Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
25. 1. 2018,
15.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

svetovni pokal Štefan Hadalin Klemen Bergant

Četrtek, 25. 1. 2018, 15.45

6 let, 2 meseca

Slovenski slalom ima aduta, rezultatov (še) ne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Kar sedem od osmih slalomov svetovnega pokala se je v tej sezoni končalo brez slovenskih točk. S črnim januarskim nizom so se v slovenskem taboru še težje sprijaznili, saj verjamejo, da je Štefan Hadalin adut za še precej več kot zgolj lovljenje točk.

V pretekli zimi štirikrat med dobitniki slalomskih točk, v tekoči sezoni pa le enkrat. | Foto: Sportida V pretekli zimi štirikrat med dobitniki slalomskih točk, v tekoči sezoni pa le enkrat. Foto: Sportida

Prvi trije tedni v januarju v moški karavani svetovnega pokala že po tradiciji veljajo za slalomsko obdobje. Čeprav je vrhunec zime olimpijski nastop, marca pa sledita še pokal Vitranc in finale svetovnega pokala, je januarsko obdobje tisto, ki pogosto odločilno vpliva na oceno uspešnosti. Ta v slovenskem primeru ne more biti visoka, saj se je vseh pet januarskih slalomov končalo brez slovenskega finalista.

Če dodamo točkovni ničli na decembrski preizkušnji v Maddoni di Campiglio in novembrskem uvodu v sezono v Leviju, postane jasno, da je slalom trenutno najšibkejša slovenska moška disciplina. Točke je namreč v olimpijski zimi s 16. mestom v Val d'Iseru osvojil le Štefan Hadalin, ki sicer velja za velikega upa slovenskega slaloma, kar je že večkrat nakazal – tako z rezultati kot tudi ali pa predvsem z načinom smučanja. A letos tega na tekmah ni znal potrditi.

Oprema, številka, bolezen

"Štefan ne smuča slabo. A če je lani prav na tekmi pokazal največ, je letos slika žal drugačna. Zakaj se to dogaja? Razlogov je veliko. Od bolezni, iskanja nastavitev in tako naprej," razmišlja glavni trener ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki je Hadalina po torkovem slalomu poslal na dodatne zdravniške preglede, v ponedeljek pa ga čaka še obremenitveni test.

"V nasprotju z veleslalomom se v slalomu Štefan še ni povsem sprijaznil z novo opremo. Večina težav izhaja prav iz tega. Poleg tega na prvi tekmi še ni bil najbolje pripravljen. Nato je v Val d'Iseru in prvem delu preizkušnje v Maddoni di Campiglio pokazal dobro smučanje. Sledile so zdravstvene težave, občasno slabi pogoji, nekaj težav z nastavitvami in predvsem neustrezno smučanje," sezono analizira Bergant.

Klemen Bergant in Štefan Hadalin slalomsko areno večinoma zapuščata že po prvih vožnjah. | Foto: Sportida Klemen Bergant in Štefan Hadalin slalomsko areno večinoma zapuščata že po prvih vožnjah. Foto: Sportida

Tako blizu, a tako daleč

Hadalin letos plačuje tudi davek preskakovanja evropskega pokala, zaradi česar ima manj FIS-točk in posledično slabše štartno izhodišče. Že lani je stavil na karto preboja med trideseterico, a mu je le malo (z)manjkalo do uresničitve načrta. Tako je letos večinoma nastopal s številko nad 45. A velja dodati, da je podlaga vendarle dovoljevala tudi preboje z višjo štartno številko, tako da se lahko pri iskanju razlogov vrnemo k trenerjevi oceni o težavah pri prehodu na nove smuči (Völk-Rossignol) in nastopom, v katerih ni pokazal vsega, kar zna.

Hadalinov neuspešen poskus preboja še toliko bolj bode v oči, ker je nabor slovenskih slalomistov povsem osiromašen. Veleslalomsko zelo uspešni Žan Kranjec namreč ni sledil načrtu dodajanja druge tehnične discipline. Na zadnjih tekmah je priložnost dobil še Žan Grošelj, ki je sicer pokazal nekaj solidnih zavojev, a premalo za finale. Trener Bergant ob tem priznava, da je vrzel do naslednjega slovenskega slalomista zelo velika. Prevelika, da bi v kratkem pričakovali kakšen nov obraz. V želji po lepšem slalomskem jutri bo torej treba počakati na pravega Hadalina.

Ne spreglejte