Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica Franci Petek

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 10.22

8 let

Se Sloveniji do leta 2019 obeta finančna pošiljka?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štirje dnevi nas ločijo od slavnostne razglasitve, kdo bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019. Franci Petek kot ambasador Planice verjame v slovensko zmago.

Petra Majdič in Franci Petek sta dobila čast, da kot ambasadorja predstavljata Planico kot kandidatko za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva – v konkurenci so še Oberstdorf (Nemčija), Seefeld (Avstrija) in Almati (Kazahstan). Skupaj s predsednikom Smučarske zveze Slovenije Enzom Smrekarjem bosta imela v naslednjih dneh predstavitev kandidature v Barceloni, v četrtek okoli 19. ure pa bo jasno, ali je Sloveniji uspel veliki met.

"Verjamem, da si zaslužimo priložnost organizacije prvenstva. Verjamem v širše dobro tega projekta in ne zgolj s športno-prireditvenega vidika. Poleg tega sem zares ponosen nad podobo Planice. Moja naloga je, da predstavim našo kandidaturo članstvu FIS in odboru za nordijsko kombinacijo, ker te predstavitve ni v programu na skakalnem delu. Skakalni del imamo tako ali tako dobro pokrit," je o svojem delu, ki ga bo imel te dni v katalonski prestolnici, dejal Petek.

Čeprav verjame, da bo na predstavitvi prisotne nekaj treme, pa je ta po mnenju Petka dobrodošla, da bo izpeljal celotno zgodbo, kot si jo je zamislil: "Bo prisotna, a je lahko pozitivna, da deluješ bolj prepričljiv. In tukaj bomo morali biti prepričljivi. Poskušal jo bom razdeliti. Naj jo imajo še drugi. V Barcelono sem prišel s prepričanjem, da vem največ. Več kot drugi … Ni me strah."

Nihče ne ve ...

Kaj pomeni osvojiti medaljo na svetovnem prvenstvu, Frenk zelo dobro ve. Leta 1991 je kot prvi Slovenec skočil do zlata. Srečen kraj zanj je bil Predazzo, takrat pa je skakal še pod zastavo Jugoslavije: "Zlata medalja je bila zame dodana vrednost. Če je osvojiš, je to velik kapital, ki se ne meri v denarju, ampak v vrednotah. Si neke vrste vzor in vrata so ti marsikje bolj odprta. Ljudje gledajo nate drugače, saj si v življenju nekaj pokazal. Dokumentirano je, da zmoreš. Če dosežeš takšen uspeh, moraš biti vajen trdega dela in odrekanja ter biti moraš pošten."

V slovenskem taboru upajo, da bo volja članov predsedstva FIS, ki imajo glasovalno pravico (17 članov), na strani majhnih narodov in bo naši mali državici dodeljena organizacija nordijskega svetovnega prvenstva za leto 2019: "Povsem iskreno povedano nihče od nas ne ve, kako se bodo pri glasovanju odločili. Verjamemo, da je naš pristop – zaigrali bomo na čustva – unikaten. Smo resen kandidat, a nismo edini. Vznemirljivo bo čakati, vsak pa ima svoje adute. Če dobimo organizacijo, lahko pričakujemo finančni priliv, ki bi nam pripadel iz marketinških naslovov. Del denarja bi tako šel tudi za programe za boljšo kakovost dela v nordijskih športih, ki bi veliko pridobili."

Ne spreglejte