Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
28. 1. 2015,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Filip Flisar Jurij Žurej Smučarska zveza Slovenije smučarski kros

Sreda, 28. 1. 2015, 12.08

8 let

Smola Flisarja: tekmuje na prvenstvu, ki ga noče nihče gostiti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je ponosna na Filipa Flisarja, svetovnega prvaka v smučarskem krosu, ki trenira v tujini ter obžaluje dejstvo, da se s Smučarsko zvezo Slovenije ni dogovoril že prej.

Direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) dr. Jurij Žurej je v torek na slavnostnem sprejemu na krovni zvezi od srca čestital svetovnemu prvaku in dejal: "Najboljši si na svetu. Tega, kar si dosegel, ti ne more nihče vzeti. Iskrene čestitke," je pohvalil novega svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

Njegove mojstrovine je občudoval že v Kreischbergu, kjer se v pogovoru s tujimi stanovskimi kolegi in funkcionarji ni mogel ogniti vprašanju, ali bi svetovno prvenstvo v smučanju v prostem slogu in deskanju lahko kdaj gostila Slovenija. "Prvenstva noče organizirati skoraj nihče. Vsi vemo, zakaj. Tudi Slovenija tega realno ni sposobna. Pa ne zaradi tega, ker ne bi imeli na voljo terenov ali pa ljudi, pač pa je težaven finančni položaj smučišč in tudi naše zveze," je opozoril direktor zveze, ki si bo v prihodnosti vseeno prizadevala, da bi festival smučarjev v prostem slogu in deskarjev kdaj gostoval tudi na sončni strani Alp. K temu cilju jo ženejo tudi uspehi slovenskih tekmovalcev.

Na prvenstvu v Kreischbergu, ki je pod eno streho premierno združilo smučarje v prostem slogu in deskarje, je Slovenija osvojila kar štiri medalje, piko na i pa je v nedeljo z zlatim odličjem v smučarskem krosu postavil Filip Flisar. "Nismo le dobri, ampak ekstremno dobri, tako da ne bi bilo pošteno, da jim ne omogočimo, da se izkažejo tudi pred domačimi gledalci," je pojasnil Žurej.

Že Avstrijci so imeli težave …

Brkati junak iz Maribora bi bil zelo zadovoljen že z domačo tekmo svetovnega pokala, a se poraja vprašanje, na katerem smučišču. V šali je omenil Črmošnjice, kjer je že kot ciciban nabiral smučarsko znanje in se nanje navezal, saj je v Belo krajino hodil osem let, prvič pa tam tekmoval kot mladinec.

"Verjetno bi v poštev prišla Rogla ali pa Vogel," je omenil največja kandidata in dodal: "Žal ne morem sam organizirati tekme za svetovni pokal. Niti ne vem, kakšen je postopek. Svetovno prvenstvo pa bi bilo nerealno. Že Avstrijci so imeli težave, pa jim v organizaciji nihče ne seže do kolena," se zaveda, da Slovenija še nekaj časa ne bo zmožna gostiti tako odmevnega tekmovanja.

Prisega na samostojno pot in lastno ekipo

Na račun Flisarjeve priljubljenosti, pa tudi deskarskih junakov, ki so v prejšnjih dneh osvajali medalje skoraj po tekočem traku, zagotovo ne bi manjkalo gledalcev. Slovenski ljubitelji smučarskega krosa žal svetovnega prvaka ne morejo spremljali v živo na domačih smučiščih, ker v lastni režiji trenira le v tujini. Stroški so zelo visoki, zato mu ni bilo vseeno, ko se je dogovarjanje z zvezo zavleklo.

Naposled so se le dogovorili, si pa 27-letni Mariborčan, ki prisega na samostojno pot, vseeno želi, da bi se to v prihodnje dogajalo hitreje. "Upam, da bomo v prihodnjih letih hitrejši. Pomembno je, da smo se dogovorili in smo zadovoljni," je boljše volje Flisar, ki je od zveze prejel nekaj finančnih sredstev za priprave, v zameno pa na dres dodal enega izmed njenih sponzorjev.

Če se bo prihodnjo sezono z zvezo dogovoril že prej, bo njegovo zadovoljstvo še večje. Na tekmovališčih bo vztrajal še dolgo, vsaj do zimskih olimpijskih iger leta 2018, tako da bi lahko sodelovanje med njim in zvezo obrodilo še veliko sadov.

Ne spreglejte