Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
9. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Natisni članek

Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš smuči skoki čevlji vezi

Četrtek, 9. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s Petrom Slatnarjem

Slatnarja zanima najboljše in zato tudi najboljše reprezentance

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Peter Slatnar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zgodba skakalnih smuči znamke Slatnar se po besedah moža, ki stoji za vsem tem, odvija v pravo smer. "Tekmecev ne lovimo. Gremo svojo pot in želimo narediti tak material, da nas bodo lovili oni," pravi Peter Slatnar, ki je v Oberstdorfu priskočil na pomoč Juriju Tepešu in njegovemu pokvarjenemu čevlju, s katerim je potem tekmovalec poletel celo na tretje mesto. Spregovoril je tudi o italijanskem premazu, ki ga ni več v igri, Petru Prevcu ...

Štiri zmage v moški konkurenci v režiji Domna Prevca in osem v ženski pod taktirko japonske skakalne kraljice Sare Takanaši so tisti najslajši dosežki novega proizvajalca smuči Petra Slatnarja, ki je lani prevzel propadlo zgodbo skakalnih smuči podjetja Elan. Slovenski podjetnik je nenehno na preži, kako bi smuči še izboljšal. Ne zanima ga konkurenca, prehitel bi jo rad s kakovostjo, k temu stremi.


Ne želi posnemati konkurence, saj jo želi prehiteti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ne želi posnemati konkurence, saj jo želi prehiteti. Foto: Grega Valančič/Sportida Ste zadovoljni s tem, kako se je smučka vpeljala v skoke?
Smučka je dobro stekla. Rezultati so vidni. Mogoče bi nekateri pričakovali več prvih mest. Enkrat gre malce bolje, drugič malce slabše. A ne more le oprema narediti rezultatov. Tudi skakalci morajo opraviti svoje. Sezona je še dolga. Skakalci prihajajo na prave tire.

Ali med sezono skrbite za posodobitve?
Pri smučeh je vsak teden kaj novega. Sproti se vidi, kaj manjka, kaj bi bilo dobro narediti. Če je mogoče, se naredi. Nekoliko se prilagajamo tudi velikosti skakalnic. To so mikro nastavitve smuči.

Pred sezono se je veliko govorilo o italijanskem premazu. Kako je s tem, ga uporabljate?
Premaz je noro draga zadeva. Pri nas se je zalomilo, ker bi morali fantje podpisati pogodbo z možakarjem, ki to ponuja. Vendar je to v neskladju z načinom, ki ga ima Smučarska zveza Slovenije. Če bi se to zgodilo brez zveze, bi bili skakalci in tudi zveza v prekršku. Tu se je zataknilo. Ti ljudje želijo imeti pogodbo le s skakalci. Zato smo se umaknili. Zdaj iščemo po drugih kanalih. Imamo dobre ljudi, ki to raziskujejo in delajo.

"Gremo svojo pot in narediti želimo tak material, da bodo oni lovili nas. Takrat bomo zanimivi za preostale najboljše reprezentance." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Gremo svojo pot in narediti želimo tak material, da bodo oni lovili nas. Takrat bomo zanimivi za preostale najboljše reprezentance." Foto: Grega Valančič/Sportida Ali imate pred seboj Fischerjevo smučko, bi tekmeca radi ujeli?
Lovimo jih ne. Gremo svojo pot in narediti želimo tak material, da nas bodo lovili oni. Takrat bomo zanimivi za druge najboljše reprezentance. Že zdaj vidijo, da gremo v pravo smer. Za pol leta dela smo kar nekaj naredili in pokazali, da smo resni. Je pa še ogromno dela in izboljšav. Zakaj bi morali nekoga kopirati? Narediti moramo vsaj tako dobro ali celo boljše.

Veliko se je govorilo o hitrosti, da so smuči nekoliko počasnejše od na primer Fischerjevih …
Marsikdo, ki gleda s strani, misli, da je hitrost pri vožnji na zaletni mizi odvisna le od smuči. Imamo srečo, da se Kanadčan MacKenzie Boyd-Clowes in Norvežan Robert Johansson pripeljeta z najvišjimi hitrostmi, kar pomeni, da smuči niso krive. Je pa res, da Nemci, Avstrijci in Poljaki ogromno trenirajo položaj vožnje po naletu. S tem je mogoče hitrost povečati.

