Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 3. 2015,
18.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Anna Fenninger smučanje zimska rekreacija

Sreda, 11. 3. 2015, 18.50

5 let, 5 mesecev

Tina Maze pripravljena na nov gepardov napad

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Vodilna smučarka svetovnega pokala Tina Maze ponovitev tehničnega dvojčka v Aareju pričakuje s 44 točkami prednosti in predvsem povrnjenim samozaupanjem.

''Gepard se ne bo ustavil. Je vreden vsega spoštovanja. Zanesljivo bo še napadel,'' je po tem, ko je Tina Maze ob koncu tedna v Garmisch-Partenkirchnu po daljšem obdobju znova premagala Anno Fenninger, sicer ambasadorko boja za zaščito gepardov, pripomnil Andrea Massi in priznal, da tokratnega boja za veliki kristalni globus ni mogoče primerjati s tistim iz leta 2013. Takrat je njegova športna varovanka v pravi smučarski simultanki za zgodovinske knjige pometla s konkurenco na čelu z Mario Höfl Riesch in se z rekordnim številom točk ter največjo prednostjo v zgodovini svetovnega pokala zavihtela na smučarski prestol. Tokrat ji za vrat nevarno diha Fenningejeva, ki šest tekem pred koncem zaostaja 44 točk, a prav s tem nehote skrbi za to, da se Črnjanka ne predaja tekmovalnemu malodušju, temveč na vsaki tekmi pogleduje proti svoji šampionski liniji.

''Velika razlika je, ali vodiš za tisoč ali za 40 točk. Tina vedno znova išče motivacijo. Zdaj jo zanesljivo ima. No, za naše živce bo nadaljevanje zahtevno, za šport prav zagotovo dobro. A karkoli se bo zgodilo, že zdaj lahko pohvalim Tino, ki me v tej novi dimenziji pozitivno preseneča. Nov položaj, nov korak naprej,'' razmišlja Massi in dodaja: ''Ne pozabimo, da je Tina kmalu po svetovnem prvenstvu prejela tri močne udarce. Nič točk. To ni tako preprosto sprejeti. Pojavil se je dodaten pritisk. A pobrala se je. Še vedno vodi. Še več, na zadnji tekmi je nekaj izgubljenega pridobila, predvsem pa je dala vsem vedeti, da se je pobrala.''

Po ponovitev švedske pravljice

''Vsaka tekma je poglavje zase. Naslednja bo veleslalomska. Še vedno trdim, da je to Tinina paradna disciplina,'' pred 27. tekmo sezone, petkovim veleslalomom v Aareju, poudarja Massi, ki se je z Mazejevo še drugič v sezoni vrnil na Švedsko. Decembra, ko je Aare prevzel odpadle tekme iz Courchevela, je najboljša slovenska alpska smučarka navdušila z veleslalomsko zmago in drugim mestom v slalomu, zato se nikakor ne bi branila ponovitve zgodbe.

 

''Do svojega smučanja ne morem gojiti nezaupanja. Čutim, da sem dobra. Da pa bi to pokazala tudi na tekmi, moram poiskati pravo sproščenost. Zadnja tekma mi je zanesljivo vlila dovolj samozavesti. Ne le zaradi rezultata, temveč smučanja, s katerim sem bila vsekakor zadovoljna. Premagala sem tudi ta strah, ki se je zaradi spodrsljajev kazal v mehkejših nogah. Zdaj bom poskušala to ponoviti. V veleslalomu se sicer vedno počutim domače. Žal mi v Mariboru napad ni uspel. Na ramena sem si naložila preveliko breme. Želja je bila prevelika. Zdaj bom morala ohraniti več zbranosti,'' pred švedskima preizkušnjama poudarja slovenska kandidatka za veliki globus.

Bo Anna vendarle presenetila?

Veleslalomsko zmago in novih 100 točk ima pred petkovo preizkušnjo v mislih tudi Fenningerjeva, ki je bila v tej disciplini letos občutno bolj stabilna, za nameček pa je zmago slavila tudi na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. ''Sem v dobrem ritmu. Tako moram nadaljevati. Borila se bom do konca,'' z navidezno skromnostjo pripoveduje 24-letna Avstrijka, za katero pa še vedno ni povsem jasno, na koliko tekmah bo do konca sezone nastopila. Medtem ko ima slalom na velikem finalu v Meribelu že označen v svojem koledarju, pa je v zadnjem obdobju več nasprotujočih si izjav podala okrog nastopa med količki v Aareju. Kot vse kaže, se bo odločila šele po veleslalomski tekmi.

Ne spreglejte