Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 12. 2017,
12.37

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Klemen Bergant Boštjan Kline Štefan Hadalin Beaver Creek svetovni pokal Žan Kranjec Žan Kranjec

Petek, 1. 12. 2017, 12.37

6 let, 4 mesece

Škarje in platno ima v rokah Žan Kranjec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

V senci specialistov za hitri disciplini, ki bodo v Beaver Creeku v središču pozornost še v petek in soboto, se na nedeljski prvi veleslalom nove zime pripravljata Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Žan Kranjec: prvi slovenski veleslalomski adut. | Foto: Getty Images Žan Kranjec: prvi slovenski veleslalomski adut. Foto: Getty Images

Potem ko je veter ob koncu oktobra odpihnil uvodno preizkušnjo nove sezone, bo prvi veleslalom olimpijske zime v nedeljo gostil Beaver Creek. Čeprav bo, v nasprotju z nesojeno ledeniško preizkušnjo, na štartu tudi Marcel Hirscher, pa si lahko najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec (sicer 17. na WCSL ) vendarle obeta štartno številko med najboljšo petnajsterico. Nastop je namreč po poškodovanem Nemcu Felixu Neureutherju odpovedal še Avstrijec Philipp Schörghofer.

Glavni trener slovenske tehnične vrste Klemen Bergant medtem bolj kot o štartni številki razmišlja o pristopu. Prepričan je, da ima Kranjec škarje in platno v svojih rokah. "V preteklih sezonah je zapravil preveč dni. Odločiti se mora, ali bo tekmoval ali ne. Z njim se veliko pogovarjam o tem. Verjamem, da razmišlja v smeri pravega nastopa," skuša svojega najboljšega veleslalomista motivirati izkušeni trener.

"Konkurenca je izjemna. Prišli smo do točke, ko mora biti vsak zavoj maksimalno tekmovalen. V nasprotnem primeru tudi Hirscher ne more biti konkurenčen. Tudi on si ne more dovoliti polovičarstva," na zaostreno konkurenco in majhne zaostanke, ki v moški konkurenci vodijo v finale, opozarja Bergant.

Po osmih letih dva finalista

Kranjec je v zadnjem obdobju skupaj s Štefanom Hadalinom vadil v Vailu. Tam se je majhna slovenska ekipa povezovala s Švicarji, Italijani, Avstrijci, Švedi … "Treningi sprva niso bili najboljši, v zadnjem obdobju pa sta fanta dobila ustrezno popotnico. Žan zanesljivo smuča tako dobro, da je lahko ob prej omenjenem pravem pristopu zelo nevaren. Kar nekaj vrhunskih predstav je pokazal tudi Hadalin. Če bo to ponovil še na tekmi, ga ob kakovostni progi, o kateri pač ne dvomim, vidim v finalu. To je tudi cilj," poudarja Bergant.

Hadalin, ki je vadil tudi slalom (druga tekma sezone v njegovi paradni disciplini bo na sporedu 10. 12. v Val d'Iseru), v svojih karieri še ni osvojil veleslalomskih točk. Še več, scenarij, o katerem razmišlja trener Bergant, se je nazadnje udejanjil pred skoraj osmimi leti. 13. 12. 2009 sta namreč Aleš Gorza in Janez Jazbec v Val d'Iseru osvojila veleslalomske točke, to pa je tudi zadnja tekma svetovnega pokala z dvema slovenskima finalistoma.

Penova ponudba

Progo Ptice roparice bodo najprej preizkusili tekmovalci v hitrih disciplinah. Na štart petkovega superveleslaloma je trener Peter Pen poslal Boštjana Klineta, Martina Čatra, Klemna Kosija in Tilna Debelaka. V soboto se bo na drugem smuku olimpijske zime pridružil še Miha Hrobat.
Ne spreglejte