Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek novoletna turneja Robert Hrgota smučarski skoki

Torek, 2. 1. 2024, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Robert Hrgota po zmagi Anžeta Laniška in pred današnjim nadaljevanjem turneje

Vedel je, da se mora slej kot prej iziti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Robert Hrgota | Robert Hrgota je bil na prvi dan leta 2024 lahko razumljivo zadovoljen. | Foto Nebojša Tejić/STA

Robert Hrgota je bil na prvi dan leta 2024 lahko razumljivo zadovoljen.

Foto: Nebojša Tejić/STA

"Večkrat smo že bili blizu stopničk, četrto, peto mesto, vedeli smo, da se mora slej kot prej iziti. Fantje gredo lahko mirno v Innsbruck," po nemškem delu 72. novoletne skakalne turneje pravi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota, ki bo že danes ob 13.30 bedel nad varovanci v kvalifikacijah Innsbrucka.

Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek v leto 2024 skočil z zmago v Garmisch-Partenkirchnu! #video

Ni časa za počitek in regeneracijo smučarskih skakalcev, ki so v ponedeljek v novo tekmovalno leto skočili pred več kot 10-tisočglavo množico v Garmisch-Partenkirchnu, danes pa novoletno turnejo že nadaljujejo v Avstriji, natančneje v Innsbrucku.

Nemški del se je za najkonstantnejšega slovenskega skakalca Anžeta Laniška končal po najboljšem mogočem scenariju. S prestižno zmago na novega leta dan, s katero se je pridružil Primožu Peterki in Petru Prevcu.

"Predvsem dva odlična skoka Anžeta. Sploh v drugi seriji je naredil enega najboljših skokov v karieri. Takšnega skoka že dolgo nisem videl. Skoraj brez napak." | Foto: Guliverimage "Predvsem dva odlična skoka Anžeta. Sploh v drugi seriji je naredil enega najboljših skokov v karieri. Takšnega skoka že dolgo nisem videl. Skoraj brez napak." Foto: Guliverimage Sedemindvajsetletnik je po prvi seriji zasedal tretje mesto, v finalu pa z odličnim skokom v zahtevnih pogojih (prejel je več kot deset točk vetrovnega dodatka) skočil do svoje šeste posamične zmage svetovnega pokala. Na odru za zmagovalce sta mu družbo delala drugi v seštevku turneje Rjoju Kobajaši in vodilni Andreas Wellinger.

Anže Lanišek po zmagi:

Že dolgo ni videl takšnega skoka

"Prve stopničke, prva zmaga letos. Res lepo je bilo odpreti leto z zmagovalnim odrom. Predvsem dva odlična skoka Anžeta. Sploh v drugi seriji je naredil enega najboljših skokov v karieri. Takšnega skoka že dolgo nisem videl. Skoraj brez napak. Imel je tretje najtežje razmere v finalu in osvojil najboljši rezultat, kar samo pove o kakovosti njegovega skoka. Kar je morda s sproščenostjo zamudil v Oberstdorfu, je tukaj nadoknadil. Zdaj lahko res samo še uživa. Predvsem me veseli zanj, da je preskočil to oviro," je bil nad predstavami varovanca, ki je že v kvalifikacijah Garmisch-Partenkirchna slavil, v pogovoru za nacionalno televizijo navdušen glavni trener Robert Hrgota.

Do točk so v ponedeljek prišli tudi preostali trije Slovenci. Osmoljenec razmer v prvi seriji Peter Prevc je bil 9., osmoljenec finalne serije Timi Zajc 11., četrti iz Oberstdorfa Lovro Kos pa je zasedel 15. mesto.

