Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
29. 2. 2020,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

6

Natisni članek

ekipna tekma Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Cene Prevc

Sobota, 29. 2. 2020, 17.36

4 leta, 1 mesec

Smučarski skoki, ekipna tekma, Lahti (m)

Po veliki drami slovenski orli drugi!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

6

Timi Zajc | Timi Zajc je bil razpoložen na ekipni tekmi in pomagal Sloveniji do drugega mesta. | Foto Sportida

Timi Zajc je bil razpoložen na ekipni tekmi in pomagal Sloveniji do drugega mesta.

Foto: Sportida

Slovenski skakalci so na ekipni tekmi v Lahtiju spisali lepo zgodbo. Vse do konca so bili v boju za zmago, nato pa morali priznati premoč le Nemcem. Družbo na odru za zmagovalce so jim delali še Avstrijci.

Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc in Anže Lanišek so slovenski skakalci, ki jih je glavni trener Gorazd Bertoncelj uvrstil na ekipno preizkušnjo.

Vsi štirje so bili v petek najvišje uvrščeni med šestimi Slovenci, ki so skočili med dobitnike točk. Lanišek je bil s četrtim mestom najvišje uvrščen, razpoložen pa je bil tudi v poskusni seriji, v kateri je imel med vsemi s 127 metri najboljši dosežek.

Cene je v prvi seriji skočil 121 metrov, kar je po prvi skupini zadoščalo za peto mesto. Izjemen skok je uspel Zajcu, ki se je lahko pohvalil s 130 metri, s čimer je Slovenijo popeljal v vodstvo. Naslednji na vrsti je bil najstarejši Prevc. Skočil je solidno (120 metrov), zato so Nemci s prvega mesta Slovence izrinili. Proti dnu skakalnice je poneslo tudi Laniška. S 127 metri je vrgel tekmecem rokavico. A je dobro poneslo tudi Karla Geigerja, zaradi katerega je imela Nemčija po prvi seriji vodilno izhodišče. Slovenija je zaostajala osem točk, tretji Avstrijci pa so imeli v primerjavi z našimi 22,9 točke pribitka.

Točkovna drama se je razpletla v korist Nemčije

Srednji Prevc je svojo nalogo s 120,5 metra uspešno opravil tudi v drugo. Ko ga je polomil Constanin Schmid, je bila Slovenija s 3,8 točke prednosti spet vodilna. Zajc je pred Nemci še povečal razliko, ki je dva skakalca pred koncem znašala že 8,6 točke. V drugo je nekaj dodal še izkušeni Peter Prevc (121,5 m), a je izvrstno skočil tudi Stephan Lyhe in znižal zaostanek na vsega 0,7 točke. 

Pred zadnjo skupino skakalcev se je tako obetala prava drama. In dobili smo jo. Geiger ga je v zadnji rundi nekoliko polomil in skočil le 121 metrov. Na vrhu je bil še Lanišek. Vse oči so bile uprte vanj. In tudi Lanišek je doskočil pri tej daljavi, zato je v izteku skakalnice vladala nestrpnost, kaj bodo pokazale številke. Na koncu je vetrovna izravnava odločila v korist Nemčije, slovenski orli pa so z drugim mestom in zaostankom 2,3 točke spisali lep ekipni uspeh.

Anže Lanišek je bil del slovenske ekipe, ki je v Lahtiju skočila na drugo mesto. Na koncu je bil sicer videti nezadovoljen z drugim skokom, vendar je uvrstitev na stopničke lep dosežek. | Foto: Sportida Anže Lanišek je bil del slovenske ekipe, ki je v Lahtiju skočila na drugo mesto. Na koncu je bil sicer videti nezadovoljen z drugim skokom, vendar je uvrstitev na stopničke lep dosežek. Foto: Sportida "Mislim, da smo danes lahko vsi zadovoljni. Drugo mesto je za nas zelo dober rezultat. V prvi seriji sem naredil zelo vrhunski skok, v finalni seriji morda malce manj, na koncu pa se nam je kar dobro izšlo," je dejal 19-letni Zajc.

"Za nami je odličen dan. Zelo dobro smo skakali, rezultat je tudi odličen. Vesel sem, da se nam je na ekipni tekmi po dolgem času znova poklopilo. Borili smo se za zmago, a smo tudi z drugim mestom zelo zadovoljni, saj smo imeli že kar nekaj tekem, kjer smo bili precej oddaljeni od stopničk," pa je dodal Peter.

"Dosegli smo odlično drugo mesto, do zadnjega smo bili v igri tudi za zmago. Res čestitke fantom, skakali so odlično. Na koncu je malce zmanjkalo. Že pred tekmo smo čutili, da lahko sežemo na zmagovalni oder, in to nam je tudi uspelo," pa so bile besede glavnega trenerja.

Sicer so bile že tri ekipne preizkušnje v tej sezoni, v Zakopanah pa je slovenskim skakalcem prvič uspelo stopiti na stopničke. Na Poljskem so se veselili tretjega mesta.

Lahti, ekipna tekma (m), 2. serija

 

Lahti, ekipna tekma (m), 1. serija

 
Ne spreglejte