Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 9. 2016,
18.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

skoki Daniel Andre Tande Johan Andre Forfang Stefan Kraft Michael Hayböck Kenneth Gangnes Severin Freund Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 27. 9. 2016, 18.40

6 let, 6 mesecev

Kaj so poleti počeli tekmeci Petra Prevca?

Se veliki tekmec Petra Prevca vrača že ta konec tedna?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Foto: Sportida

Lov za Petrom Prevcem so smučarski skakalci, ki si želijo najvišja mesta, začeli že po končani zadnji sezoni konec marca v Planici. Nekaterim so načrte prekrižale poškodbe. Najbližja zasledovalca zadnje zime Severin Freund in Kenneth Gangnes sta prestala operacijo.

Skoki so šport, v katerem imajo glavni akterji osem mesecev časa za trening, da se pripravijo na osrednji del, ki poteka približno štiri mesece - od konca novembra do konca marca.

Zimska sezona je tisti del leta, h kateremu vsi stremijo, tekme poletnega grand prixa pa jemljejo v večini le kot pripravo nanjo.

In ker je slovenski skakalni šampion Peter Prevc v zadnji zimi dal vsem vetra in prepričljivo osvojil vse mogoče lovorike (novoletna turneja, zlata medalja na svetovnem prvenstvu v poletih, rekordna zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala z 2303 točkami, mali kristalni globus v razvrstitvi poletov), imajo tisti z višjimi cilji željo, da ga skušajo na prestolu zamenjati.

Našemu skakalnemu asu je šlo nekoliko na roko dejstvo, da sta največja konkurenta iz pretekle zime morala na operacijo. Severin Freund (kolnčnica) se počasi vrača v pravi pogon, Kenneth Gangnes (koleno) pa bo v prihajajoči sezoni bolj malo skakal, potem ko si je še tretjič v karieri poškodoval kolenske križne vezi.

Naš najboljši orel je poleti nastopil najprej na dveh tekmah za celinski pokal v Kranju in obakrat zmagal, nato se preizkusil na treh prizoriščih grand prixa. V Visli je bil peti, v Hinterzartnu in Einsidelnu pa četrti.

In kaj so kaj največji tekmeci Petra Prevca iz preteklega tekmovalnega obdobja v letošnjem poletju počeli?

Severin Freund (2. mesto v svetovnem pokalu v pretekli sezoni) zaradi operacije pet mesecev odsoten

Severin Freund je ležal na operacijski mizi. | Foto: Vid Ponikvar Severin Freund je ležal na operacijski mizi. Foto: Vid Ponikvar Veliki tekmec v zadnjih sezonah Severin Freund za seboj nima takšnega pripravljalnega obdobja kot preostali skakalci. Zaradi težav s kolčnico je šel konec aprila pod nož in sledila je večmesečna rehabilitacija.

Težave so se pojavile na novoletni turneji, potem ko je v Innsbrucku pri pristanku padel. Vse od takrat je imel pri skokih težave, jemal protibolečinske tablete, da je lahko zdržal. Po koncu sezone se je odločil za operacijo.

Konec avgusta je šele opravil prvi skok v pripravljalnem obdobju, zadnji teden pa preživel na treningu v Trondheimu na Norveškem.

Zato pa je medtem naredil pomemben korak v življenju. S partnerico Caren sta se namreč poročila.

"Če gledam z zdravstvenega vidika, je vse v najlepšem redu. Kot športnik pa vem, da še ni tako, kot bi moralo biti. Petmesečna odsotnost je dolga doba, zlasti če k temu dodamo, da sem že med zimo delal drugače, ker sem imel težave. Zdaj sem naredil nekaj novih skokov in vidim, da se je vse skupaj počasi začelo premikati," je po prihodu s Trondheima za berkutchi.com dejal Freund.