Timi Zajc je po zahtevnih razmerah v finalu zdrsnil na 11. mesto. | Foto: Guliverimage Timi Zajc je po zahtevnih razmerah v finalu zdrsnil na 11. mesto. Foto: Guliverimage

"Škoda za Timija in Petra, ki sta imela največjo smolo z vetrom. Danes bi lahko bila tudi onadva v igri za stopničke ... Če od štirih fantov na današnji tekmi trije Slovenci dobijo več kot deset točk dodatka, so med 15, to pomeni dobro kakovost skakanja. Veseli me, da imamo štiri fante, ki se na vsaki tekmi lahko borijo za najboljših deset," je o nastopih tria dejal Hrgota.

Že po Klingenthalu je bilo lažje

Kako lažje bo fantom po Laniškovi zmagi, s katero je slovenski tabor na deseti tekmi svetovnega pokala sezone prišel do prvih stopničk?

"Že po Klingenthalu, ko so fantje začeli ekipno močno skakati, je bilo veliko lažje. Takrat smo vedeli, da je raven njihovih skokov tako visoka, da slej kot prej lahko skočijo na oder. Večkrat smo mu bili blizu, četrto, peto mesto, vedeli smo, da se mora slej kot prej iziti. Mislim, da gredo lahko fantje mirno v Innsbruck, ker lahko s tako ravnijo skokov še kdo od naših preseneti," meni glavni trener.

"Takrat smo vedeli, da je raven njihovih skokov tako visoka, da slej kot prej lahko skočijo na oder."  | Foto: www.alesfevzer.com "Takrat smo vedeli, da je raven njihovih skokov tako visoka, da slej kot prej lahko skočijo na oder." Foto: www.alesfevzer.com

"Če si v formi, lahko fizično utrujenost in psihološki pritisk lažje prenašaš"

"Ti štirje so res tam-tam, tudi drugi vedo, da so, če naredijo svoje prave skoke, lahko zraven. Z vsako tekmo lahko samozavest raste, kar je zelo pomembno za turnejo, saj tudi fizično utrujenost in psihološke napore lažje prenašaš, če si v formi," je v izjavi za nacionalno televizijo še pripomnil Hrgota in dodal: "Če zmagaš v Garmisch-Partenkirchnu, potem turneja ne more biti slaba. Veselim se avstrijskega dela."

Tesno v skupnem seštevku

V seštevku novoletne turneje je Andreas Wellinger zadržal vodstvo, a pred Rjojujem Kobajašijem ima le 1,8 točke prednosti, tretji Stefan Kraft zaostaja že več kot 25 točk. Najboljši Slovenec Lanišek je šesti, 13 točk za tretjim Kraftom.

Andreas Wellinger ima v skupnem seštevku turneje zgolj 1,8 točke prednosti pred Japoncem Rjojujem Kobajašijem. | Foto: Guliverimage Andreas Wellinger ima v skupnem seštevku turneje zgolj 1,8 točke prednosti pred Japoncem Rjojujem Kobajašijem. Foto: Guliverimage

Kvalifikacije že danes v času kosila

Avstrijski del se bo nadaljeval že danes ob 13.30 s kvalifikacijami v Innsbrucku, sredina tekma se bo prav tako začela ob 13.30.

Zadnja postaja bo Bischofshofen, kjer bodo kvalifikacije v petek (16.30), zadnje dejanje v boju za zlatega orla pa v soboto ob 16.30.

Seštevek novoletne turneje (2 od 4):

 1. Andreas Wellinger              600,7 točke
 2. Rjoju Kobajaši              598,9
 3. Stefan Kraft                  575,5
 4. Manuel Fettner                568,1
 5. Jan Hörl                   566,5
 6. Anže Lanišek                562,5
...
 9. Peter Prevc            554,6
11. Lovro Kos                    551,9
13. Timi Zajc                   547,9
33. Domen Prevc            263,3

...

 

Spored 72. novoletne turneje

Innsbruck

Torek, 2. december
13.30 kvalifikacije

Sreda, 3. december
13.30 posamična tekma

Bischofshofen

Petek, 5. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 6. december
16.30 posamična tekma

Nika Prevc
Sportal Nika Prevc je zmagovalka nemške turneje dveh večerov, zmaga Pinkelnigovi #video
Ne spreglejte