Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 12. 2013,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubno prenova

Torek, 10. 12. 2013, 15.27

8 let

Skakalnica bo večja, lepša in lažje dostopna

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubno je že ustaljeno prizorišče svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih in bo v prihodnjem letu deležno prenove. Skakalnico bodo namreč povečali, a to ni edina novost.

Konec januarja, natančneje 25. in 26., bo Ljubno še tretjič gostilo najboljše skakalke v svetovnem pokalu, uvrščeno pa je tudi že v koledar za sezono 2014/15. Slovensko skakalno središče se lahko pohvali, da v dveh dneh sprejme največ gledalcev v celotni karavani svetovnega pokala.

Da bosta ženski tekmi v prihodnje še bolj zanimivi, bodo z investicijo v višini dva milijona evrov poskrbeli v tamkajšnjem okolju. Znano je, da ima skakalnica nekoliko drugačen radius kot preostale skakalnice, a bo prenove deležna celotna skakalnica. "Povečali jo bomo za približno deset metrov. Po novem bo HS 105 metrov. Zgradili bomo tudi poševno dvigalo in sodniški stolp. Odpravili bomo najbolj nevralgične točke, zaradi katerih smo v deficitu v primerjavi z drugimi centri. To Mednarodna smučarska zveza FIS od nas pričakuje," je o novostih, ki čakajo ljubensko skakalnico, spregovoril predsednik organizacijskega odbora Ljubno ob Savinji Rajko Pintar.

Dela na skakalnici se bodo začela prihodnje leto in naj bi bila takrat tudi končana, a si nekaj manevrskega prostora puščajo odprtega. "Tako bomo delali, da tekma leta 2015, ki je že v koledarju, ne bo ogrožena. Delali bomo v dveh etapah," pravi Pintar.

Sredstva iz treh naslovov

Denar za prenovo bodo na Ljubnem dobili iz občinskega proračuna, ministrstva ter evropskih skladov, na koncu pa naj bi bila po velikosti podobna kranjski skakalnici.

Za izvedbo tekem v tej sezoni, ki bosta čez dober mesec dni, ni bojazni, saj je skakalnica pripravljena za zasneževanje. V izteku imajo precej umetnega snega, nekaj težav pa jim v zadnjih dneh povzročajo le nekoliko višje temperature. A se že v prihodnjih dneh pričakuje ohladitev. Takrat bodo vsi pogoji za belo preobleko zagotovljeni. Ko bodo prihodnji teden montirali še ledeno smučino, ki so jo kupili lani, bo vse pripravljeno za tekmi svetovnega pokala. Pripravljen bo tudi prostor, da se katera od slovenskih skakalk premierno uvrsti na zmagovalni oder.

Ne spreglejte