S skoki je v zaostanku

S skoki je v zaostanku, lahko pa ga pričakujemo aktivnega na tekmi ta konec tedna. | Foto: Vid Ponikvar S skoki je v zaostanku, lahko pa ga pričakujemo aktivnega na tekmi ta konec tedna. Foto: Vid Ponikvar Na začetku sezone, ki bo 25. novembra v Kuusamu na Finskem, bo zagotovo skakal, najverjetneje pa bo nastopil že konec tega tedna na zaključku poletnega grand prixa, ko sta v soboto in nedeljo na vrsti zadnji preizkušnji v Hinzenbachu in Klingenthalu.

"Ti dve prizorišči sta v zraku. Sem tip skakalca, ki mora imeti pred zimo za seboj kakšno od tekem. Vedno je bilo lažje priti v sezono, če si imel v grand prixu kakšen dober rezultat. A to zame letos ne bo pomembno. Rad bi videl, kako bom deloval med tekmo. Ali delam enako kot na treningu, ali so skoki boljši, ali morda slabši …" pravi Freund.

Zaradi daljšega premora ima nemški skakalec oteževalno okoliščino pri boju za veliki kristalni globus, ki ga je osvojil v sezoni 2014/15, saj bo zima naporna, Freundu pa zlasti primanjkujejo skoki.

Zato pa je še spregovoril, kaj si misli o slovenskemu šampionu: "Konstanten, konstanten, konstanten na noro visoki ravni."

Kenneth Gangnes (3. mesto) spet na operacijski mizi

Nesrečni Kenneth Gangnes si je spet strgal kolenske križne vezi in bo zaradi dolge rehabilitacije izpustil praktično celotno zimsko sezono. | Foto: Vid Ponikvar Nesrečni Kenneth Gangnes si je spet strgal kolenske križne vezi in bo zaradi dolge rehabilitacije izpustil praktično celotno zimsko sezono. Foto: Vid Ponikvar V norveškem taboru so po odlični pretekli sezoni veliko upov polagali na Kennetha Gangnesa, ki pa si je v začetku junija na treningu v avstrijskem Stamsu spet strgal kolenske križne vezi.

Tretjič v karieri je moral na operacijo kolena, trenutno pa je v fazi rehabilitacije, ki bo trajala še kar nekaj mesecev. Šele nato se bo lahko spet spustil po skakalnici.

Gangnes je za novo sezono načrtoval, da bi skušal ogroziti našega Prevca v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu, vendar je moral zdaj prečrtati ta cilj, misli pa usmeril v sezono 2017/18. V tej bodo osrednji dogodek zimske olimpijske igre v Pjongčangu.

Za 27-letnega norveškega skakalca bi bil nastop v Južni Koreji premieren na največjem športnem dogodku za zimske športnike.

Michael Hayböck (4. mesto) z napolnjenimi baterijami

Michael Hayböck je med drugim tudi kolesaril. | Foto: Sportida Michael Hayböck je med drugim tudi kolesaril. Foto: Sportida Za razliko od slovenskih skakalcev so imeli Avstrijci osrednje počitnice nedolgo nazaj. Michael Hayböck, ki je vedno blizu vrha, predlani je bil na novoletni turneji drugi, letos tretji, upa, da bo v prihodnji sezoni naredil preskok.

"Na počitnicah sem se zelo spočil. Baterije sem si povsem napolnil, tako da bom v naslednjih tednih, mesecih do začetka zimske sezone delal s polno paro," je sporočil Hayböck, ki je vse od prihoda z dopusta povsem vpet v trening.

"Treniram, treniram in treniram. Veselim se domače tekme grand prixa v Hinzebachu, saj bomo imeli ob sebi tudi domače navijače. Komaj čakam," je še dejal Hayböck, ki se je v septembru preselil v nov dom v bližini Salzburga.

V letošnjem poletju je nastopil na štirih tekmah grand prixa. Najboljšo uvrstitev je dosegel v Einsidelnu, kjer je bil tretji. Pred njim sta bila Poljaka Maciej Kot in Kamil Stoch, za njim pa Peter Prevc.

