Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alpsko smučanje slalom Tina Maze Maruša Ferk Katarina Lavtar

Sobota, 17. 12. 2011, 20.25

8 let

Schildova razred zase, Mazejeva peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marlies Schild je prepričljivo zmagala na slalomu za svetovni pokal v francoskem Courchevelu. Druga je bila Tanja Poutiainen, tretja pa Kathrin Zettel. Črnjanka Tina Maze je bila peta.

Maruša Ferk in Katarina Lavtar pa sta odstopili na prvi progi. "V prvi vožnji nisem našla občutka, nisem začutila podlage in nisem smučala, kot bi bilo treba. Že na začetku sem se spotaknila s palico in tudi pozneje ni steklo. V drugi vožnji pa sem se počutila dobro, upala sem si napadati in to mi pomeni zelo veliko. Dosegla sem enkraten rezultat, ki sem ga zelo vesela. Prelomnico v sezoni sem začutila, ko sem prišla na evropski sneg iz Amerike. Bistveno lažje sem se prilagodila na sneg. Želim si čim bolje ujeti ritem tekem. Lani sem v Flachauu, kjer bo naslednja tekma, odpeljala le pet vratc in nato odstopila, bilo pa je veliko slovenskih gledalcev. Ker imam boljše občutke kot lani, pričakujem, da bo letos bolje," je povedala Mazejeva.

Mazejeva je imela na v soboto odpovedani tekmi startno številko dve, na ponovljenem žrebanju pa je začela kot šesta. Odločno se je pognala s starta v želji, da bi na prvi evropski tekmi po ponesrečeni ameriški turneji ponovno prišla v stik z najboljšimi. Toda v zgornjem, položnejšem delu prve proge je napravila preveč drobnih napak, da bi lahko upala na visoko uvrstitev. Sekundi in 45 stotinkam zaostanka za Schildovo pri prvem merjenju je do drugega dodala skoraj sekundo in na koncu z dvema sekundama in 99 stotink zaostanka za Schildovo prvo vožnjo končala na 13. mestu. Mazejeva je na prizorišču, na katerem je 21. decembra lani osvojila tretje mesto, v finalu nastopila precej bolje in po dopoldanskem slabem nastopu pridobila osem mest. Po sedmem mestu 26. novembra na veleslalomu v Aspnu je dosegla svojo drugo uvrstitev med deseterico v sezoni.

Tridesetletna Schildova je vodila že po prvi vožnji, Nemka Maria Höfl-Riesch, branilka velikega kristalnega globusa, je zaostajala 38 stotink, Švedinja Maria Pietilä Holmner na tretjem mestu pa že več kot pol sekunde (+0,54). Med petimi tekmovalkami, ki so za Mazejevo odstopile v finalu, sta bili tudi Pietilä Holmnerjeva in Höfl-Riescheva. Schildova je v Courchevelu ubranila lansko zmago in z veliko prednostjo dobila še drugi slalom v sezoni; v Aspnu je tekmice konec prejšnjega meseca ugnala za več kot sekundo, tokrat pa je bila za 31. slavje v pokalu v karieri še prepričljivejša.

Ferkova: Žal nisem prišla do cilja

Preostali Slovenki sta imeli zelo visoki startni številki, Ferkova s številko 53 in Lavtarjeva z 62 med 65 tekmovalkami. "Trenutno imamo številke zelo zadaj, vendar mislim, da smo imeli tudi danes, ne glede na vse, možnosti za kaj več. Toda za preboj med prvo trideseterico je potrebno voziti na vso moč, na polno, druge taktike ni. V tem primeru pa tudi hitro pride do napak. Želimo pa si, da bi bili na naslednjih tekmah boljši," je povedal slovenski trener za tehnični disciplini Denis Šteharnik.

"Navajena sem, da tekmujem v slabših vremenskih razmerah, tudi na ogrevanju je bilo tako. Žal nisem prišla do cilja, ker sem prišla prenizko v vratca v vertikalnem zgornjem delu prve proge. Sem pa prikazala povsem drugačen pristop kot na prejšnji tekmi," je menila Ferkova. "Proga niti ni bila tako slaba, kot je bilo videti. Škoda, da nisem prišla do cilja, sem kar malo razočarana, ker sem naredila nepotrebno napako," pa je pojasnila Lavtarjeva.

Svetovni pokal se bo za ženske nadaljeval že v torek, ko bo v Flachauu na programu ponovno slalom. Prva vožnja bo ob 15.30, druga pa ob 18.30. Mednarodna smučarska zveza pa mora še najti nadomestnega prireditelja za odpadlo veleslalomsko tekmo v Courchevelu.

Ne spreglejte