Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
26. 10. 2011,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fundacija za šport SZS

Sreda, 26. 10. 2011, 16.20

8 let

SZS naplahtala Fundacijo za šport za sredstva

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Fundaciji za šport so razumljivo razjarjeni, potem ko so po inšpekcijskem pregledu na skakalnici v Kranju ugotovili, da ni reflektorjev, za katere so namenili kar 127.700 evrov.

Direktor Fundacije za šport Drago Balent je podrobno razložil, kako so sredstva romala s strani FŠO na račun Smučarske zveze Slovenije, ki je kandidirala za sredstva za investicije. Leta 2007 je SZS sprva kandidirala s projektom "Državni panožni nordijski center Kranj" in ta projekt je bil vreden 923.615 evrov. "Od tega so obljubili, da bodo imeli lastna sredstva v višini 340.808, da bodo od Ministrstva za šolstvo in šport prejeli 129.000, FŠO pa so prosili za 453.807. Od tega so za leto 2008 zaprosili 221.140, za leto 2009 pa 232.667 evrov. Takrat je bil podpisan Jaro Kalan, direktor SZS," je sprva povedal Balent in v nadaljevanju pojasnil, kakšen je bil sklep FŠO-ja: "Fundacija za šport je nato odobrila sredstva s sklepom 6.2.2008, na katerem je podpisan Tone Vugrinec, ki je bil takrat predsednik FŠO-ja. 1. marca je bila nato podpisana pogodba med Jarom Kalanom ter mano kot direktorjem FŠO v višini 227.700 evrov."

Pri SZS so nato 7.11.2008 zapisali zahtevek o porabi sredstev v skladu s pogodbo za leto 2008, v katerem so izjavljali, da so realizirali vsa dela opravljena s to pogodbo in zahtevali od FŠO 100.000 evrov in jih tudi dobili. Ta denar je bil takrat namenjen za izgradnjo fitnesa, opremljanje stavbe, nakup hladilne opreme za nalet skakalnice …

Izmišljeno gradbeno leto 2009

Sledilo je leto 2009, v katerem je bila planirana vzpostavitev razsvetljave na skakalnici. Celoten znesek za projekt je znašal 424.042 evrov, izvajalec pa je bil izbran ETP Kranj, d.o.o.

"29.10.2009 smo dobili zahtevek, v katerem je SZS zapisala, da je izvajalec realiziral dela, ki so bila opravljena s pogodbo za zadevo DPNC (državni panožni nordijski center Kranj) – razsvetljava. Priložili so račun, ki so ga plačali podjetju ETP Kranj d.o.o. v višini 424.042 evrov. SZS je za opravljene storitve 20.10.2009 plačala temu podjetju takšen znesek. S podpisom Tomaža Verdnika – strokovni sodelavec za nordijske discipline – so sporočili, da so stvari opravljene. Podpisal se je tudi gospod Jaro Kalan. Skladno s to dokumentacijo, z originalnimi žigi, originalnim računom ter pogodbo med SZS in ETP Kranjem smo nakazali teh 127.700 evrov. Za nas je bila v tistem trenutku zadeva adakta," je razložil direktor FŠO-ja.

V tem mesecu (17.10.2011) pa je prišlo do inšpekcijskega pregleda na skakalnici v Kranju, ko so bili vodilni pri FŠO zgroženi in obenem ogorčeni. "V letu 2009 in 2010 so pri SZS kandidirali še za finančna sredstva za tenziometrijske plošče in odločili smo se, da gremo pogledati, kako je s stvarmi, za katere smo namenili sredstva za skakalnico v Kranju. Ob prihodu smo na prosto oko videli, da dela glede razsvetljave na skakalnici niso bila opravljena. Ni bilo nobenih jarkov, stebrov … Gospod Andraž Kopač (poslovni direktor SZS, op.p.) in Tomaž Verdnik (strokovni vodja panoge za skoke in NK, op.p.) sta bila prav tako pri nadzoru. Ob pregledu smo zapisali besede gospoda Kopača, da gradbenega dovoljenja še ni bilo, čeprav je bila vloga že oddana. Zanimivo je to, da smo mi to vse že dobili pred leti. In ne samo to, da je bilo gradbeno dovoljenje izdano. SZS je dne 29.10.2009 FŠO posredovala poročilo o zaključeni investiciji, kateri je bil priložen račun za 424.042 evrov. To je bilo podpisano z obeh strani, ki sta bili prisotni pri nadzoru," je povedal Drago Balent.

"Tisti, ki je delal, je delal naklepno"

Njegov naslednji korak bo seznanitev sveta FŠO-ja, ki bo zadržal določena sredstva, ki so sicer namenjena SZS: "Mi SZS letno nakažemo okoli milijon evrov. Enostavno bomo zadržali nenamensko porabljena sredstva. Njim bi denar zapadel, če ga ne bi izčrpali takrat. Ampak tukaj je problem hujši, še pravi in izpostavlja te tri segmente:

Za konec je Balent še poudaril, da se na takšen način ne more in ne sme pridobiti sredstva od Fundacije za šport: "Tisti, ki je to delal, je delal naklepno, ker je vedel da bi pri nas denar zapadel. Pa vendarle bi lahko ponovno kandidiral naslednje leto, če jim ni uspelo realizirati. To je praksa v življenju. Nekaj si zastaviš in če ne dobiš vsega potrebnega v določenem roku, naslednje leto vnovič kandidiraš."

V to akcijo pa naj bi se vključila tudi kriminalistična služba, ki naj bi celotno zadevo podrobneje pregledala.

Ne spreglejte