Rezultati v poletnem obdobju

Grand prix: 3., 4., 9. in 11. mesto

 

Johann Andre Forfang (5. mesto) najboljši v Planici

Johan Andre Forfang je bil pretekli konec tedna v Planici dobro razpoložen. | Foto: Sportida Johan Andre Forfang je bil pretekli konec tedna v Planici dobro razpoložen. Foto: Sportida Norveški skakalci so se pretekli konec tedna mudili v Sloveniji v Planici, kjer so trenirali na 50-, 70-, 90- in 120-metrski skakalnici. Imeli so tudi interno tekmo, na kateri je zmagal prav Forfang pred Andersom Fannemelom, tretji pa je bil Daniel-Andre Tande.

Forfang je v zadnji zimi v skupnem seštevku za mali kristalni globus v razvrstitvi poletov osvojil tretjo mesto in zaostal za Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem, izvrstno pa je bil razpoložen ob zaključku zime.

V Titisee-Neustadtu je premierno zmagal v svetovnem pokalu, pred tem bil četrti v Visli, za konec v Planici pa osvojil drugo in dvakrat tretje mesto.

Rezutlati v poletnem obdobju

Grand prix: 12. mesto

Stefan Kraft (6. mesto) na počitnicah na Hrvaškem

Stefan Kraft je, kot je to že v navadi, aprila skupaj z reprezentančnimi kolegi igral hokej. | Foto: Sportida Stefan Kraft je, kot je to že v navadi, aprila skupaj z reprezentančnimi kolegi igral hokej. Foto: Sportida Avstrijci že nekaj časa čakajo na popolno eksplozijo junaka novoletne turneje v sezoni 2014/15. Stefan Kraft je leto mlajši od našega Prevca, najboljšo zimo v skupnem seštevku pa je imel ravno takrat, ko je osvojil prestižno turnejo štirih skakalnic.

V pretekli ni ujel pravega ritma in jo končal kot šesti skakalec, zelo pa se je razveselil bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, kjer sta pred njim stala le Prevc in Gangnes.

Počitnice je med drugim preživel na Hrvaškem, kjer si je odpočil pred novim valom treningov, ki so zdaj na dnevni ravni.

Poleti je nastopil tudi na tekmah grand prixa in bil v Hinterzartnu drugi (drugo mesto si je delil z Maciejem Kotom, za njim je bil Prevc, pred njim pa Andreas Wellinger), na uvodu v Courchevelu pa tretji.

Dobrih rezultatov se nadeja tudi na zadnjih dveh preizkušnjah grand prixa v Hinzenbachu (sobota) in Klingenthalu (nedelja).

Rezultati v poletnem obdobju

Grand prix: 2., 3., 6., 9. mesto
Celinski pokal: 2. in 6. mesto

Daniel Andre Tande (7. mesto) zaradi težav z golenico počival več tednov

Daniel-Andre Tande je imel nekaj težav z golenico in moral več tednov počivati. | Foto: Grega Valančič/Sportida Daniel-Andre Tande je imel nekaj težav z golenico in moral več tednov počivati. Foto: Grega Valančič/Sportida Naslednji skakalec, ki je imel v poletnem času težave s poškodbo, je Norvežan Daniel-Andre Tande. Trpel je zaradi vnetja golenice.

Tovrstne težave ima že vrsto let, poslabšale pa so se na treningu v Avstriji, zlasti, ko je skakal daleč. Ob pristanku so bile sile večje, noga pa je ob tem trpela.

Vzeti si je moral šest tednov premora, izpustil je začetek grand prixa, prvič pa se je poleti preizkusil na tekmah konec avgusta. Nastopil je na tekmah v Hakubi in osvojil četrto in deveto mesto.

Preteklo sezono je začel sanjsko, saj je zmagal na uvodu v Klingenthalu, nato od Engelberga naprej padel, sestavljati pa se spet začel po novoletni turneji.

Rezultati v poletnem obdobju

Grand prix: 4., 9. mesto
Ne spreglejte