Pri nas se dela bolj tehnično, morda ni toliko pozornosti na hitrosti. Veliko je še za potrenirati in imamo veliko rezerv. Naši dobesedno skačejo dva naleta nižje. Sicer Anže Semenič dokazuje, da je med najhitrejšimi. Veliko dejavnikov je, ki vplivajo na hitrost.

"V nekaj tekmah bo pokazal svojo veljavo. Če pa letos ne bo serijsko zmagoval, ne bo huda katastrofa. Pomembno je, da je zraven. Jaz pravim: da so le noge cele." | Foto: Reuters "V nekaj tekmah bo pokazal svojo veljavo. Če pa letos ne bo serijsko zmagoval, ne bo huda katastrofa. Pomembno je, da je zraven. Jaz pravim: da so le noge cele." Foto: Reuters Ali je Peter Prevc, ko je iskal pot proti vrhu, zaprosil za kakšno dodatno smučko?
Peter smuči ima. Časa je malo, da bi se testiralo. Testira se, kar je nujno. Nekaj parov smuči ga čaka doma, vendar jih verjetno tudi preizkusil ne bo, ker ne bo časa. Če ni časa in vmes testiraš, si lahko kvariš občutke. Lahko pa imaš srečo in občutke izboljšaš. Tveganje je preveliko. Če bi preveč menjal in testiral, bi ga le zbegali in sezono uničili.

Ima smuči, ki jih ima. Na rezervi so tudi. Je pa lepo videti, da prihaja k sebi in lovi najboljše. V nekaj tekmah bo pokazal svojo veljavo. Če pa letos ne bo serijsko zmagoval, ne bo huda katastrofa. Pomembno je, da je zraven. Jaz pravim: da so le noge cele.

Ali je kaj zanimanja drugih reprezentanc? Kdo trka na vaša vrata?
Da bi prav pretirano trkali, ne. Zanimajo se, ali je možnost za testiranje. Svetovni pokal je majhen krog. Tisti, ki izrazijo željo, dobijo material. Nekateri bodo preizkusili, nekateri ne. To je odvisno od trenutnega navdiha skakalca.

Sara Takanaši je prva dama skakalnega sveta in nastopa s Slatnarjevimi smučmi. V tej sezoni je zmagala na osmih tekmah. | Foto: Reuters Sara Takanaši je prva dama skakalnega sveta in nastopa s Slatnarjevimi smučmi. V tej sezoni je zmagala na osmih tekmah. Foto: Reuters Ali je pri finančni konstrukciji vse tako, kot ste si zamislili?
Prodali smo malce več, kot smo upali. Tudi sponzorskih smuči smo dali več, kot smo načrtovali. Povpraševanje je bilo veliko. V primerjavi z Elanom imamo dvakrat več tekmovalcev v svetovnem pokalu, ki uporabljajo naše smuči. Tudi rezultati kažejo, da je kar nekaj zmag. Tudi na nižjih ravneh se smuči pojavljajo. Temelje imamo, iz tega je treba izhajati.

Nazadnje, ko sva se pogovarjala, ste dejali, da bi radi, da bi na svetovnem prvenstvu v Lahtiju, ki se začne 22. februarja, kdo nastopil tudi z vašimi novimi karbonskimi skakalnimi čevlji. Kako je z razvojem?
Zadnji model je končan. Ko bodo skakalci prišli z azijske turneje (čakajo jih tekme v Saporu in Pjongčangu, op. a.), bodo skočili z njim. Še prej bomo preizkusili z nižjimi rangi tekmovalcev. Če bodo komu čevlji ustrezali in bo šel z njimi na svetovno prvenstvo, bo šel. Ne bo pa nobena katastrofa, če ne bo šel nihče. Da bi plasirali 60 odstotkov končanega čevlja ali da bi bil narejen površno, nima smisla.

