Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 12. 2011,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Robert Kranjec Jernej Damjan Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc medalja

Četrtek, 22. 12. 2011, 8.40

8 let

Prvič skočili med najboljše med ekipami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Oslu je slovenska skakalna reprezentanca v sestavi Kranjec-Damjan-Prevc-Tepeš prvič v zgodovini prišla do naziva športnik leta v kategoriji naj ekipa leta.

Slovenski skoki so v letošnji sezoni doživeli pravi razcvet. Že vrsto let nismo imeli tako homogene ekipe, iz katere se že po pravilu uvrščajo štirje skakalci med dobitnike točk na vsaki tekmi. Vse skupaj pa se je v pozitivno luč začelo nekako obračati v minuli sezoni, ko je slovenski četverček Robert Kranjec-Jernej Damjan-Peter Prevc-Jurij Tepeš skočil na veliki oder za zmagovalce na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Oslu.

Morda se še spomnite tiste tekme. Prvi je bil takrat na preizkušnji naš najmlajši Prevc. Skočil je 109 metrov in takrat še ni prav nič dišalo po medalji, saj je Slovenija zasedala po prvem kompletu skakalcev šele deveto mesto. Vse skupaj se je začelo stopnjevati s skokom Jurija Tepeša. V svoji skupini je bil četrti. Nato je prišel na vrsto izkušeni Jernej Damjan, ki je imel ogromno zdravstvenih težav na začetku pretekle sezone. S 127,5 metra je bil peti skakalec, Slovenija pa je bila še vedno daleč od stopničk, vsaj kar se števila točk tiče, saj so imeli Nemci ogromno prednost. V skupini najboljših skakalcev posameznih držav pa je uspel veliki met Robert Kranjcu. Od njega je skočil dlje le v minuli sezoni nepremagljivi Thomas Morgenstern. Slovenski orli na čelu s trenerjem Matjažem Zupanom so z nestrpnostjo pričakovali, kaj bo v spremenljivih razmerah storil Nemec Michael Uhrmann. Na veliko veselje slovenske javnosti je pristal pri skromnih 110 metrih in Slovenija je za 0,7 točke prehitela veliko Nemčijo ter se veselila bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v meki smučarskih skokov - velikem Holmenkollnu. Kajti jasno je bilo, da druge serije zaradi spremenljivega vetra ne bo. In to je pomenilo, da se bo Slovenija drugič po letu 2005 veselila ekipne medalje na svetovnem prvenstvu.

"V tem trenutku je bil to moj najboljši skok, ki sem ga že ves čas iskal. Pogoji so bili odlični in super je, da je druga serija odpadla. Takšna uvrstitev se ne zgodi vsak dan, za razliko od prejšnjih dni, je danes posijalo sonce, najbrž zaradi nas," so bile prve besede Roberta Kranjca po velikem uspehu.

Ne spreglejte