Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2014,
21.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biatlon Andreja Mali Janez Marič upokojenci

Torek, 22. 7. 2014, 21.55

8 let

Slovenska veterana Marič in Malijeva še nista vrgla puške v koruzo, mnogi so jo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav sta v prejšnji zimi najbolj izkušena člana slovenske biatlonske reprezentance, Janez Marič in Andreja Mali, že namigovala, da se nameravata od športa posloviti, bosta še vztrajala na smučeh.

"Odločil sem se, da za eno leto še podaljšam kariero. V tem uživam in dokler še zmorem, bom pomagal. Ravno zaradi tega, ker še lahko pomagam, smo se s trenerji odločili, da še ostanem," nam je pred začetkom priprav na zimo 2014/15 na Pokljuki pojasnil 38-letni veteran Janez Marič, ki je v prejšnji zimi spet dokazal, da prave zamenjave zanj v slovenski izbrani vrsti še ni. Bil je namreč prepričljivo tretji najboljši mož reprezentance, nekajkrat spet zelo blizu vrhunskim uvrstitvam, ki jih je sicer dosegal že pred dobrim desetletjem in več.

Bil je blizu, a vrhunski rezultati so se mu izmikali "Decembra mi je bilo škoda, ker sem tekel zelo dobro, pa žal v streljanju nisem imel dobrega občutka. V šprintu sem si vselej želel leže streljati 'ničle', a ko mi je to začelo uspevati, sem pa stoje tudi po štirikrat zgrešil. Vrhunski rezultati so se mi tako izmikali. Kakšne filozofije tukaj ni, veliko je treba delati s puško, tudi doma v garaži kdaj oddelati kakšen suhi trening," je še izpostavil pomanjkljivosti, ki si jih želi odpraviti do začetka svoje 14. biatlonske sezone.

"Motivacije mi ni nikoli manjkalo" Zelo podobno se je dogajalo z najizkušenejšo slovensko biatlonko Andrejo Mali, ki bo novembra letos dopolnila 37 let. Tudi Kamničanka pač še ne more postaviti puške v kot, slovenska reprezentanca jo potrebuje, mladih deklet, ki bi prevzela njeno mesto, preprosto ni. "Motivacije mi ni nikoli manjkalo, odločila sem se, da grem v novo sezono, moj program, način, sistem treningov so zelo podobni kot lani, velike spremembe pa delam na kopitu puške, kar bo pozitivno vplivalo na streljanje. Veselim se nove sezone, zadnja mi je zagotovo dala nekaj vetra in še dodatne motivacije," pravi Malijeva.

Brez nje ni štafete Z njo, ob izjemni Teji Gregorin (prav tako veteranki, ki se je odločila podaljšati kariero), in mladima Anjo Eržen in Urško Poje bo slovenska ženska reprezentanca popolna in spet bomo lahko z večjim zanimanjem spremljali tudi ženske štafetne tekme. "Lahko govorimo, da je reprezentanca kompletna, kar zadeva štafeto. Smo štiri punce, med sezono so lahko nihanja, vesela bi bila, če bi jih bilo več. Vesela bi bila, da bi me počasi že kakšna nadomestila, da bi se lahko posvetila drugim stvarem. Ampak za zdaj sem seveda vesela, da bomo imele tudi možnost štafetnih nastopov," je še povedala tekmovalka, ki je v prejšnji, olimpijski zimi nanizala nekaj izvrstnih rezultatov.

Marič poudarja počitek Zrelejši tekmovalke in tekmovalci pa imajo nekoliko drugačen način treninga. Marič in Malijeva sta si poleg tega po dolgih letih v vrhunskem športu tudi prislužila pravico, da v večji meri krojita svoje treninge. Ne nazadnje tudi najbolje poznata svoje sposobnosti in posebnosti. "Predvsem je pri meni poudarek na regeneraciji," pravi Marič in dodaja: "Prav tako ne delam več toliko dolgih treningov, ampak zato več krajših. Vzdržljivost tudi pri malo zrelejših letih ni problematična, treba pa je veliko več delati na hitrosti. Pa seveda počitek, kot sem že omenil."

Zaradi veganstva kvečjemu močnejša Malijeva je posebna še v enem pogledu, je namreč veganka. "To moje veganstvo mogoče Šušteršič (Tomaž, predstavnik za stike z mediji, op. p.) in Uroš (Velepec, glavni trener, op. p.) preveč izpostavljata, ampak ta prehrana bi bila dobra za vsakega športnika," pojasni Andreja Mali: "Zaradi tega nimam prilagojenega programa. Preprosto sem se odločila za način prehranjevanja, ki mi zelo ustreza. Bolj prijazno je za moje telo, ta šport me je v 20 letih zelo zgaral, zaradi tega načina prehrane pa se danes spet počutim staro 20 let."

Prvi del priprav na poolimpijsko sezono 2014715 je slovenska biatlonska reprezentanca že odpravila, drugega začne konec meseca, ko se bo podala v Francijo. Sezona se bo začela 30. novembra v Östersundu na Švedskem.

Ne spreglejte