Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
4. 4. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Peter Slatnar čevelj smuči Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Sara Takanaši

Torek, 4. 4. 2017, 14.05

6 let, 6 mesecev

Slatnar z novostjo, zaradi katere bodo drugi zastrigli z ušesi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Foto: Vid Ponikvar

Za Petra Slatnarja se je krstna sezona v vlogi proizvajalca skakalnih smuči izkazala za uspešno, za novo pa že pripravlja novosti. Skakalno srenjo zna zlasti razburkati njegov čevelj, ki bo prišel v obtok.

V ženski konkurenci je v svetovnem pokalu na Slatnarjevih smučeh spet blestela Japonka Sara Takanaši, ki je še četrtič v karieri osvojila veliki kristalni globus. Veselila se je devetih zmag, na svetovnem prvenstvu v Lahtiju pa na posamični tekmi osvojila bronasto medaljo.

V moški konkurenci je z njegovimi smučmi največ uspeha požel Domen Prevc. Nanizal je štiri zmage. Eno je dodal njegov brat Peter, sicer pa je bil Norvežan Robert Johansson s Slatnarjevimi smučmi približno pol ure lastnik novega svetovnega rekorda v poletih (252 metrov), dokler ga ni preskočil Stefan Kraft (253,5 m).

V smučko vpeljali novosti

Petra Prevca naj bi snubili tudi drugi proizvajalci. Vendar je pri njem videti, da bo ostal pri Slatnarju. Verjetno bo tudi njega premamil nov čevelj. | Foto: Sportida Petra Prevca naj bi snubili tudi drugi proizvajalci. Vendar je pri njem videti, da bo ostal pri Slatnarju. Verjetno bo tudi njega premamil nov čevelj. Foto: Sportida "S sezono smo zelo zadovoljni. Rezultatsko se je nepričakovano iz ničle dvignil Johansson, imel nekaj časa tudi svetovni rekord. Domen Prevc je bil na začetku izjemen in nizal zmage, da so že vsi mislili, da ga ne bo nihče ujel. Smučko je prav tako dobro promoviral brat Peter, ki ni imel takšne sezone, kot je hotel. Z vsemi mini težavami pa jo je kljub temu končal na devetem mestu," pravi Slatnar.

Za novo sezono že pripravlja nekaj novosti pri smučki, zlasti pri sami konici: "Konica bo zdaj bolj aerodinamična. Nihče še ni naredil takšne. S Tonijem Justinom in Matejem Božičnikom smo naredili prototipe. Funkcijsko je videti, da bo boljša. Moramo jo še preizkusiti in videti, kaj bo. Pod nogo smo prav tako naredili dodatne ojačitve. Novost bo tudi v drsni podlagi. To je večna tema, da bi bila smučka hitrejša. Naredili bomo novo strukturo."

Skrivnostni novinec, ki naj bi plačeval skakalce za prehod pod njegovo okrilje

Pogleduje proti olimpijski sezoni, se pa zaveda, da ga poleti čaka še veliko dela in testiranj. | Foto: Vid Ponikvar Pogleduje proti olimpijski sezoni, se pa zaveda, da ga poleti čaka še veliko dela in testiranj. Foto: Vid Ponikvar Nekaj negotovosti vnaša skrivnostni novinec, ki naj bi se s Fischerjem dogovoril za izdelavo smuči, vendar z lastnim logotipom: "Njemu naj bi bil interes, da bi pokupil vse tekmovalce, ki ne skačejo s Fischerjevimi smučmi. Vizija je, da bi bila on in Fischer. Da bi skakalce, ki jih imamo mi, Sport 2000, Verivox, plačal. Preprosto to ne bo šlo, saj Fischerjeva smuča ne ustreza vsem."

Pri skakalcih je prav tako nepravi čas za menjavo smuči, saj je pred vrati olimpijska sezona. Pri menjavi namreč obstaja tveganje. Sprememba se lahko obrestuje, lahko pa se vrne kot bumerang. Za zdaj na Slatnarjevih smučeh ostajajo Takanašijeva, Johansson, Peter in Domen Prevc, se pa ogreva za smuči eden od boljših skakalcev v karavani, vendar je njegovo ime za zdaj še skrivnost.

