Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
1. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

skok v športno preteklost Nagano 1998 Herminator Hermann Maier

Nedelja, 1. 1. 2017, 4.00

6 let, 2 meseca

Skok v športno preteklost – Hermann Maier in Nagano 1998

Tri dni po brutalnem padcu, ki ga večina ne bi preživela, je on osvojil zlato #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Hermann Maier | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Legendarni avstrijski alpski smučar Hermann Maier, znan tudi kot Herminator, je leta 1998 v Naganu spisal neverjetno olimpijsko zgodbo. Po brutalnem padcu, ob katerem je vsakemu gledalcu zastal dih, je pripravil presenečenje.

Pisalo se je leto 1998. Takrat 26-letni Hermann Maier je prvič v karieri zares blestel. Pred odhodom v olimpijski Nagano je v tisti sezoni nanizal že 10 zmag na tekmah svetovnega pokala, tako da je na Japonsko brez dvoma pripotoval kot eden izmed velikih favoritov.

Začelo se je s smukom in spektakularnim padcem

Herminatorju je čestital tudi Terminator. | Foto: Reuters Herminatorju je čestital tudi Terminator. Foto: Reuters 13. februarja je bil na sporedu smuk. Maier se je na progo podal s štartno številko 4 in že po 18 sekundah vožnje poskrbel za enega najspektakularnejših padcev v zgodovini alpskega smučanja.

Na skoku čez prvo prelomnico je povsem izgubil nadzor, poletel v zrak obrnjen na glavo in po več desetmetrskem poletu s hitrostjo krepko prek 100 kilometrov na uro priletel naravnost na čelado. Po pristanku ga je nekontrolirano vrtelo, poletel je še čez dve varnostni ograji in končal v celem snegu izven proge. Vsi so obnemeli in za trenutek, ko je nepremičen na trebuhu obležal v snegu, je marsikdo pomislil, da je hudo poškodovan, če ne celo mrtev.

Takšnega padca marsikdo ne bi preživel, legendarni Avstrijec pa se je kmalu čudežno pobral in jo praktično odnesel brez poškodb. Nedvomno je upravičil svoj vzdevek Herminator, ki ga je dobil po svojem rojaku Arnoldu Schwarzeneggerju, ki je odigral glavno vlogo v filmu Terminator.

Spektakularni padec Hermanna Maierja:

Tri dni pozneje je bil na sporedu superveleslalom, na štartni listi pa se je znašlo tudi Avstrijčevo ime, čeprav nihče ni bil prepričan, ali bo res nastopil. Po takem padcu je presenetil že s samim nastopom, a ni le nastopil, zmagal je s kar 61 stotinkami sekunde naskoka pred rojakom Hansom Knaussom in Švicarjem Didierjem Cuchem, ki sta si delila drugo mesto.

Še tri dni pozneje je nastopil na veleslalomu in še enkrat zmagal, tokrat s prednostjo 48 stotink sekunde. Avstrijci so osvojili trojno zmago, nehvaležno četrto mesto pa je osvojil naš Jure Košir. Za bronom je zaostal zgolj tri stotinke sekunde.

Dejali so mu, da nikdar ne bo dober smučar

Hermann Maier Nagano | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Herminator pa ni bil smučarski ''wunderkind''. Prav nasprotno. Pri 15 letih je moral smučarsko akademijo v Schladmingu predčasno zapustiti, saj so mu dejali, da ne bo nikdar uspešen, češ da je premajhen.

Čeprav je pozneje zmagoval na lokalnih tekmovanjih, se mu v močno avstrijsko reprezentanco ni uspelo prebiti vse do leta 1996, ko je imel 23 let.

Pozneje je v svoji bogati karieri zbral 54 zmag v svetovnem pokalu, na zmagovalnih stopničkah pa je stal 96-krat. Poleg štirih olimpijskih medalj ima še šest odličij s svetovnih prvenstev, od tega tri zlata.

 

Njegovo olimpijsko zgodbo si lahko ogledate tudi v videu na tej povezavi.
Ne spreglejte