Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 8. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Andrej Šporn Rok Perko Ana Bucik Miha Hrobat Klemen Kosi Boštjan Kline Ilka Štuhec Ilka Štuhec Čile Klemen Bergant Peter Pen

Petek, 4. 8. 2017, 12.15

6 let, 6 mesecev

Slovenski smučarji zbežali z ledenikov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Vročinski val je deloma pljusknil tudi na evropske ledenike, tako da je moška reprezentanca prekinila ledeniške treninge. Dekleta so se umaknila v smučarsko dvorano. Vsi skupaj čakajo na selitev na južno poloblo, kamor pa poleg Ane Drev ne bosta potovala niti dolgoletna reprezentanta Rok Perko in Andrej Šporn.

Štefan Hadalin se bo prilagajal na nove (Rossignolove) smuči. | Foto: Sportida Štefan Hadalin se bo prilagajal na nove (Rossignolove) smuči. Foto: Sportida

Del slovenske ženske reprezentance te dni testira smučarsko opremo v snežni dvorani v Druskininkaiu na jugu Litve. To bo za varovanke trenerja Denisa Šteharnika še zadnji smučarski preizkus pred selitvijo v Ushuaio, kjer vladajo povsem zimske razmere. Selitev na Ognjeno zemljo v Argentino je predvidena za torek.

Dva dni pozneje se bo proti Argentini odpravila še štiričlanska (vele)slalomska moška zasedba. Kvartet v postavi Štefana Hadalina, Žana Kranjca, Jakoba Špika in Žana Grošlja se bo na pot podal brez želene smučarske popotnice. Nedavni trening na švicarskem ledeniku Saas Fee je bil namreč zaradi previsokih temperatur nekakovosten, zato ga je glavni trener Klemen Bergant predčasno prekinil in zaukazal vrnitev v Slovenijo.

Žan Kranjec bo prihodnji teden odpotoval v Argentino. | Foto: Getty Images Žan Kranjec bo prihodnji teden odpotoval v Argentino. Foto: Getty Images V Argentini z Italijani in Francozi

"Namesto v petek smo se domov vrnili že v ponedeljek. Snežna podlaga je premehka. Tudi ob jasnih nočeh ne zmrzne. Poleg tega je snega premalo. Dovolj pove podatek, da je med zimsko sezono na ledeniku padlo zgolj tri metre snega. Ta številka se je v preteklih letih gibala med osem in dvanajst metrov," pojasnjuje Bergant, vesel, da bo z izbranci Ushuaio preizkusil v udarnem trenažnem terminu.

Ta je bil v preteklosti za Slovence večinoma nedosegljiv. Ker pa se je mnogo največjih reprezentanc letos odločilo za novozelandski trening, bodo Kranjec in druščina imeli dostop do želenih prog. Tam se bodo povezovali predvsem s Francozi in Italijani.

"Čaka nas veliko dela. Na voljo imamo 23 razpoložljivih dni, od katerih naj bi jih 19 preživeli na snegu. Jasno, treba se bo prilagajati vremenu. V načrtu je tudi trening elementov hitrih disciplin, poudarek pa bo na tehničnih disciplinah. Pri tem računamo tudi na trening na ledeni podlagi. Fante bo treba pripraviti, da se dvignejo na zimsko raven. Najprej pa se bo treba lotiti ritmičnih postavitev, vaj za ravnotežje … To sem sicer sprva predvideval za Saas Fee," napoveduje Bergant.

Video: Utriki z ledenika Stelvio

V Čile najprej dve toni opreme

Predčasno so se z ledenika Stelvio vrnili tudi smukači pod vodstvom Petra Pena. "Res smo smučali manj, kot je bilo sprva predvideno, a fantje so znova začutili smuči in sneg, obenem pa spali na nadmorski višini tri tisoč metrov, kar je tudi svojevrstna priprava za Čile. Dva treninga sta bila zelo dobra. Tretji dan je bila podlaga mehka. Tudi napoved je bila slaba, zato smo prišli domov," pravi prvi mož ekipe za hitri disciplini, ki novega snežnega treninga pred selitvijo na južno poloblo (24. 8.) ne načrtuje.

Slovenske specialiste za hitri disciplini zdaj čaka aktivni dopust s kondicijskimi treningi, že v ponedeljek pa bodo v Čile poslali opremo za vadbo na južni polobli. Ta bo tehtala 2,1 tone. Slabe tri tedne pozneje se bodo v La Parvo podali Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, Tilen Debelak in Klemen Kosi, trener Pen pa je z mislijo na slovensko smukaško prihodnost na pot povabil še 20-letnega Žana Kralja in 18-letnega Nejca Naraločnika.

Boštjan Kline in Rok Perko: še kdaj skupaj na tekmi svetovnega pokala? | Foto: Sportida Boštjan Kline in Rok Perko: še kdaj skupaj na tekmi svetovnega pokala? Foto: Sportida

Brez Perka in Šporna

Med potniki v La Parvo, kjer se bo fantom v drugem delu priprav pridružila tudi Ilka Štuhec (sprva bo trenirala v El Coloradu), pa ne bo dolgoletnih reprezentantov in nekdaj celo prvih dveh slovenskih smukačev Andreja Šporna in Roka Perka. Prvi po januarski poškodbi križne vezi v Kitzbühelu še ni nared za smučarske napore, tako da se bo sprva povsem posvetil rehabilitaciji in se nato odločil o (ne)nadaljevanju kariere. Bolj skrivnosten pa je Perko, ki bi se lahko reprezentančnim pripravam priključil ob plačilu dela stroškov. S Penom se je sicer že večkrat sestal, a se o svojih nadaljnjih potezah ni izjasnil, obenem pa se ni odzval vabilu na dva evropska ledeniška treninga.

Ne spreglejte