Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 5. 2016,
12.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Nejc Dežman Jaka Hvala Domen Prevc Cene Prevc Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Jurij Tepeš Robert Kranjec Jani Grilc Matjaž Polak Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 3. 5. 2016, 12.59

6 let, 6 mesecev

Slovenskim skakalcem dodobra navili obrate

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Za slovenske skakalce so trenutni dnevi in ti, ki prihajajo, najbolj mukotrpni, saj je veliko poudarka na moči. Dnevno so aktivni tudi po pet ur, vendar se vsi zavedajo, zakaj garajo.

Slovenski skakalci so priprave na novo sezono začeli že pred dvema tednoma, za delo pa so intenzivneje poprijeli v nedeljo, ko so na vrsto prišle tudi uteži.

 

"Gimnastični vložek se je dobro prijel. Fantje so presenetili pri akrobatskem delu, delu na kanvasu, pri preskokih čez kozo, parterju …" je o predhodnem delu dejal kondicijski trener Matjaž Polak, ki že vrsto let skrbi za kondicijsko pripravo naših orlov.

 

Zdaj je čas, da skakalci na treningu nekoliko navijejo obrate: "Treninge smo začeli stopnjevati. Specialni del vaj opravijo skupaj z Janijem Grilcem (pomočnik Gorana Janusa, op. p.), eksplozivnost pa pri meni. Poudarek je na stabilizaciji, počepih, poskokih … Večinoma se dela z lastno težo," razlaga Polak.

 

Jani Grilc, Matjaž Polak, Nejc Frank in Robert Kranjec trenirajo v Kranju. | Foto: Jani Grilc, Matjaž Polak, Nejc Frank in Robert Kranjec trenirajo v Kranju.

 

Ali mu morda skakalci namenjajo kaj grše poglede glede na to, da je trening zdaj postal napornejši? "(smeh, op. p.) Čakajo na soboto, da se tempo malce umiri. Smo kar privili vse skupaj, intervali na štadionu so daljši, zato se morajo malce nadihati. Trenutno zjutraj delamo na moči, popoldne pa na gimnastiki. Dvojni program imamo vsak drugi dan," odgovarja Polak. V njegovi ekipi je na treningu tudi B-reprezentant Cene Prevc, medtem ko njegov mlajši brat Domen zaradi mladosti trenira še v državnem panožnem nordijskem centru (DPNC) v Kranju pod taktirko Gorazda Bertonclja.

 

Po tritedenskem ciklusu bo sledil odhod na priprave v Medulin v Istro, kamor se bodo opravili tudi v začetku oktobra. Peter Prevc in druščina bodo na skakalnico prvič odšli sredi maja, ko bodo na 80-metrski skakalnici v Planici preizkušali tudi opremo.

 

Oktobra po poteh novoletne turneje

 

Večji del priprav bodo slovenski skakalci opravili na domačih tleh, saj imajo vse potrebne pogoje za dober trening. V tujino bodo odšli šele septembra v Klingenthal, oktobra pa bodo del priprav tradicionalno opravili v Innsbrucku, Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu – preizkusili bodo tudi ledeno smučino – ter hkrati občutili tri od štirih prizorišč prestižne novoletne turneje, ki jo je letos osvojil najstarejši od bratov Prevc.

 

Dobrodošlo je tudi to, da nihče od skakalcev ni poškodovan, dobro pa se drži tudi Nejc Dežman, ki je bil nedavno na operaciji hernije diska.

 

Peter Prevc bo oktobra spet stopil na skakalnice, na katerih si je prislužil naziv kralj novoletne turneje. | Foto: Peter Prevc bo oktobra spet stopil na skakalnice, na katerih si je prislužil naziv kralj novoletne turneje.

 

Že zdaj pa je pravzaprav znano, kateri skakalci bodo razporejeni v A- in kateri v B-reprezentanco. Predlog morajo odgovorni pri skokih le še potrditi, kar pa je praktično le formalnost. Število A-reprezentantov, nad katerimi bdi skupina trenerjev pod vodstvom Gorana Janusa, se je nekoliko zmanjšalo, povečalo pa se je število skakalcev v B-reprezentanci, ki jo vodi Igor Medved. Vodilni pri skokih so namreč dali prednost kakovosti pred količino.

 

A-reprezentanca

Jernej Damjan

Nejc Dežman

Jaka Hvala

Robert Kranjec

Anže Lanišek

Domen Prevc – ima status A, vendar bo delal v trenažnem procesu DPNC

Peter Prevc

Anže Semenič

Jurij Tepeš

 

B-eprezentanca

Cene Prevc (trenira z A-reprezentanco)

Matjaž Pungertar

Tomaž Naglič

Jure Šinkovec (sicer status A, trenira z B-reprezentanco)

Miran Zupančič

Andraž Pograjc

Rok Justin

Ernest Prišlič

Andraž Modic kandidat za B

 

Dobrodošlo je tudi to, da letos ne bodo imeli težav s pogodbami. "Tako kot lani so usklajene. Zadnjič smo imeli sestanek in pripomb ni. Bistveno je, da bodo poravnane vse obveznosti za nazaj. Letos so tekoče obveznosti prej poravnane, bonusi pa bodo do konca junija, če bo vse po načrtu," pa je o finančni plati spregovoril Tomaž Verdnik, strokovni vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo, ter dal vedeti, da je po izjemni sezoni Petra Prevca zanimanje sponzorjev za vstop v skakalni svet skokovito naraslo.

Ne spreglejte