Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 8. 2014,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec Andrea Massi

Četrtek, 14. 8. 2014, 10.16

8 let

Tina Maze prestopa na daljše smuči

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljša slovenska alpska smučarka vstopa v drugi del južnoameriških priprav. Iz Argentine se je preselila v Čile, kjer bo urnik prežet s hitrostjo.

Dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze se je s svojo spremljevalno ekipo, v kateri je poleg glavne lokomotive Adree Massija in italijanskega strokovnjaka za pripravo smuči Adree Vianella tudi novi trener Valerio Ghirardi, že poslovila od Ognjene zemlje v Argentini. V Ushuaii se je v zadnjih dveh tednih v raznolikih razmerah posvečala predvsem tehničnim disciplinam. Ob usvajanju opreme je skušala priklicati prave veleslalomske občutke in graditi pravo slalomsko bazo za vnovičen naskok med najboljše.

Prav v slalomu, v katerem kraljuje mlada Američanka Mikaela Shiffrin, se je namreč Mazejeva v pretekli zimi najbolj oddaljila od želenih najvišjih mest. Neporavnanih računov se 30-letna Črnjanka zelo dobro zaveda, o njeni odločnosti pa dovolj zgovorno priča krajši posnetek, ki ga je objavila na spletu, prikazuje pa slalomski trening v pravem snežnem metežu.

Team to aMaze je v sredo pot prek Buenos Airesa vodila proti naslednji južnoameriški postojanki. V trenažnem načrtu je namreč do konca meseca zapisana vadba v Portillu, uveljavljenem čilskem smučarske središču. Tam bo nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala prestopila na daljše smuči in se bolj posvetila smuku in superveleslalomu. V načrtu je tudi povezovanje s tujimi tabori, predvsem avstrijsko moško reprezentanco, pri kateri so se sicer zamenjali trenerji, a to ne bo omajalo dobrega sodelovanja.

Vse poti vodijo na jug

V Ushuaii pa bo še naprej vadil preostali del slovenske ženske reprezentance z Marušo Ferk, Ilko Štuhec, Ano Drev, Katarino Lavtar in Ano Bucik. Ob zategnjenem proračunskem pasu so se namreč v vodstvu reprezentance odločili le za nekoliko bolj tehnično obarvan trening v Argentini, vodja reprezentance Rasto Ažnoh pa ob tem ocenjuje, da bosta Štuhčeva in Ferkova v noge pravočasno dobili tudi dovolj hitrih kilometrov.

Na južno poloblo pa se množično selijo tudi številni tuji tabori, pri čemer del ekip stavi na Novo Zelandijo, del pa na Južno Ameriko. Nekoliko bolj premožni so si sicer privoščili kar kombinacijo obeh poletnih smučarskih vadbišč.

Tekme tudi v Afriki

V bližji prihodnosti pa bi lahko morda imele najboljše reprezentance na voljo novo izbiro za poletni trening v zimskih razmerah – Južno Afriko. Tudi na črni celini so namreč vse bolj naklonjeni alpskemu smučanju. Pretekli teden je južnoafriško smučarsko središče Tiffindell gostilo prve tekme pod okriljem Mednarodne smučarske zveze. Organizatorji so po streho spravili štiri moške slalome za točke FIS in tamkajšnje odprto državno prvenstvo. V skromni konkurenci sta se v lastni režiji tekmovanj udeležila tudi 26-letni Filip Mlinšek in komaj 16-letni Jaka Dvornik. Prvi je enega od slalomov končal na drugem mestu, za Švedom Alexandrom Koellom.

Ne spreglejte