Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2023,
14.24

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Engelberg Zoran Zupančič Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc Ajda Košnjek Taja Bodlaj Katra Komar smučarski skoki

Sobota, 16. 12. 2023, 14.24

4 mesece, 1 teden

Smučarski skoki (ž), Engelberg, sobota

Zgodovinski dan za Slovenijo in družino Prevc!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Nika Prevc | Prva Slovenka, ki je v tej sezoni osvojila prvo mesto na tekmi svetovnega pokala, je Nika Prevc. Postala je šesta Slovenka, ki je bila najboljša na tekmi svetovnega pokala in druga najmlajša zmagovalka v zgodovini tekmovanja. | Foto Guliverimage

Prva Slovenka, ki je v tej sezoni osvojila prvo mesto na tekmi svetovnega pokala, je Nika Prevc. Postala je šesta Slovenka, ki je bila najboljša na tekmi svetovnega pokala in druga najmlajša zmagovalka v zgodovini tekmovanja.

Foto: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je v Engelbergu ugnala vso konkurenco in prvič v karieri na tekmi svetovnega pokala stopila na najvišjo stopničko, dvojno slovensko zmago pa je z drugim mestom potrdila Ema Klinec. Imeniten slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila Nika Križnar, do točk sta prišli še Katra Komar in Ajda Košnjek. Skakalke bodo z mednarodnim tekmovanjem nadaljevale ob koncu leta na novoletni turneji, ki se bo začela 30. decembra v Garmisch-Partenkirchnu, končala pa 1. januarja v Oberstdorfu, že v četrtek pa jih čaka državno prvenstvo.

Anna Odine Ström
Sportal Po grdem padcu: Živa sem, to pa je tudi skoraj vse
Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je dosegla uspeh kariere. Pred tem je za najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala poskrbela s tretjim mestom na letošnji tekmi v Hinzenbachu (10. februar 2023), dobrih deset mesecev pozneje pa se je v Engelbergu zavihtela na vrh. To je njena krstna zmaga za svetovni pokal. Izkusila je tisto, kar je 23-krat v konkurenci moških uspelo njenemu najstarejšemu bratu Petru Prevcu, petkrat pa Domnu Prevcu
 
"Zelo sem vesela in zadovoljna, da sem končno prikazala svoje dobre skoke tudi na tekmi. Danes je en odličen dan," je v mikrofon Smučarske zveze Slovenije dejala najstnica, za RTV pa dodala: "Težko povem, kako vesela sem. Vedno sem si želela zmagati, danes je prišel ta dan. Vodila sem z veliko prednostjo. Vedela sem, kaj bom morala narediti. Upala sem, da ne bom naredila večje napake in je res nisem. Takoj pri pristanku sem mislila, da sem preskočila zeleno črto. Po ogledu posnetka sem malo podvomila. A na koncu je bilo dovolj točk za prvo mesto."

Nika Prevc po zmagi:
 

Postala je šesta Slovenka, ki je zmagala na tekmi svetovnega pokala, v zgodovini tekmovanja pa je bila mlajša od nje na najvišji zmagovalni stopnički le Američanka Sarah Hendrickson pred 11 leti v Predazzu.

Dvojna slovenska zmaga v Engelbergu. | Foto: Guliverimage Dvojna slovenska zmaga v Engelbergu. Foto: Guliverimage

Ema Klinec: veselo na novoletno turnejo

Osemnajstletna Nika je bila po izjemnem skoku, daljavi dneva (136,5 metra), z naskokom najboljša že po prvi seriji, prednost pa je, čeprav so se najbližje zasledovalke v finalu še kako izkazale, zadržala tudi v drugo. Na veselje ljubiteljev smučarskih skokov iz Slovenije se ji je najbolj približala starejša rojakinja Ema Klinec, s tem pa je Slovenija proslavljala dvojno zmago.

Ema Klinec po drugem mestu:

"Vesela sem, da smo pokazale res izredno dobre skoke. Jaz sem tu imela kar nekaj skoraj popolnih skokov. Danes sem bila še malo bolj pozorna pri doskoku, ker sem vedela, da je malo slabše urejeno doskočišče in se včeraj ni izšlo. Imamo pa tri angelčke in mislim, da bolj veseli naprej v Garmisch ne moremo iti," je po drugem mestu dejala Klinčeva.

Ema Klinec je v petek postala prva Slovenka, ki se je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala znašla na zmagovalnem odru. Dan pozneje je zasedla drugo mesto, prehitela pa jo je le mlajša rojakinja Nika Prevc in se razveselila uspeha kariere! | Foto: Guliverimage Ema Klinec je v petek postala prva Slovenka, ki se je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala znašla na zmagovalnem odru. Dan pozneje je zasedla drugo mesto, prehitela pa jo je le mlajša rojakinja Nika Prevc in se razveselila uspeha kariere! Foto: Guliverimage

To je prva slovenska zmaga na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2023/24, imeniten slovenski ekipni uspeh pa je s šestim mestom dopolnila Nika Križnar. V finalu je pridobila pet mest. 

