Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
17.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

smučarski kros Filip Flisar

Četrtek, 22. 12. 2016, 17.08

6 let, 6 mesecev

Innichen, smučarski kros (četrtek)

Filip Flisar po novi zmagi: Za take uspehe sem hujšal!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Filip Flisar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar je zmagal še na drugi tekmi svetovnega pokala v krosu v Innichenu. Mariborčan je v izločilnih vožnjah ostal nepremagan, v finalu pa je premagal Avstrijca Christopha Wahrstötterja, Francoza Arnauda Bovolentaja in Kanadčana Davida Duncana. Zanj je bila to sedma zmaga v svetovnem pokalu.

Flisar je prvih dveh vožnjah zmagal suvereno, v polfinalu je imel nekaj težav, po stiku z Bovolentajem za trenutek padel na tretje mesto, a se hitro vrnil tja, kamor je na tehnično zahtevni in ledeni progi spadal. Tudi v finalu je vodil od starta do cilja, na koncu se mu je Wahrstötter približal, toda prehitel ga ni. To je fotofiniš le potrdil.

Eno najtežjih v življenju

"Danes je bilo lažje kot včeraj, ko sem doživel enega najtežjih tekmovalnih dni v življenju. Še sinoči sem bil povsem izčrpan, danes pa sem se po terapijah bioenergije pred tekmo odlično počutil, to počutje pa tudi prenesel na progo. V četrtfinalu sem se sicer ustrašil, ko mi je Bovolenta zaprl pot, da sem v ovinku šel povsem nizko. Takrat sem si rekel, ta bo pa težka, toda nato sem se malo na moč, malo na izkušnje izvlekel in vse se je srečno končalo. Moram priznati, da mi ta proga kljub dvema zmagama ni všeč, je pa res, da zahteva veliko tehničnega znanja, še posebej, ker je bila preparirana z vodo in brutalno ledena, kar pa mi ustreza. Dokazal sem, da lahko zmagujem tudi na progah, ki mi niso povsem pisane na kožo. Jasno je tudi, da ima veliko zaslug moj start, v vseh vožnjah sem se po njem takoj prebil v vodstvo. Da sem tako dober na startu, je zasluga izgube kilogramov. Mislim, da sem shujšal za okoli osem kilogramov, kar se pozna na eksplozivnosti, zdaj je življenje dosti lažje," je po tekmi dejal Flisar, ki do letošnjega leta v tem južnotirolskem zimsko-športnem središču še nikoli ni bil boljši kot peti.

V skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2016/17 zaostaja le še za Fredericom Chapuisom. | Foto: Sportida V skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2016/17 zaostaja le še za Fredericom Chapuisom. Foto: Sportida

Postal je šele drugi

Mariborčan je postal drugi smučar, ki mu je na prednovoletni turneji uspelo zmagati dvakrat, enak dosežek ima tudi Frederic Chapuis. Francoz tudi vodi v svetovnem pokalu, Flisar se je prebil na drugo mesto.

"Lepo je biti tako visoko, a pojdimo s tekme na tekmo. Jasno je, da so se apetiti zdaj povečali, moj zaostanek za Chapoisom ni velik, a moram gledati predvsem na smučanje in ne na seštevek svetovnega pokala. Če bom smučal dobro kot tu, bodo tudi rezultati," se z bojem za kristalni globus - enega že ima v lasti - ne obremenjuje aktualni svetovni prvak.

Tako kot bradati Slovenec pri moških je pri ženskah v Innichenu dvakrat zmagala Nemka Heidi Zacher, tokrat je drugo mesto zasedla Švicarka Fanny Smith, tretje pa Francozinja Marielle Berger Sabbatel.

Zdaj jih čaka dolg odmor

Pred tekmovalci v krosu je zdaj kar dolg odmor, naslednja tekma bo namreč 15. januarja v italijanskem Watlesu. "Nekaj dni odmora bo zagotovo prišlo še kako prav. Izkoristil bom ga za obisk frizerja, ki mi bo uredil brado in brke. Nato pa se bo nadaljuje trdo delo. Najprej kondicijski vložek, nato smučanje. Nikakor ne smem pasti ven iz ritma," je svoje načrte za bližnjo prihodnost predstavil Flisar.

Izidi smučarskega krosa v Innichenu (četrtek):

 1. Filip Flisar (Slo)
 2. Christoph Wahrstötter (Avt)
 3. Arnaud Bovolenta (Fra)
 4. David Duncan (Kan)
 5. Seigmar Klotz (Ita)
 6. Marc Bischofberger (Švi)
 7. Viktor Andersson (Šve)
 8. Thomas Zangerl (Avt)
 9. Brady Leman (Kan)
10. Jonas Devouassoux (Fra)

Vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Jean Frederic Chapuis (Fra)  359 točk
 2. Filip Flisar (Slo)           282
 3. Alex Fiva (Švi)              255
 4. Brady Leman (Kan)            247
 5. Marc Bischofberger (Švi)     220
 6. Viktor Andersson (Šve)       208

Ženske:
 1. Heidi Zacher (Nem)
 2. Fanny Smith (Švi)
 3. Marielle Berger Sabbatel (Fra)
 4. Marielle Thompson (Kan)
 5. Georgia Simmerling (Kan)
 6. Daniela Maier (Nem)

Vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Marielle Thompson (Kan)    475
 2. Heidi Zacher (Nem)         324
 3. Fanny Smith (Švi)          293
 4. Daniela Maier (Nem)        256
 5. Sandra Naeslund (Šve)      240
 6. Anna Holmlund (Šve)        235
Ne spreglejte