Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
22. 10. 2017,
17.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Sölden Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Nedelja, 22. 10. 2017, 17.14

6 let, 6 mesecev

Smučarski šok: konec sezone za Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Vsega nekaj dni po tem, ko je odpovedala nastop v Söldnu, se je morala najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec sprijazniti z odpovedjo kar celotne sezone.

Ilka Štuhec | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pred dnevi je Ilka Štuhec odpovedala nastop na uvodnem veleslalomu olimpijske sezone v Söldnu. Razlog? Preskromna raven veleslalomske pripravljenosti. Odločila se je, da s svojim štabom vztraja v Pitztalu, od koder pa so prišle bolj šokantne vesti. Na treningu na Pitztalu si je najboljša smukačica pretekle zime ob padcu huje poškodovala levo koleno. Po prvih informacijah gre za strgane sprednje križne vezi. Sezona 2017/18 je zanjo po vsej verjetnosti končana, še preden se je začela. Že v sredo jo čaka operacija, nato pa dolgotrajna rehabilitacija.

Iz njenega tabora so potrdili prve diagnoze in zagotovili, da bo več podrobnosti o sami poškodbi znanih v prihodnjih dneh. "Sem jezna in žalostna, ampak motivirana, da se vrnem še močnejša," pa je v prvem odzivu zapisala 26-letna Mariborčanka, ki je sicer dolgo veljala za pravo ujetnico zdravstvenih težav. Huje se je namreč poškodovala že leta 2008 od padcu v Čilu, ko je nato potrebovala več let, da se je vrnila na vrhunske tirnice in v polnem sijaju zasijala šele v pretekli sezoni.

"Pretreseni in žalostni"

"V ekipi smo pretreseni in žalostni. Hkrati pa Ilki stojimo ob strani in ji želimo čim hitro okrevanje. Pričakujemo, da se bo vrnila še močnejša," se je v imenu Ilkine tekmovalne ekipe odzval trener Grega Koštomaj in dodal, da nesrečna smučarka čaka na nadaljnje zdravniške napotke.

Smola za Milkini dekleti

Štuhčeva je padla natančno dve leti po tem, ko se je na treningu v Söldnu poškodovala Anna Veith, ki je nato izpustila celotno sezono. Obe sta morali tako prvi štart z novo Milkino čelado prestaviti.

Ilka napoveduje vrnitev. | Foto: Sportida Ilka napoveduje vrnitev. Foto: Sportida Sanjska sezona, nato pa …

Druga smučarka pretekle sezone se je sicer pospešeno pripravljala na začetek sezone. Ta bi utegnil biti celo slalomsko obarvan, čeprav je trener v njeni ekipi Grega Koštomaj vztrajal, da bo ključni poudarek na suverenosti v hitrih disciplinah. Tako je bil usmerjen tudi trenažni proces v Švici in Čilu, kjer je Štuhčeva polagala temelje olimpijske sezone.

Osnovna želja je bila nadaljevati tam, kjer je Ilka lani končala. Naj spomnimo, še pred enim letom je bila to smučarka brez ene same uvrstitve na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu ali odličja na velikem tekmovanju. Danes ima v svoji zbirki sedem posamičnih zmag in skupno kar 13 uvrstitev na oder za zmagovalke, ob tem pa še naslov svetovne prvakinje v smuku, dva mala kristalna globusa (smuk in kombinacija) ter srebrni odličji iz skupnega in superveleslalomskega seštevka svetovnega pokala.

 

Brez močnega olimpijskega orožja

S poškodbo Štuhčeve slovenska smučarska reprezentanca ne ostaja le brez prve dame, temveč iz olimpijskega ognja umika tudi močno železo. Članica ASK Branik je namreč 110 dni pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu visoko kotirala v kar treh disciplinah. Poleg smuka, kjer so jo mnogi videli v vlogi prve favoritinje za naslednico še vedno aktualne olimpijske prvakinje Tine Maze, je s sanjsko preteklo sezono obudila tudi velike upe v superveleslalomu in kombinaciji. Zdi se, da bo morala napad na eno od manjkajočih lovorik prestaviti na leto 2022 in olimpijske igre v Pekingu, ko bo stara 31 let.

Ana Drev še ni potrdila nastopa v Söldnu. | Foto: Sportida Ana Drev še ni potrdila nastopa v Söldnu. Foto: Sportida Karavana gre naprej

In medtem ko se za hitro Štajerko začenja obdobje rehabilitacije, pa glavnina karavane svetovnega pokala že odšteva dneve do začetka nove sezone. Ta se bo z dvojnim veleslalomskih programom v Söldnu (28. in 29. 10.) začela že ob koncu tedna. Poleg Ilke bo sicer manjkalo še kar nekaj uglednih smučarskih imen (Marcel Hirscher, Lindsey Vonn, Eva-Maria Brem, Aksel Lund Svindal, Anna Veith, Lara Gut, Philipp Schörghofer …), slovenske barve pa naj bi branila sedmerica. Na Tirolsko potujejo Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Desiree Ajlec in Ana Drev. Nastop zadnje pa zaradi težav s kolenom še visi v zraku. Odločitev naj bi padla tik pred zdajci.

Ne spreglejte