Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 2. 2013,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Schladming

Petek, 8. 2. 2013, 18.11

8 let

Tina Maze: Pet kolajn? Vrata so odprta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razočaranje je pozabljeno. Tina Maze je vesela svoje druge kolajne na SP 2013. Njena zgodba v Schladmingu pa še ni končana.

''Dve tekmi, dve kolajni. Noro! Sem v življenjski formi. V vseh disciplinah sem lahko pri vrhu, kar je res super. No, po drugi strani vse to prinaša tudi pritisk. S tem se je treba boriti. To je del igre, morda najtežji del igre,'' pravi ključna protagonistka svetovnega prvenstva, ki je zlati superveleslalomski kolajni dodala še superkombinacijsko srebro. Kolajni, že svoji sedmi na velikih tekmovanjih, ne želi gledati v zobe, a kot stremuška tekmovalka, ki v svoji drugi smučarski pomladi vseskozi išče približek k popolnosti, vendarle ne skriva, da je po najboljšem smukaškem času razmišljala o slalomski poti do novega predvajanja Zdravljice. ''To je povsem normalno in naravno. Tudi zaradi tega sem bila sprva razočarana, ko ob prihodu v cilj nisem videla zelene barve na velikem ekranu. Šele nato sem pogledala, na katero mesto sem se uvrstila. Zdaj vem, da je tudi drugo mesto odličen rezultat. Premagala me je boljša tekmovalka, za katero sem sicer vesela, da se ji je poklopilo. Dejstvo je, da se Maria bori celotno sezono, pa ne gre povsem tako, kot bi verjetno sama želela. Njeno čustveno veselje je dokaz velike želje,'' pravi stara in nova superkombinacijska podprvakinja, ki bo imela novo priložnost za odličje že v nedeljo, ko bo na sporedu smuk.

S prvim časom na kombinacijskem smuku je vsekakor vložila kandidaturo za odličje tudi v najhitrejši disciplini, ob tem pa se ob pogovorih o zbiranju kolajn še vedno počuti nekoliko nelagodno. Vztraja pri tezi, da kolajn ne šteje, jih ne napada. Osnovni cilj ostaja kakovostno smučanje, a po vzročno-posledični logiki le-to prinaša tudi žlahtno kovino. ''Tudi tokrat sem bila razočarana nad samo slalomsko predstavo, niti ne tako zelo nad zapravljenim zlatom. Priznam, do te proge gojim neko posebno spoštovanje, ki mi onemogoča moje najboljše smučanje. Tako je bilo že v finalu svetovnega pokala. Ponavljam, moj cilj je dobro smučanje, smučanje brez napak,'' pravi Mazejeva, ki se ne more izogniti stalnim vprašanjem o lovu na kvintet FIS-ovih snežink. Dve sta že pod streho, manjkajo še tri … ''Ko so mi prvič dejali, da lahko osvojim pet kolajn, sem dejala, da želim dve zlati. To je moj cilj. A ko se pogovori na to temo še niso končali, sem se vendarle zamislila in si dejala, da o tem ne bi govorili, če ne bi imela možnosti. Vrata so torej odprta. Ne bom jih zapirala. Trudila se bom po najboljših močeh. Ni lahko. Pritisk je vse večji, sama pa bi se rada tudi zabavala,'' razmišlja Tina, ki je pritisk pred slalomskim nastopom postavila ob bok mariborskemu.

Mazejeva je sicer v Schladming pripotovala kot prepričljivo najboljša smučarka svetovnega pokala in že skorajšnja dobitnica velikega globusa. Smučarji v podobnih vlogah v preteklosti pogosto niso blesteli na največjih tekmovanjih, Tina pa je tudi na tej ravni izjema, ki potrjuje pravilo. ''Na to sem zelo ponosna. Težko je biti vseskozi pri vrhu. Tudi mene je bilo tega nekoliko strah. A že s superveleslalomsko predstavo sem dokazala, da je možno združiti vrhunskost v boju za veliki globus in na svetovnem prvenstvu. Po drugi strani pa že od prve tekme naprej govorim, da moram premagati dve visoki gori. Prva je svetovni pokal, druga svetovno prvenstvo,'' o zgodovinskem boju na dveh frontah razmišlja 29-letna Korošica.

Ne spreglejte