurenta in videla bova, kdo je bolj uspešen."

Ni še povsem znano, kako bo potekala sezona. | Foto: Vid Ponikvar Ni še povsem znano, kako bo potekala sezona. Foto: Vid Ponikvar Bodo tudi oni v mehurčku?

V mnogi športnih panogah bodo tekmovanja nekoliko prilagojena. Tudi pri teku na smučeh lahko pričakujejo določene spremembe, a za zdaj ni še nič dokončnega. Več bi bilo lahko jasno 16. septembra, ko bodo imeli videokonferenco.

"Informacij je zelo malo in nobena ni 100-odstotna. Za šestnajstega septembra imamo napovedano videokonferenco z direktorjem smučarskih tekov, kjer naj bi dobili prve okvirne informacije. Za zdaj vemo, da naj bi svetovni pokal potekal normalno. Se pa že na glas govori, da se bo zadeva zamenjala do te mere, da bodo tekmovanja po sklopih … Kakor mi je znano, bi morali pred vsakim koncem tedna opraviti testiranja na novi koronavirus in potem iti do konca tedna v 'mehurček'. Kaj je res in kaj ne, bomo izvedeli 16. septembra, najpozneje pa bi morala biti zadeva jasna do kongresa, ki ga imajo 10. oktobra."

Miha Šimenc
Sportal Smola našega športnika: zbuja se v bolečinah
Ne spreglejte