Starejšemu Prevcu sicer ponujajo, da bi preizkusil druge smuči, pravi Slatnar: "Peter se je po sezoni oglasil za podporo. Do 3. maja bomo skakalce pustili pri miru, da si spočijejo glavo. Če bo kdo kaj potreboval, ve, kje smo. Naj gredo na dopust, mi bomo pa ta čas delali doma. Bomo videli, kaj bo vnesel novinec, ki bo vpeljal nove smuči. Ne bomo pa tvegali našega obstoja, da bomo enega skakalca preplačali."

Nov karbonski čevelj, ki naj bi vnesel nemir. Imeli ga bodo lahko le tisti z njegovimi smučmi.

Peter Slatnar, mož, ki nenehno razmišlja o novosti. | Foto: Vid Ponikvar Peter Slatnar, mož, ki nenehno razmišlja o novosti. Foto: Vid Ponikvar Zato pa bo Slatnarjeva prednost, v kar verjame, njegov karbonski čevelj. Trenutno je na trgu le čevelj podjetja Ras, s katerim mnogi niso zadovoljni. Ob nakupu je namreč vsak različen, povrhu vsega je zamujanje pri dobavi veliko.

"Tu je naša prednost, bodo pa čevelj dobili le tisti, ki bodo imeli našo smučko. Nihče drug ga ne bo imel. Če bo dodana vrednost, bodo fantje premislili, katero smučko bodo imeli. Poletje bo zanimivo. Tak pravilnik so Nemci izsilili, zdaj je pa meni na kožo pisan."

Čevelj so skušali preizkusiti že v Planici, vendar jim je zmanjkal teden, da bi ga že pokazali v svetovnem pokalu. Zato pa ga bodo veliko testirali v maju in vse naštudirali, da bo pravšnji. "Čevelj bo vsakemu posamezniku prilagojen, in to bo prednost. Z Rasom so imeli veliko težav. Če bomo dosegli to, da bodo lahko tekmovalci vsak skok-počep po naletu ponavljali z 80-odstotno enakostjo, bo super. Zdaj niso imeli ponovljivosti in so veliko izgubljali. Z novim čevljem bomo poskrbeli za psihološki efekt. Da bo konkurenca z ušesi zastrigla. Upam, da bomo naredili nervozo v svetovnem pokalu. Naj se še drugi obremenjujejo," se je zasmejal Slatnar.

Domnova težava z lego smuči rešena?

Karbonski čevelj bo po mnenju Slatnarja rešil težave Domna Prevca, ki mu smučko, zlasti na velikankah, pripelje nad glavo. Z njegovimi čevlji bo lahko to reguliral. | Foto: Grega Valančič/Sportida Karbonski čevelj bo po mnenju Slatnarja rešil težave Domna Prevca, ki mu smučko, zlasti na velikankah, pripelje nad glavo. Z njegovimi čevlji bo lahko to reguliral. Foto: Grega Valančič/Sportida Čevelj bo v veliko pomoč tudi našemu najmlajšemu članu v svetovnem pokalu Domnu Prevcu. Ker je tako gibljiv v gležnjih, mu je smučko, zlasti na letalnicah, prineslo preveč nad glavo. Prav z novimi čevlji naj bi bila ta težava v večji meri rešena.

"Z novim čevljem bo lahko skakalec omejeval, da ne bo pustil smučke tako daleč. Pri Domnu se je videlo, kako je zaradi tega na letalnici v Vikersundu v zraku izgubljal tudi več deset metrov. Prav tako v Planici. Njegov trener Gorazd Bertoncelj je zelo dojemljiv za te stvari in študiozen. Poglobil se je v to. Če bo uspelo, bomo vsi zelo veseli. Če ne, bomo še naprej 'brskali po glavah'," je Slatnar dodal, da možgani v njegovi hiši nikoli ne počivajo.

Ne spreglejte