Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
15. 9. 2015,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Klemen Bergant Andrea Massi Sölden

Torek, 15. 9. 2015, 12.54

8 let

Točkovne drobtinice ga ne bodo zanimale

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zajeten sveženj neporavnanih računov, prenovljeno delovno okolje in nasveti Andree Massija najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca navdajajo z optimizmom.

Čeprav je s 17 točkami svetovnega pokala v pretekli zimi več kot podvojil predhodno točkovno bero in bil tretji najuspešnejši slovenski predstavnik na najvišji tekmovalni ravni, pa je 22-letni Žan Kranjec vendarle eden večjih dolžnikov iz pretekle zime. Potem ko je sezono odprl s pogumno predstavo v prvem teku söldenskega veleslaloma, ki mu je prinesla 18. mesto, se je njegov smučarski mozaik podrl že po nekaj sekundah drugega dejanja ledeniške tekme. Pred osrednjo strmino je namreč skoraj padel, nato sicer prišel do 24. mesta, a poleg točk je na progi pustil tudi napadalnost, samozavest in zaupanje v opremo. Večji del sezone se je tako ubadal z notranjimi dvomi, na smučeh posledično pogosto deloval brezkrvno, zato se je v nadaljevanju kljub ugodni štartni številki le še dvakrat prebil med dobitnike točk.

Prejšnja sezona kot dobra šola

"O pretekli zimi sem veliko razmišljal ter se o njej pogovarjal s trenerji in serviserji. Dejstvo je, da nisem pokazal vsega, kar znam. Prav zato je eden od letošnjih motivov dokazati, da je bila to zgolj ponesrečena sezona. Ne ponavljam več napak iz preteklosti, ko sem reševanje težav prelagal. Zdaj se skušam določene pomanjkljivosti otresti takoj ali pa nemudoma poiskati odgovor na odprto vprašanje. Lani se je namreč kakšna težava, recimo z opremo, vlekla v nedogled, kar se je poznalo tudi pri psihični pripravi. Zadnja sezona je torej dobra šola, misli pa so že pri novi," neporavnanih računov ne skriva Kranjec, po umiku Aleša Gorze in Janeza Jazbeca edini slovenski veleslalomist na najvišji tekmovalni ravni.

Ne želi le točk

Za priponko najboljšega slovenskega veleslalomista sicer že lep čas zadostuje zgolj kakšna točka svetovnega pokala. Kranjec jih je v svoji karieri osvojil 25, ob tem pa zagotavlja, da se ob želenem napredku v novi sezoni ne bo zadovoljil zgolj z drobtinicami. "V novi sezoni ne nameravam meriti le na uvrstitve v skupino smučarjev med najboljših 20 in 30. Večkrat želim tudi med najboljših 15 ter se postopoma približati najboljšim," pravi nekdanji junak mladinskih svetovnih prvenstev, na katerih je osvojil tri kolajne.

A čeprav deluje v izjavah zelo optimistično in odločno, pa ga na poti do želenega cilja loči tudi boljše štartno izhodišče. Lani je namreč tudi s skromnejšimi dosežki v evropskem pokalu zapravil ugodno štartno številko. Namesto za najboljšo trideseterico se bo namreč po novem na progo podajal s številko okrog 45. "Boljša štartna številka je eden od prvih ciljev," pravi Kranjec, zadovoljen z dozdajšnjim delom priprav, ki jih je večinoma opravil na švicarskem ledeniku Sass Fee, raven pripravljenosti pa ob skromni domači konkurenci preverjal tudi na treningih z Avstrijci.

"Massi je mojster svojega poklica"

V novo pripravljalno obdobje je mladenič iz Bukovice pri Vodicah vstopil brez dozdajšnjega trenerja Mitje Kunca. Skrb za njegov razvoj je namreč neposredno prevzel glavni trener Klemen Bergant. "Sodelovala sva že v preteklosti, tako da nisem imel težav s prilagajanjem na njegov sistem dela," pravi Kranjec, ki se je na začetku poletja udeležil tudi štiritedenskega pripravljalnega tabora pod vodstvom Andree Massija v Gorici. "Massi je resnično mojster svojega poklica. Je izjemno natančen in vztrajen, vse njegove poteze pa so zelo smiselne. Zvezi in trenerjem sem hvaležen, da so nam omogočili tisti trening, za katerega ocenjujem, da je bil zelo koristen. Ne le na ravni kondicijske priprave, temveč tudi črpanja izkušenj. Massi nam je namreč dnevno namenil kopico nasvetov, ki bodo prav prišli tudi na snegu," pravi Žan, ki se bo pred oktobrskimi ledeniškimi treningi znova lotil tudi kondicijske vadbe.

Ne spreglejte