Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
17.00

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Aleš Gorza Zermatt Beaver Creek smuk alpsko smučanje

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 17.00

4 mesece, 3 tedne

Odpovedanih šest od uvodnih sedmih tekem za alpske smučarje

"Radi bi dirkali, a proti vremenu ne moremo nič"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Beaver Creek | V Beaver Creeku je zaradi snežanja in močnega vetra odpadel celotni tekmovalni program. | Foto Guliverimage

V Beaver Creeku je zaradi snežanja in močnega vetra odpadel celotni tekmovalni program.

Foto: Guliverimage

Slovenski smučarji v hitrih disciplinah Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh so po Zermattu neuspešno na prve tekme čakali še v Beaver Creeku. Odpovedali so vseh pet. "Fantje bi radi dirkali, a proti vremenu žal ne moremo storiti nič," sporoča trener slovenske ekipe za hitre discipline Aleš Gorza.

Lake Louise Lindsey Vonn 2004
Sportal Kako je Lake Louise postal Lake Lindsey

Začetek svetovnega pokala alpskih smučarjev je vse prej kot običajen. Morali bi izpeljati že sedem tekem, pa so eno samo (slalom v Gurglu). Veleslalom v Söldnu je bil prekinjen in odpovedan sredi tekme, vseh pet tekem v hitrih disciplinah je bilo odpovedanih zaradi vetra oziroma sneženja (Zermatt/Cervinia in Beaver Creek). Če odpoved pod Matterhonom ni nikogar zares presenetila (novembra je tam veter nekaj običajnega), pa je v Severni Ameriki vreme tekmovalcem običajno naklonjeno. "Dolgo sem že v svetovnem pokalu, pa se to še ni zgodilo. Res neverjetna smola," je izpostavil trener avstrijske ekipe za hitre discipline Sepp Brunner. "Res velika škoda. Sem smo prišli, da bi imeli tri dobre tekme. Vseeno grem domov z dobrimi občutki, saj smo imeli pred tem dober teden dni treningov v Copper Mountainu," pa je dejal Marco Schwarz, ki je eden redkih smučarjev, ki letos nastopa v vseh disciplinah.

Beaver Creek | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Prihajajoči konec tedna sta na sporedu veleslalom in slalom v Val d'Iseru, 14., 15. in 16. decembra pa bo superveleslalom in dva smuka gostila Val Gardena na znameniti progi Saslong. Najprej je bil za to prizorišče v Dolomitah načrtovan en smuk, a so še enega dodali kot nadomestilo za Zermatt. Veliko možnosti, da bi nadomestili še katero od preostalih štirih odpadlih tekem, ni (morda bo po ena dodatna v Wengnu in Kvitfjellu).

Slovenski tekmovalci v hitrih disciplinah postajajo že kar nekoliko nestrpni. Že pred sezono so imeli precej težav z iskanjem terenov za dober trening. Na tekmovanjih pod Matterhornom in v Beaver Creeku so uspeli odpeljati le tri treninge (od šestih predvidenih). Novi glavni trener slovenske ekipe za hitre discipline Aleš Gorza sporoča, da razpoloženje v ekipi ostaja dobro: "Fantje bi vsekakor radi dirkali, a proti vremenu žal ne moremo storiti nič. V nedeljo je bilo že zgodaj zjutraj jasno, da superveleslaloma ne bo. Razmeram se je treba prilagoditi. Sedaj resnično upamo, da, ko se vrnemo v Evropo, tekme tam bodo. V Val Gardeni je bilo vedno oziroma vsaj v zadnjih letih lepo vreme in želimo si, da bo tudi letos tako. Da se bo tam tudi sezona za hitre discipline začela."

Nekaj več sreče z vremenom imajo smučarke. Tem sta odpadla le smuka pod Matterhornom, vseh sedem tekem v tehničnih disciplinah pa so uspešno izvedli. Minula dva konca tedna so smučarke tekmovale v Killingtonu v ZDA in v Tremblantu v Kanadi. V Severno Ameriko se svetovni pokal to sezono seli še enkrat, in sicer bodo v Palisades Tahoe v Kaliforniji in v Aspnu v Koloradu konec februarja oziroma v začetku marca (pred Kranjsko Goro) tekmovali v veleslalomu in slalomu.

Beaver Creek
Sportal Tudi v četrto ne gre. Moški smuk spet odpovedan.
Martin Čater
Sportal Nič ne bo s superveleslalomom, še ena odpoved
Ne spreglejte