Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 2. 2015,
20.28

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Bansko svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec Vanja Brodnik

Petek, 27. 2. 2015, 20.28

5 let, 3 mesece

Tini Maze je načrte vnovič prekrižala le Anna Fenninger

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z drugim mestom v superveleslalomu v Banskem je Tina Maze vknjižila 77. uvrstitev na stopničke za zmagovalke. Prehitela pa jo je le tista, ki je ne bi "smela" - Anna Fenninger.

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je v ciljnem izteku proge Marc Girardelli v Banskem znova zgolj nemočno skomignila z rameni, ko je prvo mesto prepustila Anni Fenninger. Črnjanka je vnovič odlično opravila svoj del naloge in predvsem v spodnjem delu proge dokazala, da je po treh zaporednih odstopih ujela šampionsko formo. A podobno kot v nedeljo, ko je v bolgarskem smučarskem središču potekala edina alpska kombinacija v tej sezoni, prvo mesto ob prihodu v cilj ni zadostovalo za končno zmago. Tudi tokrat jo je prehitela lanskoletna dobitnica velikega kristalnega globusa in prva zasledovalka v letošnjem skupnem seštevku Anna Fenninger.

Izjemno razpoložena 25-letnica iz Halleina je na svoji tretji tekmi po svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku slavila še tretjo zmago. Tokrat je tekmicam mero vzela z izjemnostjo v zgornjem delu proge, v spodnjem pa je obdržala dovolj hitro smučino za svojo dvanajsto zmago v karieri, šele drugo v superveleslalomu. "Uživam v teh trenutkih, obenem pa sem tudi maksimalno osredotočena. Ta kombinacija, kot vse kaže, deluje," je bila zadovoljna Fenningerjeva in dodala: "Veseli me, da sem se na najvišjo stopničko znova povzpela v superveleslalomu. To mi je do zdaj uspelo le leta 2013 v Garmisch-Partenkirchnu. Veseli me, da se karavana zdaj seli prav tja."

Prednost se topi …

Čeprav se drugemu mestu v svetovnem pokalu ne gleda v zobe, pa bi si Mazejeva na najvišji stopnički tokrat prav gotovo želela kakšno drugo tekmico. S Fenningerjevo namreč bije oster boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prednost se v zadnjih tednih vse bolj topi. Če je še po januarskem slalomu v Flachauu znašala velikih 370 točk, se je Avstrijka Črnjanki deset tekem pred koncem približala na vsega 44 točk.

"Boj postaja vse bolj napet. Tina je še vedno zelo močna. Zame ostaja prva favoritinja. Ima prednost in še dve tekmi več, saj si lahko obeta vrhunska slalomska dosežka. No, borila se bom še naprej. Svoje točke bom iskala druge," pravi Fenningerjeva, ki na predzadnjem slalomu v Aareju ne namerava nastopiti. Zato pa se utegne med količke podati na finalu v Meribelu.

Tina Maze si je okrepila samozavest

"Zdaj ni pravi čas za utrujenost. Treba se bo boriti do konca. Zdaj gre zares. Dejstvo pa je, da ob močnih tekmicah z osredotočenostjo in močjo nimam težav. Če si sam, pravzaprav le smučaš. Če pa je ob tebi tako močna tekmica, kot je Anna, ni težav z notranjo energijo," pa razmišlja Mazejeva, ki se je že 77. v karieri zavihtela na oder za zmagovalke.

"Dobro sem nastopila. Vem, da sem v zgornjem delu pustila preveč časa. A sem v dobri formi. Nadaljevati moram v tem slogu, ob tem pa še več vložiti v štartne dele. Priznam, v Banskem sem bila nekoliko zadržana. Odstopi so storili svoje. Zdaj sem si okrepila samozavest. Znova pozitivno razmišljam. Zdaj grem s takšno mislijo naprej," dodaja Črnjanka, ki se skupaj s tekmicami seli na hitrostni konec tedna v Garmisch-Partenkirchen.

Sonce tudi za Ilko

Poleg Fenningerjeve in Mazejeve so bili po ponedeljkovi tekmi zadovoljni tudi bolgarski organizatorji. Po tridnevnem boju z meglo se je namreč Bansko tokrat "kopalo" v soncu. To je posijalo tudi za Ilko Štuhec. Mariborčanka, ki je v nedeljo odstopila, je bila tokrat z zaostankom sekunde in 66 stotink trinajsta. To je po 11. mestu v St. Moritzu njena druga najboljša uvrstitev v sezoni in osma najboljša v karieri.

Manj sreče je imela Vanja Brodnik, ki je tokrat dobila prednost pred Ano Bucik. Trebanjka je pristala na 32. mestu med 49 uvrščenimi. Od kroga dobitnic točk pa je bila oddaljena vsega sedem stotink sekunde.

"Vanja je imela smolo, saj se je ravno pred njo zaradi megle in oblačnosti vidljivost poslabšala, Ilka pa je naredila večjo napako v zgornjem delu, ki ji je mogoče odnesla celo uvrstitev med deseterico. Vseeno je to dober rezultat, predvsem po včerajšnjem odstopu," je črto pod nastopa svojih varovank potegnil trener za hitri disciplini Andrej Možina.

Ne spreglejte