Želimo imeti 110-odstoten čevelj. Da bo nekaj več, ko bo končan. Da bi se le nekomu postavljali ob bok, nima smisla. Potem naj imajo čevlje, ki jih imajo, popravljali jih bomo, če bo kaj odpadlo (smeh, op. a.). Ko bo čevelj zaživel, mora biti toliko boljši, da fantje odmislijo, da imajo kakršne koli težave z njim.

Ob padcu je Juriju Tepešu nemudoma pomagal, mu ob pomoči drugih popravil skakalni čevelj, s katerim je dan pozneje v Oberstdorfu poletel do tretjega mesta in najboljše uvrstitve v sezoni. | Foto: Sportida Ob padcu je Juriju Tepešu nemudoma pomagal, mu ob pomoči drugih popravil skakalni čevelj, s katerim je dan pozneje v Oberstdorfu poletel do tretjega mesta in najboljše uvrstitve v sezoni. Foto: Sportida Omenili ste popravljanje čevljev. Kako ste pravzaprav uredili težave s čevljem Jurija Tepeša, ta se mu je ob padcu na letalnici v Oberstdorfu odlomil?
Ko je padel, sem imel prvi občutek, da je odtrgal prvi del okovja. Rekli smo si, da bo treba to zagotovo popravljati. Nerodno je bilo, ker so ga najprej odpeljali na drugi breg letalnice in lep čas Jurij in smučka nista prišla nazaj. Okovje smo nato takoj popravili, največjo preglavico pa je povzročal čevelj. Nosni del je s štirimi neti pritrjen na usnje. To se je odtrgalo. Gledali smo, da takšnih čevljev ni. Jurij ima še to smolo, da ima nizek čevelj. Vsi preostali uporabljajo višje.

Številke pri drugih reprezentancah ni bilo težko dobiti, ampak nizkega čevlja ni bilo. Rezervna možnost je bila, da bi vzel čevlje Ceneta Prevca, ta ima dve številki manjšo nogo. A mislim, da bi Jurija potem mogoče odpeljali z rešilcem, ker bi šel na glavo. Občutke bi si s tem popolnoma podrl. Ni nam preostalo drugega, kot da improviziramo. Nekako nam je uspelo z druge strani spraviti vijak v čevelj in skozi luknjo skupaj zvijačiti, odrezati, popiliti, dodelati in s specialnimi lepilom vse skupaj prilepiti.

Popravljeni čevelj je skoraj močnejši od izvirnega (smeh, op. p.). V šali smo mu rekli, naj zdaj pazi desni čevelj, ki je originalen, ne pa tega popravljenega. Čevelj je deloval, saj je bil v nedeljo odličen tretji.  Če je dobra volja, je vse mogoče. Vsi smo skupaj stopili: maserji, serviserji … Držali in vlekli čevelj. V kratkem času smo ga popravili. Na srečo smo bili tam in ga popravili.

"Želimo imeti 110-odstoten čevelj. Da bo nekaj več, ko bo končan. Da bi se le nekomu postavili ob bok, nima smisla." | Foto: Vid Ponikvar "Želimo imeti 110-odstoten čevelj. Da bo nekaj več, ko bo končan. Da bi se le nekomu postavili ob bok, nima smisla." Foto: Vid Ponikvar Jurij je rekel, da bo dal stare v smeti in jih zamenjal z novimi …
Čevlje bo zamenjal, ampak je navajen starih. Novi so tako … Kot poznam Jurija, ne bo skakal z novimi, če mu ne bodo ugajali. Zato bi lahko v Aziji skakal s starimi, ki imajo notri vijak. Bo pa moral potem s seboj odnesti še kakšen vijak (smeh, op. a.).

Ni bojazni, da bi karkoli odpadlo?
Če bo še enkrat  padel na podoben način, potem je možnost, da se tisti del usnja pretrga in je čevelj povsem uničen. Bo pa moral s seboj nositi še en par čevljev, če ne bo nadaljeval z novimi.

Ne spreglejte