SiolNET. Sportal Zimski športi
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ruka, zasledovanje 10 km (ž), 15 km (m), prosta tehnika

Popolno norveško slavje, Lampičevi se želja ni uresničila

0,34

termometer

Therese Johaug
Therese Johaug je zanesljiva zmagovalka mini finske turneje. Foto: Reuters

Žensko preizkušnjo za svetovni pokal na desetkilometrski razdalji v prosti tehniki je v Ruki prepričljivo dobila norveška smučarska tekačica Therese Johaugh, ki se je v smučino podala prva in na koncu postala zmagovalka tridnevne finske turneje. Drugo in tretje mesto sta prav tako zasedli Norvežanki Heidi Weng (+1:11,3), ki je štartala deseta, in Astrid Uhrenholdt Jacobsen (+1:13,3), ki je štartala peta. Slovenka Anamarija Lampič je štartala deveta, želja, da bi ostala med deseterico v skupnem seštevku na turneji, pa se ji ni uresničila. V moški konkurenci je zmagal Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

Anamarija Lampič Sportal Anamarija Lampič je bila zelo uspešna tudi na 10-kilometrski razdalji #video

Američanka Sadie Bjornsen, ki je štartala druga z zaostankom 20 sekund, je na koncu osvojila četrto mesto (+1:27,9), Finka Krista Parmakoski, ki se je s štarta podala tretja, pa je končala na šestem mestu (+1:41,0).

Lampičeva je štartala z zaostankom dobre minute, na koncu današnje preizkušnje pa je za zmagovalko zaostala za nekaj več kot tri minute (+3:07,1), izgubila precej mest in zasedla 21. mesto. Lampičeva je na petkovem uvodu sezone zasedla deveto mesto, v šprintu je tekmovala tudi Katja Višnar, ki je bila osma. V soboto je Lampičeva na desetkilometrski preizkušnji v klasičnem koraku zasedla 14. mesto.

"Prosti tehniki se bo treba še posvečati"

"Danes je bilo ekstremno mrzlo, veter je dodal dodaten minus. Vse smo bile zavite v bunde do sekunde pred samim štartom. Prva dva kroga sem najbolj trpela, v tretjem krogu me je ujela ena skupina, preprosto se jih nisem mogla držati, čeprav sem vedela, da moram biti zraven, a ni šlo. Zadnji krog je bil najboljši od vseh. Zadovoljna sem z nekaterimi deli, a prosti tehniki se bo treba še posvečati. Petek in sobota sta bila odlična dneva, danes malo manj, a vseeno sem res zadovoljna, da sem začela sezono tako, kot sem si nekaj let le želela," je sklenila Lampičeva.

Anamarija Lampič je zasedla 21. mesto. Anamarija Lampič je zasedla 21. mesto. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Brodar zadovoljen s koncem tedna

Po prvem tekmovalnem koncu tedna v novi sezoni je glavni trener Nejc Brodar najprej potegnil črto pod današnjim zasledovanjem: "Ana morda že na pogled danes ni delovala tako sveže, kar je glede na to, da je to tretja tekma v treh dneh, razumljivo. Cilj je bil izpolnjen, škoda morda le uvrstitve med najboljših dvajset, a vseeno moramo biti s celotnim koncem tedna zadovoljni. Šprint je naša paradna disciplina, dve dekleti sta bili med deset, pri točkah je bil tudi Janez. Škoda za bolezen Mihe, verjamem, da bi bil tudi on med najboljših 30. Vemo, da je Ana naša najmočnejša na razdaljah, fantje pa bodo morali preteči še nekaj kilometrov, da bodo prišli na želeno raven. Z dobrim delom čez poletje in tudi vnaprej pa se nam rezultati lahko le izboljšujejo."

"Cilj je bil izpolnjen, škoda morda le uvrstitve med najboljših dvajset, a vseeno moramo biti s celotnim koncem tedna zadovoljni," pravi Nejc Brodar. "Cilj je bil izpolnjen, škoda morda le uvrstitve med najboljših dvajset, a vseeno moramo biti s celotnim koncem tedna zadovoljni," pravi Nejc Brodar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Glavni trener je nato usmeril pogled naprej: "Tekmovalci jutri potujejo proti domu, servisna in spremljevalna ekipa pa danes. Konec tedna imam v načrtu petdnevni trening v Livignu v Italiji, potem pa se bomo od tam preselili neposredno na naslednjo postajo svetovnega pokala v Davosu, torej bomo Lillehammer prihodnji teden izpustili. Dokončna ekipa za Davos bo znana po prvih tekmah evropskega pokala na Pokljuki prihodnji konec tedna. Zagotovo bodo v Davosu tekmovali tisti, ki so bili v Ruki, računam še na Alenko Čebašek in Vesno Fabjan in morda kakšnega mladega tekmovalca."

Lillehammer bodo izpustili in se pridružili v Davosu

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v Lillehammerju, kjer pa slovenske ekipe ne bo, saj sta na sporedu skiatlon in štafetna preizkušnja. Znova se bodo karavani pridružili čez dva tedna na šprinterskem koncu tedna v Davosu, nato pa že sledita predbožični preizkušnji v Planici 21. in 22. decembra.

Klaebo v ciljnem šprintu ugnal rojaka

Norvežani so se v Ruki na Finskem razveselili dvojne zmage smučarjev tekačev v tekmi za svetovni pokal v zasledovanju na 15-kilometrski razdalji v prosti tehniki. Zmagal je Johannes Hoesflot Klaebo s časom 35:29,7 minute, ki je Emila Iversona ugnal v ciljnem sprintu (+1,8). Tretje mesto je zasedel domačin Iivo Niskanen (+11,1).

Vsi trije so tako obdržali mesto, s katerega so se podali v smučino.

Slovencev ni bilo na startu.

Izidi, ženske, 10 km (zasledovalno, prosta tehnika):

 1. Therese Johaugh (Nor)                  25:48,0
 2. Heidi Weng (Nor)                      + 1:11,3
 3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)        1:13,3
 4. Sadie Maubet Bjornsen (ZDA)             1:27,9
 5. Jessica Diggins (ZDA)                   1:30,9
 6. Krista Parmakoski (Fin)                 1:41,0
...
21. Anamarija Lampič (Slo)                  3:07,1


Skupni vrstni red:

 1. Therese Johaugh (Nor)                      311
 2. Heidi Weng (Nor)                           238
 3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)           216
 4. Sadie Maubet Bjornsen (ZDA)                201
 5. Jessica Diggins (ZDA)                      167
 6. Tiril Udnes Weng (Nor)                     149
...
19. Anamarija Lampič (Slo)                      66
30. Katja Višnar (Slo)                          30
...

 

Rezultati, moški, 15 km (zasledovalno, prosta tehnika)

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)         35:29,7
 2. Emil Iversen (Nor)                      +  1,8
 3. Iivo Niskanen (Fin)                       11,1
 4. Paal Golberg (Nor)                        47,9
 5. Aleksander Bolšunov (Rus)                 48,3
 6. Hans Christer Holund (Nor)                52,1
...


Skupni vrstni red:

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)             324
 2. Emil Iversen (Nor)                         283
 3. Iivo Niskanen (Fin)                        228
 4. Paal Golberg (Nor)                         202
 5. Aleksander Bolšunov (Rus)                  189
 6. Hans Christer Holund (Nor)                 160
...
51. Janez Lampič (Slo)                           7

Preberite še:

Jarl Magnus Riiber Sportal Riiber do druge zmage v dveh dneh, Vrhovnik brez uvrstitve

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin