Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2015,
23.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 10. 2. 2015, 23.48

6 let, 7 mesecev

Kdo so ameriški otroci, ki s Tino Maze prepevajo Zdravljico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tina Maze in preostali zmagovalci preizkušenj na svetovnem prvenstvu v Vailu so poleg zlate kolajne deležni tudi himne v svojem jeziku. Zanjo poskrbi otroški pevski zbor iz Kolorada.

Otroški pevski zbor iz Kolorada, ki na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku prepeva državne himne zmagovalcev, ima le eno željo: spoznati Tino Maze.

Srečanje s Tino Maze bi bil za zborček vrhunec prvenstva

Da si 36-članski otroški pevski zbor želi spoznati prav našo šampionko, ne preseneča. Prav njej so namreč na tem svetovnem prvenstvu že dvakrat zapeli Zdravljico.

"Otroci Tine Maze pred prvenstvom niso poznali, zdaj pa seveda jo, a le od daleč. Želeli pa bi si jo spoznati tudi od blizu, to bi bil zanje prav gotovo eden od vrhuncev prvenstva," je za Sportal povedala vodja otroškega pevskega zbora iz Kolorada Cheryl Shoemaker.

400-članski zbor, v Vailu je najboljših 36

In kdo so pravzaprav otroci, ki s svojim ubranim prepevanjem izvabijo marsikatero solzo? Prihajajo iz priznanega pevskega zbora iz Kolorada, ki šteje okrog 400 članov, starih od sedem do 14 let. Tako kot za vse zbore, je tudi tu predpogoj za članstvo opravljena avdicija.

Pevski zbor, ki nastopa na podelitvah medalj na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, sestavljajo najboljši pevci zbora, ki so vajeni tudi številnih turnej. "V tem pevskem zboru prepevajo otroci, stari od deset do 13 let, večina jih prihaja iz Denverja in okolice. Glavnina otrok, ki prepeva v tem zboru, je svojo pevsko pot pri nas začela nekje pri sedmih ali osmih letih. Otroci so pogosto na turneji, ravno aprila odhajajo v Evropo, kjer bodo med drugim nastopili tudi v Helsinkih in Sankt Peterburgu," je pojasnila Shoemakerjeva.

Pot do Vaila

Pot otroškega pevskega zbora iz Kolorada v Vail se je začela pred natanko letom dni, ko so gostitelji svetovnega prvenstva, Fundacija doline Vail, vodstvu zbora ponudili poseben izziv. Naučiti se vseh 15 državnih himen (recimo, da so ameriško že poznali), toliko, kolikor je tudi različnih držav, ki se udeležujejo prvenstva.

"Sprejeli smo izziv in otroci so se junija 2014 začeli učiti besedila in melodije." Začeli so s finsko himno, saj ima eden od pevcev finske korenine, in nato nadaljevali z drugimi.

Pevci so omeli polne roke dela. Naučiti so se morali slovenske, avstrijske, norveške, švicarske, nemške, francoske, italijanske, švedske, finske, slovaške, kanadske, hrvaške in španske himne, himne države Liechenstein ter utrditi znanje ameriške himne. "Izziv je bil dokaj zahteven. Otroci so šele pred kratkim zares ponotranjili besedila, jih razumeli in povezali z značilnostmi posamezne države," je povedala sogovornica.

To sicer ni prvi nastop tega zbora na svetovnem prvenstvu, prepevali so že na slovesnem odprtju prvenstev v Vailu v letih 1989 in 1999, a še nikoli niso prepevali na podelitvenih ceremonialih.

Olimpijski namig za lažje učenje

Zanimivo je, da so jih organizatorji že lani seznanili z rezultati na olimpijskih igrah v Sočiju, da bi se tako lažje pripravili na himne, ki jih bodo po vsej verjetnosti morali prepevati. Da so se na podlagi olimpijskih uspehov Mazejeve temeljito pripravili tudi na Zdravljico, ni dvoma.

Največ težav z norveško himno

In katera himna jim je povzročala največ preglavic? "Vsak otrok bi verjetno izbral drugo, mislim pa, da je najverjetnejši odgovor norveška himna. Ta je bila še posebej zahtevna, saj norveški jezik vsebuje glasove, ki jih ti otroci niso vajeni," je povedala vodja zbora, ki jo v teh dneh vedno znova preseneča in razveseljuje pozitiven odziv ljudi.

"Z vseh koncev sveta dobivamo sporočila in pohvale. Ljudem je nastop teh otrok izredno všeč, verjetno je še toliko bolj zanimiv tudi zato, ker gre za premierni dogodek na svetovnih prvenstvih. Mislim, da je to res lep način, da počastimo tudi vse smučarske šampione, ki so v teh dneh preplavili Vail," je sklenila sogovornica.

Vsega skupaj bo zbor zapel 11 državnih himen, v tem času pa bodo gostovali tudi na 12 šolah v Vailu.

Priložnost za prepevanje Zdravljice bi lahko bila že jutri, ko bo na sporedu ženski veleslalom.

Ne spreglejte