Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
10. 4. 2015,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miha Verdnik Štefan Hadalin Miha Hrobat

Petek, 10. 4. 2015, 21.19

8 let

Smučarski upi pred pomembno prelomnico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako preprečiti, da se nadarjeni rod slovenskih alpskih smučarjev, podobno kot že številni predhodniki s kolajnami z mladinskih prvenstvih, v članski konkurenci ne bi izgubil v sivem povprečju?

Prihodnost slovenskega moškega alpskega smučanja kljub pomanjkanju pravih vlečnih konjev, slabemu rezultatskemu trendu, veliki generacijski vrzeli in nestabilnem sistemu, v katerem je pogosto ključnega pomena vprašanje, koliko ima družina mladega smučarja pod palcem, ni tako zelo črna, kot se zdi na prvi pogled. Generaciji, ki je s smučarji letnikov 1991 in 1992 (Klemen Kosi, Žan Kranjec, Martin Čater in Boštjan Kline) letos dokončno prevzela pobudo, v ozadju postopoma in z zvrhano mero potrpežljivosti sledi močna skupina mladincev, združenih v ekipo evropskega pokala.

Gre za ekipo večinoma 20-letnih smučarjev, ki so pod vodstvom trenerja Mihe Verdnika v preteklih mesecih krepko popravili svoje položaje na svetovni lestvici FIS (nekateri so v posameznih disciplinah v pičlem letu pridobili tudi do 200 mest) ter si tako pripravili ugoden teren za napad v evropskem pokalu v novi sezoni. Za nameček pa sta Štefan Hadalin in Miha Hrobat s kar štirimi kolajnami na mladinskem svetovnem prvenstvu na Norveškem dokazala, da med vrstniki že spadata med elito.

Napredek, ki obeta

Poleg vsestranskega Hadalina in hitrostno nagnjenega Hrobata so v obetavni skupini mladcev, za katero sta v zadnjih mesecih v skromnih pogojih večinoma sama skrbela trener Verdnik in njegov pomočnik Rok Šalej, še Aljaž Dvornik, ki sicer del programa opravlja v samostojni družinski ekipi, v njej deluje tudi trener Cene Jovan, ter nekoliko bolj slalomsko oziroma tehnično navdahnjeni Jakob Špik, Žan Grošelj in Jan Kunc, medtem ko pa se je Andraž Reich-Pogladič po začetnem delu sezone odločil za selitev v klubski program.

"Za fanti je naporna sezona, ki pa je prinesla tudi želene rezultate. O tem dovolj zgovorno pričajo podatki, da smo imeli lani najboljšega mladinca v slalomu na 37., v superveleslalomu pa na 25. mestu, danes pa sta med slalomsko deseterico dva, tretji pa je prav tako med petnajsterico, v superveleslalomu pa dva med petnajsterico. Podobno velja za smuk in veleslalom. To pomeni, da bo Slovenija prihodnje leto na mladinsko svetovno prvenstvo potovala kot zelo močna ekipa. Poudaril sem besedo ekipa, saj resnično delujejo po tem načelu. Na treningih med seboj bijejo oster boj, na tekmah vselej vsaj en tekmovalec postreže z dobrim rezultatom. Ta spravi v dobro voljo vse, saj vedo, da so zaradi primerjav na treningih konkurenčni. Odlika teh fantov pa je tudi, da so na ključnih tekmah pokazali, kar znajo," tik pred koncem sezone ugotavlja trener Verdnik.

Nepopisani listi

A čeprav iztekajoča se sezona ponuja kar nekaj oprijemljivih bilk za nekoliko vedrejši pogled v slovensko moško smučarsko prihodnost, je kot na dlani, da je pred junakoma mladinskega svetovnega prvenstva in vrstniki še kar nekaj velikih korakov do resnejšega spogledovanja s svetovnim pokalom, ki je kajpak dolgoročni cilj vseh.

"Kljub napredku fantje za vrstniki iz najbolj razvitih smučarskih držav še vedno zaostajajo za leto ali dve. A gre za smučarje v razvoju, tako da to ni znamenje za alarm. Bolj pomembno je, da v prihodnje storijo potrebne korake naprej. To pa bo mogoče le, če se bo okrepil program. Treningom bo treba dodati težavnost s smučanjem po zahtevnejših in bolj raznolikih terenih," opozarja Verdnik, sicer nekdanji strokovni vodja alpskih disciplin in šef moške ekipe.

S kom do svetovnega pokala?

"V idealnih razmerah bi fante poleti poslali na južno poloblo. Dragoceno pa bi bilo že, če bi jim lahko občasno namesto klasične vadbe na ledeniku Mölltal namenili trening na nekoliko bolj oddaljenem Hintertuxu ali pa da bi pred sezono lahko smučali v Skandinaviji. Potrebujejo tudi konkretnejši trening hitrih disciplin. Fantje imajo širino smučarskega znanja, s katero lahko ulovijo priključek h konkurenci. Ko pa se na tekmah dodajajo elementi, kot so skoki in daljše razdalje, se hitro pozna, da teh prvin redno ne trenirajo," dodaja odgovorni trener ekipe evropskega pokala, prepričan o tem, da bodo Hrobat in druščina ob nespremenjeni ravni treningov le stežka ujeli tekmece v članski konkurenci.

Poleg treningov na boljših terenih in primerjav na bolj zahtevnih tekmah pa bi bila za to obetavno skupino smučarjev dobrodošla tudi trenerska kontinuiteta, saj so številne njihove predhodnike pokopale prepogoste trenerske menjave. Na tem področju je ob koncu sezone, ko je glavnina trenerjev ostala brez pogodb, mogoče zaznati kar nekaj negotovosti. Dosedanji trener Verdnik sicer ob podpori šefa moške reprezentance Klemna Berganta tudi po prekinjeni pogodbi volontersko vztraja, a se zaveda, da bo imelo škarje in platno na koncu v rokah prenovljeno vodstvo panoge.

Ne spreglejte