Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
26. 2. 2020,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

1

Natisni članek

svetovni pokal Žan Kranjec Žan Kranjec

Sreda, 26. 2. 2020, 11.00

4 leta, 2 meseca

ŽAN KRANJEC PRED ZAKLJUČKOM SEZONE

Rdeča mu pristaja: "Če sem pravi, me je težko ujeti"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

1

Žan Kranjec | V boju za mali globus. | Foto Getty Images

V boju za mali globus.

Foto: Getty Images

V nedeljo bo še tretjič zapored nastopil v rdeči majici vodilnega veleslalomista sezone. "Čutim, da je v igri nekaj več. Da, pomislim tudi na globus. Vseeno se znam osredotočati na smučarsko izvedbo," pred zadnjim delom sezone, ki prinaša še tri veleslalome, razmišlja Žan Kranjec. 

Žan Kranjec
Sportal Slovenci 40 let po prvencu lovijo Stenmarka

"Ne bom tajil, da so občutki ob tem, ko si pred tekmo oblečem rdečo majico, prijetni. A bolj kot le ta občutek me veseli spoznanje, da sem v tej fazi sezone v boju za sam vrh, torej v resni igri za globus," po natančno dveh tretjinah veleslalomske sezone razmišlja Žan Kranjec, ki je do zdaj v svoji paradni disciplini zbral 344 točk. Zanimivo, to je natančno toliko kot v vsej pretekli zimi. Do konca letošnje ga čakajo še tri tekme. Prva že v nedeljo, ko bo v Hinterstodru znova nastopil kot vodilni v veleslalomskem seštevku.

V Aziji je ubranil deset točk naskoka pred Norvežanom Henrikom Kristoffersenom, blizu (56 točk zaostanka) pa sta tudi Francoz Alexis Pinturault in Hrvat Filip Zubčić. "Razlike so majhne. Tekmec ni le eden. Zavedam se, da si spodrsljajev ne smem privoščiti. Poskušam pa ostati osredotočen na samo smučanje, na vsako tekmo posebej. Predvsem  moram vse staviti na izvedbo," pripoveduje pregovorno skromni prvi adut slovenske smučarske reprezentance, ki je že kot po pravilu bolj samozavesten na snegu kot v pogovoru.

Vseeno dodaja: "Če sem pravi, pogoji pa enakovredni, me je težko ujeti." O njegovi stabilnosti, tekmovalni zrelosti in razširjeni smučarski paleti, ki mu omogoča približevanje skrajnim mejam na različnih podlagah in konfiguracijah priča podatek, da je v zadnjih skoraj petnajstih mesecih vseh trinajst veleslalomov končal med najboljšo deseterico, v tej sezoni pa na šestih preizkušnjah le na zadnji tekmi ni bil uvrščen med najboljših pet.

Slovenski alpski smučarji z malimi globusi

Ilka Štuhec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec: smuk in kombinacija (2016/17)
Tina Maze: veleslalom in superveleslalom (2012/13)
Špela Pretnar: slalom (1999/2000)
Mateja Svet: veleslalom (1987/88)
Bojan Križaj: slalom (1986/87)
Rok Petrovič: slalom (1985/86)

Uvrstitve Žana Kranjca v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala v zadnjih sedmih letih: 46., 37., 26., 14., 6. in 4. V sezoni 2019/20 je trenutno št. 1. | Foto: Getty Images Uvrstitve Žana Kranjca v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala v zadnjih sedmih letih: 46., 37., 26., 14., 6. in 4. V sezoni 2019/20 je trenutno št. 1. Foto: Getty Images

Še tri tekme …

Hinterstoder, Kranjska Gora in Cortina d'Ampezzo. Če bi lahko izbiral … "Po idealnem scenariju bi zadnje tekme potekale v mrazu. A v tem času je to težko pričakovati. Želim predvsem normalne in poštene tekme. V končni fazi smo tudi v Alta Badii in Garmisch-Partenkirchnu tekmovali v dokaj pomladnih razmerah, pa je bila podlaga dobra. No, vsaj v primerjavi z japonsko tekmo," pripoveduje edini slovenski alpski smučar, ki je dobil dve veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala, skupno pa se na stopničke povzpel že šestkrat.

Nenavadno preizkušnjo v Yuzawa Naebi je v soboto končal na devetem mestu. "V svetovnem pokalu še nisem tekmoval na tako slabi podlagi. Številnim prirediteljem kljub soljenju uspe zagotoviti kakovostno progo. Tukaj so poskušali z neko nenavadno soljo, katere učinek je bil zelo slab. V takšnih razmerah nisem našel pravih občutkov. Storil sem nekaj napak. Svoje so naredile še spreminjajoče se vremenske razmere. A če potegnem črto, moram ugotoviti, da sem iz te tekme še dokaj veliko potegnil. Ni bilo najbolje, a daleč od kakšne rezultatske katastrofe," ob vrnitvi domov pripoveduje Kranjec.

Časovno razliko je že premagal. "Pride del dneva, ko je treba malce potrpeti, a omembe vrednih težav nisem imel. Ne v Aziji ne ob vrnitvi v Evropo," pravi 27-letni Bukovčan, ki se po krajšem postanku že danes seli v italijansko smučarsko središče Pozza di Fassa, kjer je trenerski štab našel najboljše mogoče pogoje pred preizkušnjo v Hiterstodru.

O koronavirusu

"Dandanes se je težko izogniti tej tematiki. Ni pa kakšne panike. Tudi kakšnih drastičnih ukrepov nisem zaznal. Sledimo navodilom, kar pomeni, da si pogosteje razkužujemo roke, na letalu smo nosili maske. To pa je tudi vse."
 
Petra Vlhova
Sportal Lažni alarm pri Petri Vlhovi
Naeba slalom
Sportal Veter odpihnil slalom, Bergant: Tekmovali smo že v precej slabših razmerah
Ne spreglejte