Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
18.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 18.15

6 let, 6 mesecev

Academia Engiadina, zbor, ki prepeva državne himne v St. Moritzu

Švicarski najstniki, ki so z Ilko Štuhec prepevali Zdravljico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Ilka Štuhec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovni prvaki, ki so jim ta poseben smučarski naziv pripeli na prizorišču svetovnega prvenstva v St. Moritzu v Švici, so tam deležni prav posebne pozornosti. Himne v njihovo čast namreč ne vrtijo le v instrumentalni različici, kot je to običaj, ampak ji pevci pevskega zbora Academia Engiadina dodajo tudi besedilo. Ilka Štuhec je tako Zdravljico doživela v polni obliki.

Člani pevskega zbora Academia Engiadina državne himne zmagovalcev prepevajo v naročju  19-metrov visokega lesenega smučarja na trgu v St. Moritzu. | Foto: Osebni arhiv Člani pevskega zbora Academia Engiadina državne himne zmagovalcev prepevajo v naročju 19-metrov visokega lesenega smučarja na trgu v St. Moritzu. Foto: Osebni arhiv Pevci priznanega švicarskega pevskega zbora s 40-letno tradicijo, Academia Engiadina, so tisti, ki podelitvi odličij najboljšim na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu vtisnejo posebej pečat. V čast novim svetovnim prvakom jim himno odpojejo v njihovem jeziku.

V nedeljo zvečer je Zdravljici z besedilom vred lahko prisluhnila (in zraven ponosno pritegnila) tudi nova svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

Najstniki, zaljubljeni v smučanje

In kdo so pravzaprav fantje in dekleta, ki se vsak večer strumno postavijo v naročje 19 metrov visokega lesenega smučarja, nameščenega v središču trga, kjer podeljujejo odličja, in odpojejo himno države, iz katere prihaja zmagovalec?

Gre za skupino najstnikov, članov pevskega zbora Academia Engiadina, starih od 12 do 19 let. Večina jih prihaja iz kraja Samedan in okolice.

K projektu prepevanja državnih himen na podelitvenem ceremonialu je pristopilo 52 pevcev, vsak večer jih pri prepevanju himne sodeluje 18.

Prisluhnite Zdravljici v izvedbi švicarskega pevskega zbora Academia Engiadina:

Lahko bi jih bilo precej manj, priznava Eli Baumgartner, sodelavka iz oddelka za marketing pri omenjenem zboru, a ker članom in članicam niso želeli kratiti veselja, so se odločili za okrepljeno različico. Zborček vodi in jim na odru tudi dirigira Werner Steidle.

Fadri Barandun, eden od članov pevskega zbora Academia Engiadina, v družbi svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. | Foto: Osebni arhiv Fadri Barandun, eden od članov pevskega zbora Academia Engiadina, v družbi svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. Foto: Osebni arhiv

Fantje in dekleta dopoldne preživijo v šoli, vsak večer pa se ob 17.30 dobijo na prizorišču svetovnega prvenstva in zvadijo himno, ki jo bodo tisti večer morali odpeti.

Običajno so že pred tem seznanjeni s tem, kdo je zmagovalec in na kateri jezik bodo morali preklopiti.  "Vsi so strastni ljubitelji smučanja, zato so z vsem na tekočem," jih je opisala Baumgartnerjeva.

Dan D za Ilko Štuhec:

Obvladajo 18 državnih himen, prvi teden so odpeli le štiri

Zbor se je moral naučiti 18 državnih himen: poleg že znane švicarske še slovensko, avstrijsko, italijansko, francosko, nemško, ameriško, himno Velike Britanije, Kanade, Norveške, Švedske, Finske, Rusije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Madžarske in himno Liechensteina.

Pevski zbor Academia Engiadina ima sedež v kraju Samedan blizu St. Moritza. | Foto: Pevski zbor Academia Engiadina ima sedež v kraju Samedan blizu St. Moritza. Do sinoči je moral odpeti šele štiri. Poleg domače švicarske še avstrijsko, kanadsko in seveda slovensko. Pri učenju Zdravljice so se učili na prav poseben način. Izgovorjavo so vadili pri Nataši Ziber, Slovenki, ki je zaposlena v enem od hotelov v St. Moritzu.

Največ težav z besedilom madžarske himne

Na vprašanje, katere himne so se najhitreje naučili, se gospa le zasmeji, saj kot pravi, res nobena ni lahka, ravno obratno. Vse so precej zahtevne. Glede melodije so se najtežje naučili italijanske, največ preglavic pa jim je povzročalo besedilo madžarske državne himne.

In kaj če zmaga predstavnik države, na katero niso računali? "Takrat bo treba računati na podporo CD-a," namigne sogovornica.

K sodelovanju so se povabili kar sami

Zborček se je na prvenstvo začel pripravljati konec septembra lani. Zanimivo, k sodelovanju jih ni povabil nihče, ampak so to storili kar sami. Tudi plača jih nihče, v bistvu oni plačujejo zborovodkinjo, delajo povsem na prostovoljni bazi, a jim ni težko, saj je to za pevce posebna čast. 

Pevski zbor iz Kolorada je pred dvema letoma v Vailu Zdravljico odpel v čast Tini Maze.  | Foto: Pevski zbor iz Kolorada je pred dvema letoma v Vailu Zdravljico odpel v čast Tini Maze. Premiera na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku

Tudi na svetovnem prvenstvu v Vailu pred dvema letoma je na podelitvi odličij sodeloval pevski zbor, ki je prepeval državne himne. To je bilo sploh prvič v zgodovini prvenstev, da so se odločili za tak oseben pristop.

Pevci so bili iz vrst priznanega pevskega zbora iz Kolorada, ki šteje okrog 400 članov, starih od sedem do 14 let, v Beaver Creeku pa jih je nastopilo zgolj najboljših 36. Pobudnik za njihov nastop je bila Fundacija doline Vail, gostiteljica svetovnega prvenstva, ki je vodstvu zbora ponudila poseben izziv. Naučiti se vseh 15 državnih himen (ameriško so seveda  že poznali), toliko, kolikor je bilo različnih držav, ki so se udeleževale prvenstva.
Ne spreglejte