Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2014,
16.58

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andreja Mali Janez Marič biatlon svetovni pokal Östersund Pokljuka

Sreda, 26. 11. 2014, 16.58

1 leto, 3 mesece

Skupaj imata že 76 let, a sta v reprezentanci še nenadomestljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na vrata slovenske biatlonske reprezentance A že trkajo nekateri mlajši tekmovalke in tekmovalci, a veterana Andreja Mali in Janez Marič sta za zdaj še nenadomestljiva.

Kamničanka Andreja Mali je tik pred dohodom s slovensko vrsto na prizorišče prvih tekem nove sezone biatlonskega svetovnega pokala praznovala 37. rojstni dan in čeprav se že nekaj časa spogleduje s tekmovalnim pokojem, ampak brez nje preprosto ne gre. Malijeva je druga najboljša slovenska biatlonka, mešane štafete in ženske štafete brez njene pomoči pravzaprav ni. Tudi v prihajajoči sezoni vodstvo reprezentance od nje pričakuje veliko.

Dober začetek sezone je pomemben

Andreja Mali bo bržčas nastopila že v nedeljo, na prvi tekmi sezone, v preizkušnji mešanih štafet. Dober vstop v sezono je zanjo pomemben, pravi. "Jaz vedno merim na začetek sezone, vanjo vstopam polna zagona in spočita. Tudi Östersund mi je všeč, ampak kakšnih velikih pričakovanj vendarle nimam. Pomembno je, da na tekme prenesem vse, kar sem dobro delala na treningih. Bomo videli, kaj bo to prineslo, predvsem pa si želim dobiti prave občutke na snegu. Da, začetek sezone je zame zelo pomemben."

Pa bi ji lahko morebiten slabši rezultatski izplen v Östersundu pokvaril sezono? "Imela sem že sezone, ko je bilo do novega leta katastrofalno. Pred dvema letoma je bilo na primer tako. Za glavo je to izjemno težko, zato se moraš malo umakniti. Ponastaviti bolj glavo kot telo. Zato tako poudarjam, da je zame pomemben začetek," pravi veteranka, ki v biatlonski karieri na posamičnih tekmah še ni stala na stopničkah, ima pa kopico uvrstitev med najboljšo deseterico, lani je bila na primer osma v šprintu na Holmenkollnu, in dodaja: "Na tekmah moraš ohraniti to sproščenost in pozitivnost s treninga. Če ti to uspe, dober rezultat ni daleč."

Pokljuka ne ustreza vsem

Medtem ko si je prva dama slovenskega biatlona, bronasta olimpijka in poletna svetovna prvakinja Teja Gregorin začrtala dva vrhunca sezone, Pokljuko in svetovno prvenstvo na Finskem, Malijeva, članica srebrne mešane štafete s svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu leta 2012, domače tekme na Rudnem polju ne pričakuje z optimizmom. "Ta Pokljuka zame res ni kakšen vrhunec sezone, bolj kot nekakšen dodaten trening. Pokljuka mi ni nikoli ležala, nikoli tam nisem imela dobrega rezultata. Štartala sicer bom, ampak brez visokih ciljev," pravi. Tekme marca prihodnje leto v Kontiolahtiju na Finskem pa bodo zanjo bolj zanimive: "Svetovno prvenstvo je izziv, vendarle je malo večja tekma."

Marič bo tekme na Švedskem izpustil, preostalih pa ne

Superveteran Janez Marič pa si je pri za aktivnega tekmovalca nadvse spoštljivih 39 letih vzel pravico, da kakšno tekmo v napornem sporedu svetovnega pokala tudi izpusti. Lani nas je nekoliko prestrašil z napovedjo tekmovalnega slovesa, a nas je kmalu tudi pomiril in obljubil, da še ne namerava odnehati. Jakov Fak in Klemen Bauer sta zagotovo prvi imeni moškega dela slovenske izbrane vrste, nato pa slika postane bolj zamegljena. Mladi up Lenart Oblak bo letos očitno dobival več priložnosti, v pripravljenosti čakata še Rok Tršan in Miha Dovžan, a izkušnje Bohinjca, ki je leta 2002 v Östersundu že dosegel zmago v svetovnem pokalu, pa tudi nekoliko mlajšega Petra Dokla so še zelo pomembne.

"Prvo tekmo bom izpustil, drugih pa nimam namena preskočiti," nam je povedal Marič, ki je reprezentančne kolege pospremil na pot na Švedsko, kamor so se odpravili iskat sneg. Sam je ostal doma, a se je že dan po odhodu sotekmovalcev tudi sam lahko razveselil prve snežne pošiljke. V Hochfilznu, na drugi postaji svetovnega pokala, se bo tudi Marič pridružil reprezentanci, naprej pa … "Vse bo odvisno od počutja. Če se bom dobro počutil in mi bo šlo, bi bilo neumno, da tega ne bi izkoristil. Če pa bom začutil, da mi forma upada, bom raje kakšen teden izpustil, se v tem obdobju spočil, malo potreniral in se vrnil bolje pripravljen," pojasnjuje Marič.

Pri 39 letih je pomemben počitek

Kakšnih visokoletečih rezultatskih ciljev si ob koncu kariere ne postavlja več, a za mesto v reprezentanci A se bodo morali mlajši kolegi spopasti tudi z njim in ga pošteno premagati. Dokler ni boljših od njega, se ne namerava umikati, je pa precej previdnejši tako pri treningih kot pri uravnavanju tekmovalnega ritma. "Lani sem videl, da sem bil takrat, ko sem bil spočit, hiter. V sredini januarja pa mi je forma začela upadati in na olimpijadi sem bil tekaško slab," pravi "Ivek", o načinu treninga pa pojasnjuje: "Delam tako kot lani. Samo hitre treninge, nato počitek. Potem spet z vso močjo in počitek. To je po mojem mnenju formula za tekmovalca v mojih letih."

Ne spreglejte