Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 1. 2016,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Severin Freund Kulm

Sreda, 13. 1. 2016, 15.28

8 let

Severin Freund po tisto, kar je v zgodovini uspelo le dvema

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Branilec naslova svetovnega prvaka v poletih je Nemec Severin Freund, ki se bo na Kulmu znašel v drugačni vlogi, ki jo je vajen. V Avstriji ga zanima zlati lesk.

Pred dvema letoma je Severin Freund poletel do prvega naslova svetovnega prvaka v karieri. Na treningu in v kvalifikacijah ni kazalo, da bo to tako, saj je imel Peter Prevc v Harrachovu vselej najboljše dosežke.

Obračati se je začelo v poskusni seriji, končne rezultate pa smo na dobili le po dveh od načrtovanih štirih serijah, saj je preostali odpihnil veter. Po prvi je še vodil Prevc, v drugi pa z desetim rezultatom zdrsnil na tretje mesto in osvojil bron, medtem ko je Freund z dvema drugima rezultatoma v obeh serijah poletel do zlata.

Zdaj ima misli usmerjene na Kulm, kjer je lani na edini tekmi zmagal in ima z 237,5 metra rekord prenovljene letalnice.

"Lani se je na Kulmu dobro izšlo. Zame je nekoliko nenavadno, da grem na tekmovanje kot branilec naslova. Zaradi tega nimam dodatnega bonusa, a je to zame lepa izkušnja v karieri. Naslov prvaka bom skušal ubraniti, vendar se svet se ne bo podrl, če mi ne bo uspelo," pravi Freund, ki ima možnost, da kot tretji skakalec v zgodovini dvakrat zapored osvoji naslov svetovnega prvaka v poletih. Pred njim je to uspelo njegovemu rojaku Svenu Hannawaldu (2000 in 2002) ter Norvežanu Roaru Ljökelsoyu (2004 in 2006).

"V tem športu moraš biti malce nor"

V nemškem taboru razumljivo kot glavnega tekmeca za zlato medaljo omenjajo našega Petra Prevca, ki je v tej sezoni v svojem svetu in niza odlične skoke. In prav v dvoboju z našim skakalcem bo skušal Freund premikati meje: "Če skačeš v varno cono, potem ne bom nikdar napredoval. V tem športu moraš biti malce nor."

A Freund ne bo napadal le posamičnega zlata, saj bo imela nemška reprezentanca močno ekipo tudi na moštveni preizkušnji. V tej sezoni je obe v Klingenthalu in Willingenu dobila, vendar so poleti zgodba zase. Zadnji zmagovalci na letalnici so Slovenci, ki so se marca lani v domači Planici poigrali s tekmeci. Drugi Avstrijci so za Petrom Prevcem, Jurijem Tepešem, Robertom Kranjcem in Anžetom Semeničem zaostali za več kot 40 točk, Nemci pa so bili skromni šesti.

A bodo tokrat favoriti za zlato medaljo, napadali pa jo bodo skoraj zagotovo z zasedbo Freund, Richard Freitag, Andreas Wellinger in Andreas Wank. Svoje adute bodo imeli odlični letalci Norvežani kakor tudi Slovenci, pri katerih se bo moralo marsikaj poklopiti, da bi premierno kot ekipa osvojili zlato odličje na največjem tekmovanju.

Ne spreglejte