Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
17.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovno prvenstvo štafeta Kontiolahti Andreja Mali Anja Eržen Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer

Četrtek, 5. 3. 2015, 17.40

7 let, 12 mesecev

Prvo zlato svetovnega prvenstva štafeti Češke, Slovenija 15.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na prvi tekmi letošnjega svetovnega biatlonskega prvenstva v Kontiolahtiju na Finskem je zmagala mešana štafeta Češke. Slovenija je bila 15.

Zlata se je torej veselila Češka, ki je nastopila v postavi Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Slezinger in Ondrej Moravec, drugo mesto je osvojila štafeta Francije (Anais Bescond, Marie Dorin Habert, Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade), tretje pa Norveške (Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Tarjei Boe).

Slovenska četverica v postavi Andreja Mali, Anja Eržen, Klemen Bauer in Jakov Fak je torej zasedla 15. mesto, kaj več ji je preprečil povsem ponesrečen strelski nastop Anje Eržen, ki je morala kar trikrat v kazenski krog.

Erženovi strelski nastop ni uspel, Malijeva, Bauer in Fak pokazali dobro formo

Prva je za Slovenijo v boj odšla Andreja Mali in svoje delo opravila dobro, na drugem strelskem postanku je dvakrat popravljala, Erženovi pa predala deseto mesto in dobrih 42 sekund zaostanka za takrat vodilno štafeto Češke. Druga je bila Japonska in tretja štafeta ZDA.

Erženova, najmanj izkušena članica slovenske štafete, ki je na prvi tekmi prvenstva nadomestila obolelo Tejo Gregorin, je bila na prvem strelskem postanku solidna, opravila je z eno popravo, zalomilo pa se ji je na drugem streljanju (stoje), ko je morala kar v tri kazenske kroge. Za vrh so v drugi predaji obračunale zvezdnice, Darja Domračeva je v vodstvo popeljala Belorusijo, Kaisa Mäkäräinen Finsko na drugo, Češka z Gabrielo Soukalovo pa je zdrsnila na tretje mesto. Erženova je Klemnu Bauerju predala 21. mesto, štiri minute in 23 sekund zaostanka.

Bauer je bil na strelišču zbran, zgrešil je le enkrat in pridobil dve mesti. Vladimir Čepelin je Belorusij obdržal na prvem mestu, Michal Slezinger Češko na drugem, Finca Toivonena pa sta prehitela Norvežan Johannes Thingnes Boe in Francoz Jean Guillaume Beatrix. Bauer je Faku predal štiri minute zaostanka.

Fak poletel do končnega 15. mesta, Čeh Moravec odbil napad Fourcada in Boeja

Jakov Fak je z izjemnim tekom in brezhibnim streljanjem izdatno izboljšal slovensko uvrstitev, a je bil res vrhunski rezultat že izgubljen. Slovenska četa se je morala zadovoljiti s petnajstim mestom.

Zanimiv pa je bil boj za zmago. Čeh Ondrej Moravec je zdržal pritisk, ki sta mu ga pripravila norveški in francoski as Tarjei Boe in Martin Fourcade. Prvega zlata na tem prvenstvu so se veselili na Češkem, srebro je osvojila Francija in bron Norveška.

Prvenstvo se nadaljuje v soboto, ko bosta na sporedu obe šprinterski preizkušnji.

Ne spreglejte