Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 9. 2014,
13.16

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Valerio Ghirardi Andrea Massi

Petek, 5. 9. 2014, 13.16

3 leta, 5 mesecev

Tina Maze: Manj tečna, bolj motivirana

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dober mesec in pol pred začetkom nove smučarske sezone je dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze kljub vremenskim težavam v Južni Ameriki zadovoljna s pripravami.

"Kakšna sem pred novo sezono? Hm … Manj tečna in bolj motivirana," ob koncu enomesečnih priprav na južni polobli priznava najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze. Vodja njene ekipe Andrea Massi se je ob tem zgolj hudomušno nasmehnil, prikimal in pripomnil, da je priznavanje napak odlika velikih ljudi. S tem je potrdil tudi, da je bilo delovno ozračje v Ushuaii v Argentini in Chillanu v Čilu na želeni ravni, čeprav vremenske in snežne razmere niso bile idealne.

Kljub deževju, sneženju, močnem vetru in pomanjkanju snega v Portillu, kjer se je ''team to aMaze'' zadržal zgolj en dan, je bil delovni načrt v 95 odstotkih izpolnjen. Massi ob tem izpostavlja Tinin drugačen pristop. "Priznam, lani sem imela veliko težav z motivacijo in pristopom. Po zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala se je bilo težko zbrati in se spopasti s še višjim ciljem v sezoni. Gnale so me le olimpijske igre. Letos je bilo marsikaj drugače. Že spomladi sem delala malce drugače. Po 14 letih se je težko srečevati z istimi ljudmi, istim pristopom, okoljem … Našla sem nekaj novega. To se je poznalo tudi na snežnih pripravah," pravi 31-letna Črnjanka, zadovoljna z delovanjem celotne ekipe, v kateri je od letos tudi trener Valerio Ghirardi.

Motivov ne manjka

Mazejevo ob vrnitvi v domovino čaka kar nekaj obveznosti do pokroviteljev, krajši oddih, nato pa bo že zajela sapo in se predala Massijevemu kondicijskemu programu. "V načrtu je najprej vnovičen 'priklic' kondicije. Opraviti pa moramo tudi še kar nekaj dela na snegu. Računamo na trening hitrih disciplin v Pitztalu, želeli pa bi si tudi vadbe na tekmovalni strmini v Söldnu. Če bo treba, bom znova prosjačil Avstrijce, da nam dovolijo trening tam," pravi Massi.

Sezona se bo sicer 25. oktobra začela s tradicionalnim ledeniškim veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, Tina pa želi kot trikratna zmagovalka te preizkušnje že na začetku pokazati zobe. V novi zimi jo bosta gnala dva rezultatska motiva. "Ko govorim o ciljih, želim v prvi vrsti dobro sezono v svetovnem pokalu, predvsem boljšo kot lani, ko so bile misli predvsem pri Sočiju. Vrhunec zime pa bo seveda svetovno prvenstvo v Beaver Creeku. Oba cilja sta pomembna," pravi nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Kariera se izteka

Tina se je pred dnevi čustveno odzvala na slovo slalomske kraljice Marlies Schild, za katero pravi, da ji je dajala slalomski navdih. Poleg Avstrijke bo v "belem cirkusu" pogrešala tudi jekleno Finko Tanjo Poutiainen in vsestransko Nemko Mario Höfl Riesch. Gre za smučarke, ki so bile večji del Tinine kariere njene sopotnice in tekmice, zato ob tem ni povsem ravnodušna, predvsem pa se zaveda, da se tudi njena izjemno uspešna kariera bliža koncu.

"Če na vse skupaj gledam zgolj kot tekmovalka, moram ugotoviti, da bo odhajajoče zamenjala nova generacija. Dekleta odhajajo, dekleta prihajajo. Po osebni plati pa … To je življenje, to je šport. Pride trenutek, ko se je treba posloviti in se posvetiti novim izzivom. Predvidevam, da je težko, a življenje gre naprej in odpira nove strani. Res je, s temi smučarkami sem dolgo tekmovala. Vem tudi, da spadam v skupino smučark, ki se poslavljajo. Tudi moja kariera se končuje. Morda bo prihodnja sezona celo moja zadnja. Tega v tem trenutku še ne vem," je dodala večkratna slovenska športnica leta.

Ne spreglejte