Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 2. 2013,
20.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Schladming superveleslalom zlata medalja

Torek, 5. 2. 2013, 20.10

7 let, 12 mesecev

Tina Maze: Ne štejem kolajn, zgolj uživam

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred tekmo si je Tina Maze čas krajšala z igranjem namizne igre ''Scrabble'', svoje delo pa končala na progi, ko je izpisala besedo ''zmagovalka''.

Tina Maze postaja prava specialistka za tekme, ki se odvijajo po številnih prestavitvah in negotovem čakanju na morebitni štart. Za potrditev teze zadostujejo zgolj trije primeri. Na svetovnem prvenstvu 2011 v Garmisch-Partenkirchnu je skupaj s tekmicami debeli dve uri čakala na štart prvega teka veleslaloma ter se nato v velikem slogu veselila naslova svetovne prvakinje. Leto pred tem je v Whistlerju po odličnem izhodišču na nastop na drugi veleslalomski progi morala čakati celo celo noč. Splačalo se je, saj je postala olimpijska podprvakinja. Svež pa je tudi spomin na Sölden na začetku tekoče sezone. Muhasto ledeniško vreme je namreč izvedbo finala postavilo pod velik vprašaj. A tudi v omenjenem primeru je kljub nemogočim razmeram našla pot do cilja. Popravek, našla je najhitrejšo pot do cilja in tako postavila temelj najboljši sezoni v svoji karieri. Prav zaradi vsega naštetega ne čudi, da je kot zmagovalka končala tudi vojno živcev na superveleslalomu svetovnega prvenstva v Schladmingu. ''Vse od prve prestavitve naprej sem poudarjala, da bomo danes tekmovale. Dejala sem, da bo štart ob 14.30. Petnajst minut pred tem je že kazalo, da ne bo tako, a naposled se je le obrnilo. Morda sem bila tudi zaradi tega razmišljanja na štartu bolj zbrana. Ni prav zabavno, ko se štart prestavlja in prestavlja. A tudi tega se navadiš. Ni bilo prvič in tudi zadnjič ne. Dokazala sem, da se znam pripraviti tudi v zadnjem trenutku,'' je po tem, ko je po triurnem čakanju postregla z neverjetno svežino, smučarsko živahnostjo in predvsem odločilno osredotočenostjo, dejala Mazejeva, nova svetovna prvakinja v superveleslalomu.

Tini je na štartu družbo vseskozi delala fizioterapevtka Nežka Poljanšek, kot zaupnica, katere prisotnost in besede blagodejno vplivajo nanjo, nadvse pomemben člen ''team to a Maze''. Tokrat je v koči, namenjeni tekmovalkam, poskrbela za pravo izolacijo, storila vse za pravo zadnjo telesno pripravo in Tini čas krajšala s pogovorom ter igranjem priljubljene namizne igre Scrabble. Pri slednji je šlo Črnjanki zlaganje besed bojda dobro od rok, nato pa je v minuti, 35 sekundah in 39 stotinkah vzdolž proge Streicher izpisala še ključno besedo – zmagovalka. ''Dan, poln izzivov, ni kaj. Osredotočenost je bila ključna. Številna dekleta so grešila. Sama pa sem držala pravo linijo. Vedela sem tudi, da me čaka dolg in visok skok, takoj za njim pa pomembna vrata. Tam sem našla pravo rešitev. To je bila pač tekma, na kateri je bilo treba smučati z glavo. Progo sem si dobro ogledala in si zamislila, kako smučati, zadnje informacije pa dobila še ob ogledu prvih tekmovalk. Nato je bilo treba to še storiti. Uspelo mi je. Ko sem prišla v cilj in videla številko 1, sem vedela, da sem opravila dobro delo,'' je bila zadovoljna tokrat znova nasmejana Korošica.

Ob veselju Tina ni želela pozabiti niti na svojo predano spremljevalno ekipo, za katero pravi, da resda ni največja, je pa najboljša. ''Prav zaradi njih sem lahko sproščena, misli pa namenjam izključno smučanju. Te rezultati so plod tega,'' pravi najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, ki je še drugič postala svetovna prvakinja. ''Verjamem in upam, da v Schladmingu ne bo ostalo le pri tej kolajni. Priznam pa, da ne štejem kolajn. Uživam. To je ključno. Vem tudi, da imam še dovolj moči na zalogi,'' dodaja Mazejeva.

Strahu pred pomanjkanjem energije ne goji niti kondicijski trener ter motor njene ekipe Andrea Massi. Opozarja pa, da je pomembno ohranjanje ritma in ustrezno načrtovanje slehernega koraka. ''To se epski rezultati. Tina ni smučala v najboljših pogojih, tudi podlaga si zasluži kritiko. Zmagati na takšni tekmi je nekaj neverjetnega. Tina je smučala zelo inteligentno, predvsem pa se je zelo hitro spoprijateljila s podlago. Za nami je torej dolg in naporen dan. Veseli smo, a gremo naprej. Zdaj niti ni več pomembno, ali je bila prva ali peta. 'Reset' in gremo naprej. Pred petimi leti smo štartali z ničle. Zdaj je izhodišče drugačno, a skrivnost vsega je, da ostanemo to, kar smo,'' je misli proti naslednji tekmi, petkovem superveleslalomu, preusmeril Massi.

Ne spreglejte