Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
29. 1. 2015,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Beaver Creek Matic Skube Tina Maze Boštjan Kline Klemen Bergant

Četrtek, 29. 1. 2015, 16.02

4 leta, 11 mesecev

Skube dopolnil reprezentanco za SP

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po slalomskih točkah v Schladmingu bo Matic Skube segel v denarnico, si plačal pot v Beaver Creek in tako postal enajsti slovenski potnik na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju.

Poleg prve slovenske favoritinje in marljive zbirateljice odličij z največjih tekmovanj Tine Maze bo slovenske barve na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku branilo še pet njenih rojakinj, pet pa bo tudi moških predstavnikov. Zadnji se je na seznam potnikov v ameriško zvezdno državo Kolorado zavihtel slalomist Matic Skube, ki je z 29. mestom na torkovem nočnem slalomu v Schladmingu izpolnil B-normo ter – podobno kot tudi Katarina Lavtar, Martin Čater in Vanja Brodnik – sprejel samoplačniške pogoje, znova segel v žep za letalsko vozovnico in dopolnil izbrano vrsto.

"Če ne bi na treningih smučal zelo dobro, se po do zdaj 7.000 vloženih evrih zgolj v tej sezoni ne bi odločil za dodatne stroške. Morda bi se, podobno kot lani Janez Jazbec, sredi sezone poslovil. A čutim, da mi na treningih ob pravi koncentraciji uspevajo vrhunske vožnje. Na tekmi tega žal ne znam pokazati. Ne skrivam, 29. mesto ni rezultat, ki bi me zadovoljil. Hočem in želim več. Boril sem bom do konca," pravi 26-letni Matic Skube, ki bo zdaj teden dni treniral na domačem Starem vrhu, nato pa ga skupaj z veleslalomistom Žanom Kranjcem čaka selitev v ZDA.

Glavni trener bo zares zadovoljen le s kolajno

Že v petek pa se bo proti ZDA, kamor so že prispela dekleta na čelu s prvo damo izbrane vrste Tino Maze, podala tričlanska ekipa za hitri disciplini. V njej ne bo Andreja Šporna in Roka Perka (z drugim je glavni trener Klemen Bergant vztrajal vse do zadnjega trenutka, a mu ni uspelo prepričati vodilnih pri SZS), tako da bo zasedba po zaslugi Klemna Kosija, Boštjana Klineta in Martina Čatra povsem štajersko obarvana.

"Gre za mlade fante, rojene po letu 1990, kar velja tudi za Kranjca. So mladi, naša perspektiva za prihodnost. A položaj je takšen, da so v tem trenutku tudi najboljši slovenski smučarji," pred potjo v Kolorado razmišlja Bergant, ki vztraja pri postavljenih ciljih. V teh je za SP 2015 zapisana ena smukaška uvrstitev med deseterico in še ena do petnajstega mesta, v vseh preostalih disciplinah pa ena uvrstitev v top 15, ki prinaša tudi točke za štartno lestvico Mednarodne smučarske zveze. "To so cilji. Osnovna želja je prikazati najboljše vožnje. Osebno pa bom zares zadovoljen le, če se bomo domov vrnili s kolajno," dodaja Bergant.

Tina Maze in …

Bolj realne želje o kolajni ponuja ženski tabor, predvsem po zaslugi prve zvezdnice Mazejeve, ki se že vse od leta 2009 z vseh velikih tekmovanj vrača s kolajnami. V mislih jih ima tudi tokrat, čeprav zadnji rezultati niso bili skladni z željami. "Imela sem kar nekaj zdravstvenih težav, ki pa niso načele borbene morale. Tudi smučanje je na visoki ravni, le pravega rezultata za želeno popotnico ni bilo. Verjamem pa, da bi bilo lahko to svetovno prvenstvo zame uspešno," pravi vodilna smučarka svetovnega pokala.

Razumljivo bolj skromna so v pričakovanjih preostala dekleta, za katera pa bo SP 2015 tudi svojevrsten zrelostni izpit. "Smučarke so na prav vseh področjih v svoje tekmovalno smučanje vložile zelo veliko. Zastavile so si visoke cilje. Če bodo smučale tako, kot znajo, se lahko uvrščajo med petnajsterico ali ob ugodnem razpletu tudi med deseterico ali višje," pred ponedeljkovim odprtjem prvenstva razmišlja glavni trener ženske izbrane vrste Rasto Ažnoh.

Ne spreglejte