Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2011,
16.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Šporn

Nedelja, 27. 11. 2011, 16.18

7 let, 12 mesecev

Superveleslalom dobil Svindal, Markič 14.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po sobotnem smuku je bil v kanadskem zimskošportnem središču Lake Louise v nedeljo na sporedu še superveleslalom za svetovni pokal. Zmagal je Norvežan Axel Lund Svindal, Gašper Markič je bil 14.

Poleg Markiča so na superveleslalomu nastopili še štirje Slovenci Rok Perko, Andrej Šporn, Boštjan Kline in Andrej Križaj, a se nihče izmed njih ni prebil do točk za svetovni pokal.

Obetalo se je že, da bo švicarski veteran Cuche po smuku v Lake Louisu zmagal še v superveleslalomu. Dvojno zmago pa mu je odnesel norveški as Svindal, ki je za 23 stotink sekunde ugnal zmagovalca smukaškega in superveleslalomskega seštevka minule zime. Svindal, ki je v letih 2007 in 2009 zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, je vpisal petnajsto zmago v svetovnem pokalu. Theaux je sicer moral prepustiti mesto vodilnega Cucheu, ki pa vodstva ni ubranil.

Potem ko na prvih dveh tekmah svetovnega pokala na veleslalomu v Söldnu in sobotnem smuku nihče izmed Slovencev ni osvojil točke, je za popravni izpit moške vrste poskrbel 25-letni Markič z osvojenimi prvimi točkami v sezoni. Navdušil je s svojim najboljšim superveleslalomom doslej. Markič se je na progo spustil z visoko startno številko 42 in v celoti izkoristil takratne vremenske pogoje. Njegov zaostanek mu je prinesel vrhunsko uvrstitev. Ob prihodu v cilj je bil deseti, nato pa je izgubil štiri mesta. Njegov najboljši izid tako ostaja 12. mesto z januarskega smuka v Chamonixu. Pred dvema letoma v Beaver Creeku je bil 29. v superkombinaciji.

"Sem zelo vesel. Po sobotnemu smuku, ko smo bili vsi malce potrti zaradi slabih vremenskih razmer in ne najboljših rezultatov, se je dan pozneje vsaj meni malo odprlo, tako da sem lahko pokazal dobro smučanje, kot sem ga že kazal na treningu in tako je prišel ta krasni rezultat," je bil uspeha kariere na prizorišču v kanadskem Skalnem gorovju vesel Tržičan. Dosežek v sila muhastem Lake Louisu pripisuje tudi loteriji z vremenom: "Moram reči, da sem imel kar nekaj sreče z vremenom. Še vedno je bil sicer prisoten veter, vendar pa sem imel verjetno boljše pogoje, kar se tiče vremena. Pod mehkim snegom je bila kar trda podlaga in se je dalo tudi s slabšimi številkami ob dobrih vremenskih razmerah priti zelo visoko," je še dejal Gašper Markič.

Kljub nekoliko slabši predstavi na smuku v slovenskem taboru optimistično gledajo na nadaljevanje severnoameriške turneje. "Glede na treninge in dobro pripravljenost sem imel tudi v Lake Louisu zelo visoka pričakovanja v smuku, v katerem pa se ni najbolje izšlo po naših načrtih. Danes sem dokazal, da smo dobro pripravljeni, tako jaz kot celotna ekipa, in da lahko tudi vnaprej gledamo pozitivno in pričakujemo dobre rezultate," je še dejal Markič.

Karte na vrhu se bi skoraj na novo premešale ob nastopu domačega kanadskega matadorja Jana Hudeca, ki je imel dve številki višjo startno številko od Markiča. Hudec (+0,74) je namreč za desetinko zgrešil zmagovalni oder.

Alpski smučarji se bodo sedaj preselili v Kolorado, kjer bodo v Beaver Creeku konec prihodnjega tedna na programu smuk, veleslalom in superveleslalom.

Ne spreglejte