Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
28. 7. 2015,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Klemen Kosi Žan Kranjec Žan Kranjec Matic Skube Rok Perko Peter Pen Klemen Bergant

Torek, 28. 7. 2015, 14.50

4 leta, 11 mesecev

Slovenski smučarji ujetniki švicarskega ledenika

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se bo moška ekipa za hitri disciplini po treningu na Stelviu prihodnji mesec preselila v Čile, pa se bodo (vele)slalomisti ustalili v Saas Feeju.

Slabe tri mesece pred prvo tekmo svetovnega pokala v sezoni 2015/16 se za slovensko moško smučarsko reprezentanco začenja obdobje selitev na sneg. Združena ekipa evropskega in svetovnega pokala se je že udomačila v Saas Feeju v Švici ter na tamkajšnjem ledeniku opravila prvi trening. "Razmere so odlične. Snega je dovolj. Ob jasnih nočeh so proge vrhunsko pripravljene. Ko bi le tako ostalo tudi v prihodnje," pravi trener za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki bo skupaj z izbranci v prihodnjih tednih pravi ujetnik švicarskega ledenika. Zaradi zategnjenega proračunskega pasu in odstopa od treninga na južni polobli je namreč predlagal nakup letnih smučarskih vozovnic za Saas Fee, kjer do sredine oktobra načrtuje od 30 do 35 smučarski dni.

Na prvem treningu, ki bo trajal do 8. avgusta, mu družbo delajo Žan Kranjec, Matic Skube, Miha Hrobat, Štefan Hadalin, Jakob Špik, Žan Grošelj in Mišel Žerak. "Verjamem, da se lahko ob zadostni količini treningov tudi zgolj na evropskih ledenikih dovolj kakovostno pripravimo na zimo. Za tekmovalce v hitrih disciplinah je južna polobla obvezni sestavni del priprav, pri slalomistih in veleslalomistih pa selitev na jug ni tako nujna. Navsezadnje nismo edina ekipa, ki se bo pripravljala predvsem v Evropi," poudarja Bergant, ki je s trenerjem ekipe evropskega pokala Miho Verdnikom zastavil koncept stopnjevanja snežnih priprav, pri čemer bi v drugem delu najboljšim, predvsem Skubetu in Kranjcu, skušal zagotoviti tudi povezovanje s tujimi tabori.

V Čile šesterica

S predpostavko, da smukači avgusta in septembra nujno potrebujejo snežne kilometre na južni polobli, se strinja tudi trener za hitri disciplini Peter Pen. S Klemnom Kosijem, Boštjanom Klinetom, Rokom Perkom in Martinom Čatrom se v petek odpravlja na šestdnevni trening na italijanski ledenik Stelvio. Že 20. avgusta se bosta nato omenjeni četverici na poti v Čile priključila še Hadalin in Hrobat. V prvotnih načrtih za trening na južni strani ekvatorja je bil sicer tudi Andrej Šporn, a njegovo zdravstveno stanje po aprilski poškodbi ahilove tetive še ne dovoljuje polnih smučarskih obremenitev.

"Osnovna ideja je, da bi bili fantje že decembra na visoki kakovostni ravni, predvsem pa, da njihova uspešnost ne bi bila odvisna od posameznega terena. Mlajši del ekipe mora potrditi pretekle rezultate in jih nato nadgraditi. Perko se mora kot zadnji slovenski moški smučar s stopničkami v svetovnem pokalu prebiti do starih položajev. Želim si, da bi postopoma prišli do skupine konkurenčnih smučarjev, ki bi bila vseskozi blizu najboljšim, kar je tudi dobro izhodišče za izkoriščanje priložnost za napad na najvišja mesta," pred osrednjim delom priprav razmišlja Pen, ki se je v novo pripravljalno obdobje podal z dodobra spremenjeno spremljevalno ekipo, v kateri bo najbolj pogrešal Stöcklijevega serviserja Primoža Gregoriča.

Ne spreglejte