Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
23. 12. 2014,
11.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lea Einfalt

Torek, 23. 12. 2014, 11.46

8 let, 3 mesece

Tekmice so jo začele pozdravljati

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarka tekačica Lea Einfalt je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Davosu poskrbela za lepo presenečenje, potem ko je kot najmlajša tekmovalka na tekmi osvojila 20. mesto.

"Zdaj jo morate vikati," se je na novinarski konferenci pošalila Vesna Fabjan. Tudi ona je bila vesela prvih točk Lee Einfalt. "Že tri dni jih poslušam na svoj račun. Pravijo, da moram še enkrat osvojiti točke, potem pa bom imela mir," je v smehu razlagala tekačica iz Medvod.

Trener ob progi je bil vedno bolj glasen

Že glavni trener Marko Gracer je govoril, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Lea osvojila prve točke svetovnega pokala. In zgodilo se je. Lea je v Davosu na desetkilometrski razdalji osvojila zanjo odlično 20. mesto in tako nakazala, da velja nanjo v prihodnje še kako računati. "Super je bilo. Že zjutraj sem se zelo dobro počutila. Bila sem mirna, tudi noge so bile prožne in elastične. Preprosto sem se dobro počutila. Tekme sem se lotila hitro, čeprav prvi vmesni čas ni kazal tako, ampak skozi tekmo sem pospeševala in tudi vse bolje sem se počutila. Trener ob progi je bil vedno bolj glasen, tako da sem vedela, da sem dobro na poti. Na koncu se je vse dobro izteklo," je obujala spomine Lea, ki priznava, da so zdaj tekmovalke v njej prepoznale veliko nasprotnico. "Opazila sem razliko. Na prvi tekmi se nihče ni oziral name, po zadnji tekmi pa me že kar pozdravljajo. Očitno so me tudi preostali opazili in vidijo, da lepo napredujem."

Čeprav je v Davosu dosegla uspeh kariere, še vedno misli, da ji ta proga ni najbolj pisana na kožo. Kot pravi, ji ustrezajo proge, ki imajo veliko vzponov. Lea je znana tudi kot zelo uspešna gorska tekačica, a se je zdaj posvetila le teku na smučeh. "Še vedno mislim, da to ni proga, ki bi mi ustrezala. Videti je, da sem napredovala v moči, veliko pa sem delala tudi za tehniko. Morda mi bo kdaj pozneje bolj ljuba. Zdi se mi, da lahko, ko si v pravi formi, povsod 'letiš'," je razlagala 20-letna tekmovalka, ki poudarja, da je na tekmi veliko odvisno tudi od dnevne forme in priprave smuči.

Trenerji jo morajo včasih držati nazaj

Za velik napredek v letošnjem letu so zagotovo "krive" njene sotekmovalke. V letošnji sezoni se je prvič v celoti priključila članski reprezentanci. Ne pozabi omeniti dobrega vzdušja v ekipi. "Vsekakor sem napredovala, sploh v šprintih … Na treningih jim skušam slediti. To mi pomaga tudi v zadnjih delih tekem. Predvsem Katja (Višnar, op. p.) mi velikokrat svetuje, saj dobro pozna norveški sistem treninga. Je pa res, da vsakemu ustreza nekaj drugega. Stvari moraš preizkusiti in ugotoviti, kaj ti najbolj ustreza. Vzdržljivosti imam dovolj, eksplozivnosti pa mi še manjka," je še povedala Einfaltova, ki jo morajo trenerji na treningih večkrat držati nazaj. "Da, včasih me je treba nekoliko držati nazaj (smeh). Nikoli mi ni težko iti na trening. Včasih je malo težje, ko je zunaj slabo vreme, ampak ko se trening začne, pozabiš na vse in se osredotočiš na tisto, kar moraš narediti."

Komaj čaka na Tour de Ski

Lea, ki je že v mlajših kategorijah dosegala vrhunske rezultate, pa ne bo imela prav veliko odmora, saj jo na začetku januarja čaka Tour de Ski, na katerem bo tekmovala prvič. "Komaj čakam, da se začne Tour de Ski, sploh zdaj, ko sem v tako dobri formi. Predvsem si želim, da bi preplezala sloviti vzpon Alpe Cermis. To je zame res velik izziv. Skušala bom biti osredotočena na vsako tekmo in pokazati tisto, kar znam," nam je za konec izdala slovenska tekačica, ki pravi, da težav s preutrujenostjo nima.

Ne spreglejte