Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
22.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Enzo Smrekar Jurij Žurej SZS

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 22.46

8 let

Smučarska streznitev: 10 let plačevanja starih grehov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po z naskokom najuspešnejši olimpijski sezoni čaka panoge pod okriljem Smučarske zveze Slovenije odločno zategovanje pasu v duhu novega sanacijskega programa.

"Težave, v katerih se je znašla Smučarska zveza Slovenije, so rešljive. A ukrepati je treba takoj," je na izredni seji izvršilnega odbora SZS dejal predsednik Enzo Smrekar in poudaril, da ključni problem zveze niso preskromni prihodki in sam denarni tok, temveč kronično kršenje "pravil igre" z izogibanjem odgovornosti za prekomerne odhodke. Dolgoročno rešitev vidi v "spremenjenem vzorcu delovanja". Vseeno pa je moral vendarle prikimati tudi rezultatom podrobnega prereza finančnega stanja največje panožne zveze v državi.

Le ta razkriva, da ob velikih težavah pri zagotavljanju proračuna za sezono, ki nezadržno trka na vrata, SZS prek kratkoročnih in dolgoročnih kreditov ter terjatev bremeni dolg v višini približno treh milijonov evrov. "Zveza je tik pred tem, da postane trajno insolventna," je predstavitev svoje 270-stranske analize stanja komentiral direktor zveze Jurij Žurej in kot rešitev ponudil podroben sanacijski program za vse panoge. Slednji je bil na novi maratonski sejo izvršilnega odbora SZS tudi soglasno sprejet, njegova rdeča nit pa je ob varčevanju na vseh ravneh tudi izvajanje sistema odgovornosti.

Večino dolga bodo poplačali do leta 2019?

Pred začetkom udejanjanja načel novega sanacijskega načrta, ki naj bi bil izpeljan do leta 2024, čaka vodstvo zveze niz pogovorov z vodilnimi možmi posameznih panog, ki so že ob potrjevanju predloga poudarili, da v svojih odborih pričakujejo precejšen odpor. "Drugače ne gre. Skritih zalog ni več. Če težav ne bomo rešili sami, jih bo kdo drug. A verjemite mi, da bo takšen scenarij bolj krut in bo spominjal na prisilno poravnavo v podjetjih," poudarja predsednik Smrekar.

Čeprav je sanacijski program 10-letne narave, pa direktor SZS dr. Žurej verjame, da bi lahko z dosledni izpolnjevanjem sprejetih smernic glavnino dolga poplačali že v roku petih let. "Po petih letih bi nam preostali minimalni zneski odplačila obveznosti," poudarja direktor, ki ne skriva, da je ob pregledu stanja naletel na številne okostnjake v omarah, zrele za odškodninsko odgovornost nekdanjih sodelavcev zveze.

Ne spreglejte