Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
15.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Letalnica bratov Gorišek Tilen Bartol Planica Planica

Sreda, 16. 3. 2016, 15.12

6 let, 6 mesecev

Sanjski začetek v Planici: Bartol prek svetovnega rekorda, a s padcem, izjemen Prišlič (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rožle Žagar, Planica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Preizkus letalnice v Planici se je nekoliko zamaknil, a je bilo vredno počakati, saj smo videli ekstremne daljave. Tilen Bartol je preletel svetovni rekord, a padel, Ernest Prišlič do 246 metrov.

Uradni preizkus letalnice je bil predviden za 10. uro, vendar smo morali na prvi polet počakati uro in pol, da so slovensko lepotico v celoti pripravili. Tako kot lani, ko so prenovili Letalnico bratov Gorišek, je tudi letos čast prvega skoka pripadla Rožletu Žagarju, ki je pristal pri 198 metrih. 

"Vredno je bilo počakati, da smo se spustili po letalnici, ki je odlično pripravljena. Smučina je precej bolj hitra kot lani. Danes bo še daleč letelo," je po prvem nastopu dejal Žagar in ni se zmotil.

Najprej Prišlič 239 in 246 metrov ...

Kmalu za njim je nastopil Ernest Prišlič, ki ga je poneslo 239 metrov. Toliko je znašal dolgoletni rekord Björna Einarja Romörena. Norvežan je pred enajstimi leti postavil rekordno znamko, ki je veljala šest let. Polet Prišliča je bil do tistega trenutka četrta najdaljša daljava v Planici. Rekord z 248,5 metra drži Peter Prevc, medtem ko svetovni znaša 251,5 metra, lastnik tega pa je Norvežan Anders Fannemel.


Program tekem v Planici:

Četrtek:
10.00, posamična tekma 

Petek:
15.15 posamična tekma

Sobota:
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
10.00 posamična tekma


Veliko zadovoljstvo Prišliča ob dveh izjemnih poletih. | Foto: Vid Ponikvar Veliko zadovoljstvo Prišliča ob dveh izjemnih poletih. Foto: Vid Ponikvar

Z nestrpnostjo smo pričakovali, kaj bo Prišlič pokazal pri drugem poskusu. Poneslo ga je še dlje in pristal je pri kar 246 metrih. S tem je postavil peto najdaljšo daljavo med slovenskimi skakalci. Pod najboljše je podpisan Peter Prevc (250, 249, 248,5 in 247,5 m).

"Občutki so nori. Užival sem. Ker sem po prvem poletu dajal intervjuje, sem dobesedno pritekel na letalnico in komaj ujel svoj drugi nastop. Le še spustil sem se po zaletišču," je poln adrenalina hitel odgovarjati Prišlič. S takšnimi poleti bi bil tudi del slovenske dvanajsterice, ki bo dobila priložnost na tekmi, vendar ni imel izpolnjenih pogojev, da bi ga glavni trener Goran Janus vpoklical: "Goran ni naredil nobene napake. Napaka je moja, ker nisem osvojil točke za svetovni pokal in zato ne morem nastopiti v konkurenci. Za to sem kriv povsem sam. Letos to ni mogoče in s tem se ne obremenjujem."

... nato Bartol prek svetovnega rekorda, a je žal padel

Tilen Bartol je za pol metra preskočil rekordno znamko, a je na žalost padel. | Foto: Vid Ponikvar Tilen Bartol je za pol metra preskočil rekordno znamko, a je na žalost padel. Foto: Vid Ponikvar

Le nekaj trenutkov zatem je v Planici znova završalo. V zraku je bil 18-letni Tilen Bartol, ki se je letos premierno preizkusil na letalnici, saj lahko na njej nastopiš šele, ko postaneš polnoleten. Pred tem je njegov rekord znašal 140 metrov, pri drugem poletu pa je odprl usta vsem prisotnim v dolini pod Poncami.

Po odskoku z mize je bil visoko in nemudoma se je vedelo, da ga bo neslo daleč. Član skakalnega kluba SSK Sam Ihan je preletel celo svetovni rekord, a na žalost padel, tako da se z najdaljšo veljavno znamko še vedno lahko pohvali Fannemel. Merilci so nato izmerili, da je Bartol poletel 252 metrov, kar je drugi najdaljši polet vseh časov. Rus Dmitrij Vasilijev je v Vikersundu pri 254 metrih podrsal in tako ni postavil svetovnega rekorda.

Na srečo se mladi slovenski skakalec, ki se je svetovni eliti premierno predstavil na zadnji novoletni turneji, ni poškodoval. Po pregledu pri zdravniku je potrdil, da je z njim vse v najlepšem redu: "Super je bilo. Nekako se mi je zdelo, da bo šlo predaleč. Videl sem ravnino in moral sem se začeti spuščati. Mislim, da sem zato tudi padel. Žal rekord ne velja, vendar sem zelo zadovoljen. Letalnica je super pripravljena." 

Sredin dan je bil lepa uvertura za boje v konkurenci, ki bodo potekali od četrtka do nedelje. Glede na videno lahko v Planici pade rekord, saj Letalnica bratov Gorišek omogoča pristajanje pri ekstremnih daljavah. 

Slovenija bo imela v četrtek v prvi seriji kar 12 skakalcev v konkurenci. Navijači največ pričakujejo od Prevca, Roberta Kranjca in Jurija Tepeša, ob trojici pa bodo nastopili še Jaka Hvala, Anže Lanišek, Anže Semenič, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc, Rok Justin, Mitja Mežnar, Matjaž Pungertar in Cene Prevc.

 

Ne spreglejte