"Za nami je super dan, ekipno smo lahko zelo zadovoljni. Dvojna zmaga, nekaj malega sem dodala tudi jaz za svoj izkupiček v drugi seriji. Za dober rezultat pa sta nujna dva skoka. Vesela sem svojega rezultata, ker počasi stopnjujem navzgor in upam, da se bo to stopnjevanje počasi nadaljevalo," je razmišljala Križnarjeva.

Nika Križnar je zasedla šesto mesto. | Foto: Guliverimage Nika Križnar je zasedla šesto mesto. Foto: Guliverimage

Do točk sta prišli še Katra Komar z 20. mestom in Ajda Košnjek z 21., medtem ko je bila Taja Bodlaj na 32. mestu prekratka za finale.

Glavni trener Zoran Zupančič po uspešni soboti:

Prišli kot šesti, odhajajo kot vodilni

"Super dan za našo ekipo, dvojna zmaga. Prva zmaga v karieri za mlado Niko Prevc, upam pa da jih bo še veliko. To je četrta tekmovalka pod mojim vodstvom, ki smo jo spravili na najvišjo stopničko. Pa še dve punci danes v prvi šesterici, točke tudi Katri Komar in Ajdi Košnjek. Sem smo prišli kot šesti v pokalu narodov, domov odhajamo kot prvi. Lep vikend je za nami," pa je dan povzel glavni trener Zoran Zupančič, ki je že pred sezono napovedal, da je cilj osvojitev pokala narodov. 

Slovenke imajo v tem zdaj 570 točk, druge Avstrijke 408, tretje Norvežanke pa 371.

V četrtek v Planici, konec leta na novoletni turneji

Naslednja tekma naše skakalke čaka v četrtek na državnem prvenstvu v Planici, svetovni pokal, v katerem so Slovenke še povečale vodstvo v pokalu narodov, pa se bo konec leta nadaljeval v nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

Izidi, Engelberg:

 1. Nika Prevc (Slo)                 305,3 točke (136,5 m/129,5)
 2. Ema Klinec (Slo)                 302,7 (126/134)

 3. Eirin Maria Kvandal (Nor)        279,0 (125/136)
 4. Josephine Pagnier (Fra)          287,9 (123/133)
 5. Jenny Rautionaho (Fin)           283,6 (126/132)
 6. Nika Križnar (Slo)               276,9 (118,5/131,5)
...
20. Katra Komar (Slo)                238,8 (119,5/120)
21. Ajda Košnjek (Slo)               237,8 (119/117)

- ni se uvrstila v finale:
32. Taja Bodlaj (Slo)                106,7 (111)

...

Svetovni pokal, skupno (4 od 27):

 1. Josephine Pagnier (Fra)       330
 2. Alexandria Loutitt (Kan)      252
 3. Yuki Ito (Jap)                212
 4. Ema Klinec (Slo)              203
 5. Nika Prevc (Slo)              176
 6. Eirin Maria Kvandal (Nor)     171
...
 9. Nika Križnar (Slo)            118
11. Nika Prevc (Slo)               76
26. Ajda Košnjek (Slo)             38
27. Katra Komar (Slo)              29
33. Taja Bodlaj (Slo)               6
...

Pokal narodov (4/28):

 1. Slovenija                     570
 2. Avstrija                      408
 3. Norveška                      371
...

Francozinja Josephine Pagnier je v soboto napadala tretjo zaporedno zmago v svetovnem pokalu, nato pa ostala brez stopničk. | Foto: Guliverimage Francozinja Josephine Pagnier je v soboto napadala tretjo zaporedno zmago v svetovnem pokalu, nato pa ostala brez stopničk. Foto: Guliverimage

Po uspehu Slovenije je zadišalo že v kvalifikacijah

V kvalifikacijah si je nastop na tekmi zagotovilo vseh šest izbrank trenerja Zorana Zupančiča. Najboljši slovenski rezultat je dosegla Nika Prevc. Osvojila je drugo mesto, takoj za njo pa se je uvrstila Ema Klinec. Nika Križnar je kvalifikacije končala na 11. mestu, Katra Komar je osvojila 23., Ajda Košnjek 29., Taja Bodlaj pa 30. mesto. Tako se je vseh šest Slovenk zvrstilo med 30 najboljših tekmovalk v kvalifikacijah, kjer je bila najboljša Norvežanka Eirin Maria Kvandal.

Rezultati kvalifikacij:

Ema Klinec
Sportal Izvrstna Ema Klinec se je rešila padca, a pristala na stopničkah
Ne spreglejte