Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
22.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pokljuka Rudno polje SZS

Sreda, 1. 10. 2014, 22.58

8 let

Rdeča luč za povečani vodni zbiralnik na Pokljuki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija Republike Slovenije za okolje je zavrnila vlogo Smučarske zveze Slovenije za izdajo naravovarstvenega soglasja za povečani vodni zbiralnik za umetno zasneževanje na Rudnem polju.

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, ki je bila stranka v postopku, so s končnim razpletom zgodbe zadovoljni: "Z zadnjo negativno odločbo Arsa v zvezi z to gradnjo smo zadovoljni, saj smo vseskozi zagovarjali stališče, da je ta gradnja v nasprotju z zakonom o Triglavskem narodnem parku in Naturo 2000."

SZS mora sporni zbiralnik zasuti Zdajšnje zajetje z nekaj več kot 5000 kubičnimi metri vode je bilo nujno za pripravo decembrskih tekem svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. V tem trenutku ni mogoče napovedati, kako bo zavrnilna odločba vplivala na pripravo tekme svetovnega pokala v biatlonu na Rudnem polju. V skladu z odločitvijo agencije za okolje oziroma inšpektorata za promet, energetiko in prostor iz leta 2013 bo smučarska zveza prisiljena povečavo objekta na 4400 kubičnih metrov zasuti na dovoljeno velikost vodnega zbiralnika s prostornino 1400 kubičnih metrov vode, kar pa ni dovolj za potrebe biatloncev po snegu.

Kot sporočajo iz organizacije Alpe Adria Green, je "Smučarska zveza Slovenije zaprosila za legalizacijo neskladne gradnje, pri čemer je povečani bazen za 4400 kubičnih metrov vode tokrat utemeljila s potrebo po vodi za napajanje živine in gašenje. Poleg tega je načrtovana tudi gradnja cevovoda in hidranta ob lokaciji za izven letališko helikoptersko pristajanje, vključno s povezavo z obstoječim črpališčem in ločeno črpalko za potrebe požarnega hidranta".

Na območju TNP dovoljena le zajetja za napajanje živine V izdani odločbi Arso, nadaljuje okoljevarstvena organizacija, izrecno opozori na samo lokacijo zbiralnika za napajanje živine ter na morebitna konfliktna razmerja med pašo in športnimi dejavnostmi v rekreativnem športnem centru. Na območju narodnega parka je, razen zbiralnikov za napajanje živine, gradnja drugih površinskih zbiralnikov prepovedana. Zato tudi gradnja vodnega zbiralnika za potrebe zaloge za gašenje požarov v visokogorju na območju TNP ni dovoljena, sklenejo v organizaciji Alpe Adria Green.

Ne spreglejte