Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2023,
17.01

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Matija Zelnik Matic Hladnik Matic Garbajs Gašper Brecl Jarl Magnus Riiber nordijska kombinacija Planica 2023

Sobota, 25. 2. 2023, 17.01

1 leto, 1 mesec

SP v Planici, nordijska kombinacija (m)

Riiberju tekma nordijskih kombinatorcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Jarl Magnus Riiber, Planica 2023 | Norveški šampion Jarl Magnus Riiber je osvojil še svojo peto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. | Foto Grega Valančič/Sportida

Norveški šampion Jarl Magnus Riiber je osvojil še svojo peto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Norvežan Jarl Magnus Riiber je zmagovalec tekme svetovnega prvenstva nordijskih kombinatorcev na mali skakalnici v Planici. Riiber je bil najboljši na skakalnici, njegova prednost pred najnevarnejšimi zasledovalci pa je zadostovala, da je po desetkilometrskem teku ostal na prvem mestu in še tretjič zapovrstjo postal svetovni prvak.

Drugo mesto je zasedel Nemec Julian Schmid, zaostal je 19,4 sekunde, tretje pa Avstrijec Franz-Josef Rehrl (+21,0).

Riiber, najboljši tekmovalec v tem športu v zadnjih letih, ki je letos izpustil kar precej tekem svetovnega pokala, je izkoristil odlične pogoje na skakalnici, skočil 103 metrov in z minimalno prednostjo premagal Japonca Rjoto Jamamota, s katerim sta tek začela praktično istočasno.

Japonec Riiberju ni bil nevaren, zato je bolj pogledoval, kako s svojim delom opravili tekaško močnejši tekmeci, kot so rojak Jens Luraas Oftebro, Nemec Julian Schmid in tudi vodilni v svetovnem pokalu Avstrijec Johannes Lamparter.

Na koncu se je izkazalo, da mu ni bil nihče nevaren, je pa drugo mesto zadel Schmid, tretji po skokih, tretje pa Rehrl, četrti po skokih.

Za Riiberja je bila to že osma kolajna na svetovnih prvenstvih, peta zlata.

Slovenijo so zastopali Gašper Brecl, 25. na SP pred dvema letoma v Oberstdorfu, in trije mladinci. Brecl, ki se je želel uvrstiti okoli 20. mesta, je zaostal za pričakovanji. Zasedel je 39. mesto, boljšo uvrstitev pa zapravil že na skakalnici, po skokih je bil šele 31.

Prehitel ga je tudi Matic Garbajs, ki se je uvrstil na 28. mesto, ki pa je nato po teku nazadoval na 41. mesto. Matic Hladnik in Matija Zelnik sta zasedla 43. oziroma 46. mesto.

Franz Josef Rehrl in Julian Schmid sta uprizorila imenitno bitko za srebro. | Foto: Grega Valančič/Sportida Franz Josef Rehrl in Julian Schmid sta uprizorila imenitno bitko za srebro. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Nisem zadovoljen, pričakoval sem več, ni šlo po mojih načrtih"

"Nisem zadovoljen, pričakoval sem več, ni šlo po mojih načrtih. Ta skakalnica mi ne ustreza, nisem se znašel na njej. Skok je bil povprečen, tak kot na treningih, ni bilo presežka. Prepozno sem se odrinil, enostavno nisem imel želene hitrosti in višine. V teku pa sem padel v prvem krogu in sem izpadel iz skupine, pa tudi smuči niso bile prave," je pojasnil prvi mož ekipe in daleč najbolj izkušen Gašper Brecl.

Ni pa bil najboljši Slovenec pred tekaškim delom, tri mesta pred njim je bil Matic Garbajs, ki je povedal: "Na treningu sem imel daljše skoke, ampak na tekmi tudi ni bilo slabo, ostal sem v boju za kar dober izid. Moj najdaljši skok na treningu je meril 95,5 metra, to sem si želel. A sem prvič na veliki tekmi, tudi v svetovnem pokalu še nisem startal, to je zame povsem nova izkušnja. Tekaška proga je težka, večina tekmovalcev je starejših in močnejših od mene, a sem vseeno skušal storiti vse, kar je bilo mogoče. Na tekaškem delu pa mi ni šlo, sneg je zelo razrit in to res ni po mojem okusu."

Gašper Brecl: Nisem zadovoljen, pričakoval sem več, ni šlo po mojih načrtih.  | Foto: Sportida Gašper Brecl: Nisem zadovoljen, pričakoval sem več, ni šlo po mojih načrtih. Foto: Sportida

Zelnik večjih pričakovanj ni imel. "Sem prvič na tako veliki tekmi in najmlajši v ekipi. Nisem se oziral na to, da je bila močna svetovna konkurenca in težki pogoji. Tek je ta čas tudi moja boljša stran, prišel sem do cilja in niti nisem bil zadnji. Zelo sem zadovoljen, tudi vzdušje mi je dalo dodatno motivacijo."

Tudi Matic Hladnik nima pravih izkušenj s tekem v najmočnejši članski konkurenci: "Ne morem biti povsem zadovoljen, poskusni skok je bil precej boljši, zaradi živčnosti in neučakanosti ga na tekmi nisem ponovil. V teku, ki je moja boljša disciplina, sem nastopil dobro in pridobil nekaj mest, proga pa je bila zelo zahtevna."

Glavni trener Goran Janus je po tekmi sporočil četverico za nedeljsko mešano ekipno tekmo, skoke bo začela bo Silva Verbič, sledila bosta Matic Garbajs in Gašper Brecl, četrta bo Ema Volavšek.

Ema Volavšek, Planica 2023
Sportal Ema Volavšek s počenim vretencem do 12. mesta, a si je želela več

Izidi:

1. Jarl Magnus Riiber (Nor)           24:36,3
2. Julian Schmid (Nor)             +     19,4
3. Franz-Josef Rehrl (Avt)               21,0
4. Vinzenz Geiger (Nem)                  41,4
5. Manuel Faisst (Nem)                   42,1
6. Kristjan Ilves (Est)                  45,1
7. Stefan Rettenegger (Avt)              48,6
8. Joergen Grabaaak (Nor)                49,0
9. Rjota Jamamoto (Jap)                  49,1
10. Eric Frenzel (Nem)                    49,1
...
39. Gašper Brecl (Slo)                  5:21,7
41. Matic Garbajs (Slo)                 5:53,9
43. Matic Hladnik (Slo)                 6:13,7
46. Matija Zelnik (Slo)                 7:14,2

Preberite še:

Sportal Klavrn pogled na Planico, a organizator pojasnjuje
Ne spreglejte