Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
27. 10. 2013,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Sölden

Nedelja, 27. 10. 2013, 13.02

8 let

Slovenska realnost: selitev v evropski pokal

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po ponovnem občutenju veleslalomske nemoči so v slovenskem taboru dokončno sklenili, da bosta Janez Jazbec in druščina pot iz krize iskala v evropskem pokalu.

Ob relativno visokih temperaturah in upočasnjeni smučini v ravninskem delu söldenske proge sta bila Žan Kranjec in Janez Jazbec s številkama 51 in 59 skoraj povsem odpisana že pred štartom. Najvišja številka, s katero se je še kdo prebil med finaliste, je bila 34, slovensko dvojico pa sta prehitela le dva smučarja, ki sta se na progo podala za njima. A čeprav so se v slovenski reprezentanci v zadnjih letih že dodobra privadili na veleslalomsko nemoč in ničlo na računu, pa ob novi štartni frustraciji niso bili povsem ravnodušni. Predvsem Jazbec, ki je imel pred dobrim letom občutno boljše štartno izhodišče, je priznal, da je težko spremljati praznjenje prostora ob štartni hišici in podajanje na progo ob jasnem zavedanju tega, da med trideseterico vodi le sanjska vožnja.

Pot iz začaranega kroga visokih štartnih številk, nekonkurenčnih nastopov in velikanskih zaostankov pa bodo Slovenci iskali z zbiranjem točk na tekmah nižje ravni. Že v Söldnu je tako padla odločitev o tem, da se bo severnoameriške turneje tokrat udeležila le ekipa za hitri disciplini. Če vse skupaj prevedemo v imena, bosta v Kanado in ZDA zanesljivo potovala le Andrej Šporn in Rok Perko, ob ustreznem zdravstvenem stanju pa tudi Klemen Kosi.

Verdnik: V Kranjski Gori napad na stopničke

Vse preostale smučarje bo pot vodila na sever Evrope. Na slalomu svetovnega pokala bo ob Mitji Valenčiču nastopil še najboljši iz internih kvalifikacij, glavnino pa nato čakajo tekme evropskega pokala v Trysilu in Vemdalnu. Tam bodo na lestvici Mednarodne smučarske zveze skušali napredovati Matic Skube, Miha Kürner, Mišel Žerak, Patrick Jazbec, Martin Čater ter söldenska osmoljenca J. Jazbec in Kranjec. Izključena ni niti še kakšna mlajša okrepitev.

"S tako visokimi štartnimi številkami je preboj med trideseterico mogoč le ob odličnih razmerah ali pa sanjski vožnji. Pretekla leta kažejo, da je čakanje na takšen razplet nesmiselno. Selitev v evropski pokal je torej najbolj modra rešitev. Želimo priti do točke, ko bodo fantje na tekmah svetovnega pokala odvisni predvsem od lastnih voženj in ne drugih okoliščin," pojasnjuje glavni trener moške reprezentance Miha Verdnik, ki tudi po prvi tekmi in krutem pogledu v zrcalo slovenske tehnične realnosti vztraja pri visokih ciljih. Na vprašanje, ali si upa napovedati slovenski izkupiček na marčevskem pokalu Vitranc, je odvrnil, da stavi na dva slovenska smučarja med dobitniki veleslalomskih točk in napad na slalomske stopničke.

Ne spreglejte