Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
19.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slalom Tina Maze alpsko smučanje

Petek, 10. 2. 2012, 19.33

7 let, 12 mesecev

Šesta zmaga Schildove, Mazejeva enajsta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrijka Marlies Schild je zmagala na slalomu za svetovni pokal v Soldeu-Grandvaliri. Tina Maze je zasedla 11. mesto.

Druga je bila Švedinja Frida Hansdotter (0,60), tretja pa Avstrijka Kathrin Zettel (0,86). Tina Maze je 11. (+2,09), Katarina Lavtar, druga Slovenka, pa je bila 43. (3,70) in se ni uvrstila v finale. Schildova je slavila 35. zmago v karieri, s 33. slalomsko pa le za zmago zaostaja za prvouvrščeno na večni lestvici vseh časov, legendarno Švicarko Vreni Schneider. Avstrijka je trdno na prvem mestu slalomskega seštevka (600 točk) pred Mazejevo (361), ki je druga tudi v skupnem vrstnem redu (892). Mazejeva je sicer izpustila iz rok priložnost, da se bolj približa prvemu mestu in poveča prednost pred tretjim. Nemka Maria Riesch, branilka velikega kristalnega globusa, in Američanka Lindsey Vonn, vodilna v svetovnem pokalu, sta odstopili sredi strmine na prvi progi, Vonnova na drugi tekmi zapored. Tako je ostala pri 1350 točkah, Mazejeva jih ima 892, Höfl-Riescheva na tretjem mestu pa jih ima 796.

"Danes ni bilo lahko. Borila sem se na agresivnem snegu, na katerem se težko najde prave občutke. Težko je biti na vrhu v vseh petih disciplinah. Čutim še malo utrujenosti. Borim se in na ta način sem dosegla današnji izid. Ni sicer v vrhu, ki si ga želim, upam pa, da bo kmalu prišla nazaj tudi lahkotnost. Tokrat sem imela malo težav z lovljenjem pravega ritma, občutke sem malo izgubila. So pa imela vsa dekleta težave, nekatera niso prišla niti do cilja. Zato sem z izkupičkom zadovoljna. Nadejam se, da bomo jutri izpeljali veleslalom, mogoče s startom nekoliko nižje," je dejala Mazejeva.

Mazejeva je imela srečno roko pri žrebu, saj je za prvo tekmo svetovnega pokala doslej v Andori dobila startno številko dve. Po petkovi odpovedi veleslaloma zaradi premočnega vetra je lepo in sončno vreme pospremilo tekmovalke na zelo veliko strmino, ki je imela na 200 metrih višinske razlike 59 vratc. Proga je bila zelo zahtevna in je že v prvi vožnji terjala davek, tudi med najboljšimi, razlike med uvrščenimi pa so bile za dokaj kratko progo zelo velike. Tako je Marlies Schild, najboljša slalomistka zime, pred Mazejevo vodila le za 36 stotink, imela pa je 74 stotink zaostanka za najboljšo s prve proge Finko Tanjo Poutiainen. Slednja je nastopila takoj za Mazejevo in imela podobne čase pri prvih dveh merjenjih, nato pa je do cilja naskok povečala na več kot sekundo. Mazejeva je namreč naredila napako nekaj zavojev pred ciljem, kar sicer ni bilo videti posebej moteče, vendar pa so ure pokazale drugače.

Pred finalom je tako vodila Poutiainenova, Nemka Christina Geiger je zaostajala 34 stotink sekunde, tretja Frida Hansdotter pa štiri desetinke. Sledili sta Zettelova (0,41) in Schildova, Mazejeva pa je bila 11. Najboljša slovenska športnica zadnjih dveh let pa tudi na drugi progi v strmini ni našla ritma. Za tedaj vodilno Francozinjo Nastasio Noens, ki je doslej osvojila le ene stopničke za zmagovalke v pokalu, je zaostala za 1,17 sekunde. Noensova, 12. po prvi vožnji, je bila v vodstvu vse do nastopa Schildove, ki jo je ugnala za 93 stotink. Francozinja je s četrtim mestom dosegla drugi izid v karieri. Avstrijka je bila nato z novo izjemno predstavo na čelu vse do nastopa Poutiainenove. Finka je imela na zadnjem merjenju še 23 stotink prednosti, nato pa je zgrešila vratca in odstopila. Geigerjeva ni zdržala pritiska in je odstopila, Frida Hansdotter pa je ponovila slalomski uspeh iz Ofterschwanga leta 2009, ko je bila z drugim mestom na slalomu doslej edinkrat na zmagovalnih stopničkah.

Lavtarjeva je lani na tem prizorišču že tekmovala v evropskem pokalu, vendar je imela zadnje tri dni 38 stopinj temperature. Po uspešnem zgornjem delu, ko je imela 1,3 sekunde zaostanka za Poutiainenovo, pa je na strmini izgubila veliko časa. "Zaradi bolezni sem bila brez moči predvsem v spodnjem delu," je menila Lavtarjeva, ki jo sedaj čakajo tekme Fis in evropskega pokala.

V nedeljo je v Soldeu predviden še veleslalom, kjer bosta nastopili tudi Ana Drev, ki je imela nekaj težav z bolečinami v hrbtu in Mateja Robnik; tudi slednja je imela v zadnjem času nekaj treninga manj zaradi bolezni.

Ne spreglejte