Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
28. 1. 2016,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Maze

Četrtek, 28. 1. 2016, 12.58

8 let

Tina Maze: Zabijanja v količke ne pogrešam več

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Odločitev o nadaljevanju ali koncu kariere počasi zori," pravi Tina Maze in dodaja, da je njen status vsestranske alpske smučarke že zgodovina.

Če se bo najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze po enoletnem tekmovalnem premoru vrnila v tekmovalno areno, zanesljivo ne bo ubrala dozdajšnje poti nastopanja v vseh disciplinah. Dobrih deset mesecev po zadnji tekmi v Meribelu, kjer je v pravcatem "fotofinišu" izgubila boj z Avstrijko Anno Fenninger, namreč odkrito priznava, da so se njena čustva do posameznih disciplin dodobra spremenila.

Veleslalom je bil resda njen zaščitni znak v desetletje in pol dolgi karieri na najvišji ravni, slalom pa večni izziv in, kot ga je večkrat poimenovala, rock 'n' roll na smučeh. A zdi se, da danes pravo možnost smučarskega izražanja vidi predvsem v hitrih disciplinah, torej smuku in superveleslalomu.

Od rock 'n' rolla do zabijanja v količke

"Ideja o nadaljevanju ali koncu zori. Priznam, v določenih stvareh se ne vidim več. Ko smučam na prosto, uživam. To sproščeno gibanje lahko razviješ tudi v smuku ali superveleslalomu, medtem ko na veleslalom in slalom gledam kot na zabijanje v stvar, ki te na progi ovira. To mi ni več pri srcu. A dejstvo je, da bi morala vsaj na treningih voziti tudi veleslalom," o večnem vprašanju (ne)nadaljevanja kariere razmišlja 32-letna še vedno aktualna olimpijska in svetovna prvakinja.

A dokončne odločitve še ni. Tudi osebnega roka ne. "Najraje bi videla, da bi mi nekdo zabičal, do kdaj se moram odločiti," pravi Mazejeva in dodaja: "Ponavljam, v vseh štirih disciplinah se ne vidim več. Če se bom odločila za drugačno pot, ne bo preprosto. Do zdaj sem bila namreč vajena tega ritma."

Le partnerica na treningih in testna smučarka?

Edina slovenska alpska smučarka z velikim kristalnim globusom ob razglabljanju o prihodnosti ne skriva, da bo ostala v svetu alpskega smučanja. Prav zaradi tega še naprej tesno sodeluje s švicarskim proizvajalcem smuči Stöckli. Pred kratkim je v Lenzerheideju sodelovala na testu smuči, v prihodnje pa se vidi tudi v vlogi partnerice preostalim smučarjem na progi.

"Vem, da ta negotovost marsikoga vznemirja. Tudi sama se zavedam, da bo treba reči bobu bob in se odločiti," razmišlja večkratna slovenska športnica leta, ki sicer ne trenira tako zavzeto kot v preteklih letih, a vseeno ohranja visoko raven telesne pripravljenosti. "Vzdržujem kondicijo, čeprav nisem pod stalnim budnim očesom Andree Massija. Sem pa zelo aktivna," pravi Mazejeva.

"Ne želim govoriti neumnosti!"

Stik z alpskim smučanjem Mazejeva ohranja tudi kot občasna strokovna sodelavka televizijske mreže Eurosport. V tej vlogi bo ob koncu sezone potovala tudi na finale svetovnega pokala v St. Moritz.

"Ne želim govoriti neumnosti, rada pa govorim. Zato rada se pogovarjam o smučanju, o katerem veliko vem. Doživljam ga na poseben način. Prav zaradi tega mi je sodelovanje z Eurosportom zelo pri srcu," pravi Črnjanka.

Poškodbe? Šok za šokom.

Kot zunanja opazovalka pa spremlja tudi niz poškodb. Anna Fenninger, Aksel Lund Svindal, Rok Perko, Ted Ligety, Matthias Mayer … Ob tem smučarka, ki v dolgi karieri zaradi odlične telesne pripravljenosti, ponotranjene previdnosti in prave smučarske intuicije ni bila nikoli poškodovana, ne ostaja ravnodušna.

Prav zaradi tega se že nekaj dni ukvarja s pisanjem spletnega dnevnika, v katerem bo skušala pojasniti svoj pogled na val poškodb in tako pomagati novim rodovom. "Šokirana sem nad tem, kaj se dogaja," pravi Mazejeva, ki si bo ob koncu tedna prvič v tem tisočletju zgolj kot gledalka ogledala Zlato lisico.

Ne spreglejte